Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Poslovne lekcije: Mama nije uvijek bila u pravu

Poslovne lekcije: Mama nije uvijek bila u pravu
3

U poslu se je dobro igrati šibicama, razgovarati s neznancima i govoriti čak i ako vas nitko ništa nije pitao. Također, ne treba sve dijeliti s drugima

VIDEO

Dijeli sve s drugima. Ne igraj se šibicama. Iako su ovakvi i slični roditeljski savjeti pomogli generacijama da sigurno prožive djetinjstvo ili steknu pozitivne životne vrijednosti, one nisu baš najbolja priprema za poslovni svijet odraslih, tvrdi poslovna savjetnica Cindy Wahler. Baš naprotiv. Pridržavate li ih se suviše doslovno, one vam mogu onemogućiti napredak.
Na primjer, u poslu nije uvijek najbolja ideja slušati starije. Iako nikad nije nadodmet čuti tuđa iskustva, način poslovanja drastično se je promijenio. Tehnologija je natjerala ljude da rade učinkovitije jer klijenti i šefovi imaju više standarde i zahtijevaju brže obavljanje posla. Budući da se svijet neprestano mijenja, za uspjeh je potrebno biti fleksibilan u razmišljanju i prilagođavati se situaciji uz filozofiju “ništa ne ostaje isto”. Onaj tko živi u prošlosti, brzo će propasti. To je osobito važno u zanimanjima povezanima s prodajom, jer se potrebe tržišta mijenjaju.

GOVORITE I AKO VAS NITKO NIŠTA NE PITA
Ne progovorite li na vrijeme, neko drugi može izgovoriti ideju koja vam je bila u glavi i pokupiti svu slavu. Osim toga, postoje situacije u kojima je potrebno oštro braniti svoje stav jer ćete jedino tako steći poštovanje poslovnih suradnika.


NE DIJELITE SVE S DRUGIMA
Budite “sebični”. Preuzmite vlasništvo nad svojom idejom ili projektom kako biste mogli pokrenuti stvari i napraviti razliku. U nekim situacijama dijeljenje projekta stvara previše posla i birokracije da bi se vizija mogla ostvariti. Borite se za svoje i pobrinite se da važni ljudi znaju da su vaša postignuća zaista vaša. Iskoristite prilike da predstavite svoje uspjehe.

RAZGOVARAJTE S NEZNANCIMA
Čovjek koji sjedi do vas  u vlaku mogao bi vam biti sljedeći poslovni suradnik. Nemojte biti sramežljivi. Bez obzira bili na poslovnim skupovima, putovanju ili neobaveznim druženjima, razgovarajte s ljudima. Saznajte što rade. Recite im što vi radite. Pretpostavite da svatko s kim razgovarate poznanje barem jednog čovjeka koji vam može pomoći u karijeri ili je utjecajan u vašoj struci.

IGRAJTE SE ŠIBICAMA
Budite spremni na rizike. Iako se oni koji riskiraju češće opeku, također i češće izvuku korist. Dobrovoljno se javite za projekte koji vam se čine zahtjevnima, čak i ako niste imali iskustva u sličnim poslovima. Zato što su se “stvari uvijek radile na taj način” nije razlog da kreativno ne pristupite novim izazovima. Rizici nude nove prilike za napredak u karijeri, a ne samo za njezino puko održavanje.

SJEDI USPRAVNO! DOBRO ME SLUŠAJ!
Ovdje je mama bila u pravu. Držanje i govor tijela presudni su za stvaranje pozitivnog prvog dojma, koji je vrlo važan u poslovnim odnosima.  Također, ako pozorno ne slušate sugovornika, može vam promaknuti dobra prilika koju će netko drugi sigurno iskoristiti. Aktivno, koncentrirano slušanje jedna je od najvažnijih komunikacijskih vještina koje su presudne i u poslovnim odnosima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući