Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Neisplaćenu plaću možete naplatiti izravno preko Fine!

Neisplaćenu plaću možete naplatiti izravno preko Fine!
1

Novi Ovršni zakon omogućuje naplatu novčanih potraživanja i neisplaćenih plaća izravno putem Fine, bez posebnog sudskog ovršnog postupka

VIDEO

Prije nešto više od tjedan dana, točnije 15. listopada 2012. godine stupio je na snagu novi Ovršni zakon kojega je Sabor prihvatio na sjednici krajem rujna, a kojim se omogućuje izravna naplata novčanih tražbina putem Financijske agencije (Fina) na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka.

Na taj način će se preko Fine moći izravno naplatiti radnici kojima poslodavci ne isplaćuju plaće i to na temelju potvrde o neisplati plaće, naknade plaće ili otpremnine koju je poslodavac obvezan izdati. 

Više nije potreban odlazak na sud

Tako radnik obeštećenje zbog neisplaćene plaće ubuduće više neće morati tražiti na sudu putem ovršnog postupka, već će samo u Fini trebati predočiti potvrdu o neisplati plaća. Nakon tog postupka, poslodavac će imati 30 dana kako bi mogao sudski osporiti takvu naplatu, a ukoliko ne uspije, Fina će banci izdati nalog za prijenos zaplijenjenih sredstava

Na jednak način naplatit će se i potraživanja utvrđena pravomoćnom i ovršnom sudskom odlukom, nakon koje se više neće morati pokretati poseban ovršni postupak, što je do sada bio slučaj.

Sindikati upozoravaju na odbijanje ispunjenja obveze

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozdravlja mogućnost izravne naplata plaće, naknade plaće i otpremnine putem FINA-e. "Ovime se značajno ubrzava postupak provedbe ovrhe", rekla je za Pametnu kunu Gordana Palajsa, izvršna tajnica za radno-socijalno pravo SSSH-a te naglasila kako jedina primjedba koju SSSH ima jest činjenica da istovremeno s Ovršnim zakonom nije donesen Pravilnik o obliku i sadržaju zahtjeva za izravnu naplatu, niti je istovremeno s njime usklađen Pravilnik o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine

U SSSH-u navode kako je stavka koja propisuje obveze poslodavca o izdavanju obračuna plaće, naknade plaće i otpremnine u praksi stari problem. "Jedino rješenje ovog problema je angažman Inspekcije rada Državnog inspektorata koja je nadležna za nadzor nad poslodavcem i u ovom području i podnošenje prekršajnog naloga", tvrdi Palajsa. "Nažalost, još uvijek smo suočeni sa strahom radnika od posljedica prijavljivanja poslodavca, a praksa da radnici tijekom nadzora daju iskaze pred nekim od rukovoditelja također ovaj nadzor čini neučinkovitim." 

Smatra kako još veći problem predstavljaju blokirani žiro računi poslodavaca jer u tom slučaju niti izravna naplata neće pomoći da radnici dođu do svojih plaća. "U Hrvatskoj je potrebno razviti svijest da je društveno nedopustivo da radnici ne primaju plaću i da se takvo ponašanje ne može ničim opravdati", zaključuju iz SSSH-a.

Umrežavanje Fine i javnobilježničkih ureda

Kako bi se izbjegle manipulacije sustavom, krivotvorine i dvostruke naplate zadužnica, zakon je predvidio umrežavanje Fine i javnobilježničkih ureda, koji će voditi Registar zadužnica. U taj će Registar ući svaka buduća zadužnica, a zadužnice koje su izdane prije stupanja na snagu novog zakona moći će se naplatiti tek kada vjerovnici zatraže njihovo unošenje u Registar.

Kada je riječ o ovrhama nad pokretninama i nekretninama, novi zakon predviđa aktivniju ulogu ovrhovoditelja, koji će morati prisustvovati ovrhama. U slučajevima u kojima se ovrhovoditelj više puta ne odazove pozivu na ovrhu, omogućuje se obustava postupka, kako bi se postupak skratio i dodatno zaštitilo dostojanstvo ovršenika. 

Cilj je rasteretiti sudove

Novim je zakonom ujedno u potpunosti napušten institut javnog ovršitelja, a zadržan tradicionalni sudski model za slučajeve kada se ovrha ne može naplatiti jednostavno, izvan suda i to putem Fine. 

Jedan od ciljeva novog zakona jest i rasterećenje sudova, budući da je ovrha na novčanim sredstvima najčešći oblik ovrhe, a ovršni postupci skupi i dugotrajni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući