Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Pravila za sigurnu kupnju karticama putem interneta

Pravila za sigurnu kupnju  karticama putem interneta
1

Najmanji rizik od krađe podataka, tzv. skimminga, na najprometnijim je bankomatima, a kako biste ga dodatno spriječili karticu ne ispuštajte iz vida

VIDEO

Banke štite svoje klijente, ali su u većini slučajeva nemoćne ako su posrijedi spretne kartične prijevare. Stoga, kako biste se osigurali, pažljivo birajte bankomate na kojima podižete novac, a tijekom plaćanja ne ispuštajte karticu iz vida. Bankomati u poslovnicama ili na frekventnim mjestima su najsigurniji jer je na njima najteže napraviti “skimming” ili krađu podataka s kartice putem mikrokamera i posebnih uređaja. Gdjegod se nalazili, rukom zaklonite broj koji utipkavate te provjerite je li vam netko iza leđa i pokušava vidjeti vaš PIN. Plaćate li jelo u restoranu ili kupujete namirnice u trgovini, tijekom unošenja PIN-a zamolite prodavača da okrene glavu tako da ne bi mogao vidjeti i zapamtiti brojeve koje utipkavate. PIN nitko ne treba znati osim vas jer ga je lako zloupotrijebiti. Ne možete li ga zapamtiti, broj ne ostavljajte u novčaniku ili blizu kartice. Ako ga baš morate zapisati, ukucajte ga u mobitel, ali osmislite šifru ili način na koji ga nitko neće moći zloupotrijebiti.

LOKOT ZA SIGURNOST
Kupujete li na internetu, brojeve kreditne kartice i osobne podatke upisujte samo na provjerenim stranicama. One na dnu prozora prikazuju malu ikonu lokota, što znači da imaju certifikat o sigurnosti. Ako je riječ o zaštićenoj stranici, adresa će započeti s “https://”, a ne kao uobičajeno “http://”.

OPREZNO S OSOBNIM PODACIMA
Kupnja na internetu moguća je u bilo koje doba dana ili noći, no uvijek kupujte s provjerenih stranica. Potražite SSL standard o sigurnosti i ne upisujte osobne podatke koji nisu potrebni za kupovinu, poput JMBG-a.
PRIPAZITE NA KRAĐU NOVČANIKA
Tijekom kupovine kreditnom karticom za koju je dovoljan potpis kupca, trgovci rijetko provjeravaju je li potpis autentičan onome na kartici. Stoga pripazite na novčanik i čuvajte se džepara koji kradu u gužvama.
BANKA NADOKNAĐUJE POGREŠKE
Nakon provlačenja kartice, uzmite račun ili izvadak i ne bacajte ga zbog mogućih pogrešaka u prijenosu podataka. Račun dokazuje koliko ste novca uzeli s računa, pa ako je posrijedi pogreška, banka će nadoknaditi trošak.
SMS PORUKE JAVLJAJU STANJE
Stanje na računu možete pratiti putem interneta, pa lako možete otkriti je li vaša kartica zloupotrebljena. Korisno je aktivirati i SMS usluge banke, koje šalju poruku svaki put kada dođe do promjene stanja na računu.
MALE MJERE OPREZA
• Ne otkrivajte nikome PIN broj i ne zapisujte ga na papirić koji čuvate u novčaniku
• Rabite bankomate u banci što je češće moguće
• Redovito pratite i provjeravajte svoje bankovne izvatke
• U trgovini gledajte pažljivo što prodavač radi s vašom karticom
• Uvijek uzmite račun ili izvadak i ne bacajte ga, a imate li više kartica, nosite ih odvojene

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući