Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Poznajete li osnovna pravila za kupovinu robe na rasprodaji?

Poznajete li osnovna pravila za kupovinu robe na rasprodaji?
1

Rasprodaju svakako trebate iskoristiti ukoliko želite uštedjeti na potrebnim proizvodima, ali trebate biti svjesni raznih trikova kojima se služe trgovci

VIDEO

Učestala sniženja na razne kolekcije proizvoda svakako trebate iskoristiti ukoliko želite primjerice obnoviti garderobu ili opremiti stan. Osim što na rasprodaji možete pronaći široku paletu proizvoda koji vam trebaju, time ujedno možete uvelike uštedjeti te kupiti željene artikle za puno nižu cijenu od redovne

Naravno da i u ovom slučaju trebate pripaziti da ne kupujete pojedine proizvode samo zato što su dostupni i povoljni, već odaberite samo ono što vam treba. Trgovci se i na rasprodaji također služe raznim trikovima kako bi privukli što veći broj kupaca, posebice ''efektom lijeve znamenke'', odnosno iznosom cijene koja završava s 99 lipa što itekako zna namamiti kupce na potrošnju. Kako ne biste nasjeli na ovaj, ali i mnoštvo drugih trikova, donosimo nekoliko savjeta za pametnu kupovinu na rasprodaji.

Izradite popis i odredite budžet 

  • Napravite popis – Često dođemo u trgovinu bez konkretno definirane liste proizvoda koji nam trebaju i koje želimo kupiti. Naravno da nam se u mnoštvu ponuđene robe na sniženju puno stvari čini privlačnima, što nerijetko rezultira kupovinom stvari koje nam nisu potrebne. Kako biste svoj novac ipak investirali u ono što vam treba, napravite popis. Uz njega se nećete zadržavati na svakom odjelu već ćete odmah krenuti u potragu za točno određenim proizvodima.
  • Odredite budžet - Kako ne biste na rasprodaji kupovali baš sve što vam se svidi, potrebno je za plan uštede odrediti budžet kojim ćete prilikom kupovine raspolagati. Najbolje je odrediti iznos koji smijete potrošiti i pridržavati ga se kako biste bili sigurni u svoje troškove. 
  • Obratite pozornost na proizvode - Roba koja se nalazi na rasprodaji treba biti fizički odvojena od ostalih proizvoda, dok cijena za te proizvode treba biti napisana jasno, vidljivo i čitljivo na proizvodu ili na ambalaži. Važno je zapamtiti kako proizvod koji se prodaje na sniženju mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen cijenom prije i cijenom nakon sniženja. 
  • Obratite pozornost na tok trajanja - Ako robi koja se nalazi na rasprodaji istječe rok uporabe, takvi proizvodi trebaju dodatno imati istaknuti najmanji ili krajnji rok uporabe. Takvi proizvodi također trebaju biti fizički odvojeni od ostalih proizvoda.
  • Usporedite cijene - Kod kupnje proizvoda koji sadrže oznake ''gratis'' ili primjerice ''kupiš dva - treći dobiješ gratis'', usporedite cijene pojedinačnog originalnog pakiranja.
  • Nemojte ići u kupovinu ako ste gladni – Ovo je jedna od najčešćih grešaka koju često činimo. Radije prije kupovine nešto pojedite jer će vam se ''praznog želuca'' mnogo toga činiti privlačnijim, što će vrlo vjerojatno rezultirati kupovinom proizvoda koji vam ne trebaju. 
  • Obratite pozornost na robu s greškom - Ako se rasprodaja odnosi na proizvode koji imaju nedostatak ili grešku, oni trebaju biti odvojeni od ostalih proizvoda i jasno obilježeni na proizvodu i prodajnom mjestu. Trgovac vas mora upoznati u čemu se sastoji nedostatak ili greška na proizvodu.

Kome se obratiti ako uočimo nepravilnosti?

Ukoliko prilikom kupnje proizvoda uočite moguće kršenje svojih potrošačkih prava, možete se obratiti Državnom inspektoratu. Putem elektronskog obrasca na njihovoj internetskoj stranici možete prijaviti povredu propisa. Prijavu također može podnijeti putem Centralnog informacijskog sustava za zaštitu potrošača (CISZP) te se možete obratiti i udrugama za zaštitu prava potrošača.

Pripazite na sve navedeno kako biste i dalje uspješno upravljali svojim novcem. Proizvoda na rasprodaji će uvijek biti tu kako bismo ih kupovali pa je stoga važno pravilno se postaviti pred novim troškovima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang