Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

"Pred kandidatima je zahtjevan posao jer mijenjaju sebe"

"Pred kandidatima je zahtjevan posao jer mijenjaju sebe"
1

Goran Blagus i Filip Jelić su sukladno planu nastavili susrete s finalistima natječaja 'Poslovanje na kvadrat'.

VIDEO

Nakon upoznavanja s finalistima natječaja 'Poslovanje na kvadrat', business coach Goran Blagus i financijski savjetnik Filip Jelić su sukladno planu nastavili susrete s predstavnicima tvrtki. Podsjetimo, izabrane tvrtke, Evenio, SF klima, grijanje i Pčelarstvo Daruvar, tri će mjeseca raditi s Blagusom i Jelićem na rješavanju konkretnih poslovnih problema te implementaciji novih poslovnih modela iz područja prodaje, managementa, marketinga i upravljanja financijama, sve u skladu s njihovim poslovnim planovima i ciljevima.

Dvojica stručnjaka koncentrirala su se na glavno pitanje: Što se dogodilo od posljednjeg susreta i kako teče napredak finalista? 

Varaždinska izdavačka tvrtka Evenio, koju vode dvije Jelene i jedna Kristina, radi vrlo aktivno u dva smjera. S jedne strane prihvatile su se analize prihoda po proizvodima, u čemu im pomaže Filip, dok s druge, s Goranom rade na aktivnijoj prodaji uz korištenje kanala poput newslettera i web portala. Istovremeno, pojavila se i potreba o informiranju oko zakonske regulative prodaje na internetu. "Evenio će početi s korištenjem naprednijeg sustava za newsletter putem kojeg će moći pratiti statistiku o klikovima, prijavljenim i odjavljenim korisnicima itd. Dosad nisu razmišljali o newsletteru na taj način", ističe Blagus, dodajući  kako će vjerojatno koristiti popularni servis Mailchimp.

I kutinski instalaterski obrt SF klima, grijanje napravio je svoju domaću zadaću. Naime, vlasnik Marko Fertelmeš  je izvukao popis projektanata i njihove adrese, o čemu se pričalo kod prvog susreta, a radi i na okvirima pisma koje će se slati vlasnicima apartmana. Također, uspio je riješiti kredit za niskoenergetsku kuću koja će se pretvoriti u svojevrsni izložbeni prostor za njihove sustave. Plan je pretvoriti staru kuću u niskoenergetsku te iz toga napraviti case study u obliku knjižice koja će poslužiti kao prodajni alat.

Vlasnik obrta je napravio i analizu internetskog oglašavanja, izvukao konkretne brojke te izračunao koliko godišnje može zaraditi ulaganjem u Google Adwords. Pritom se pojavila i ideja o boljem pozicioniranju na Adwordsu i mogućnosti angažiranja stručnjaka u tom pogledu. "Fertelmeš je vrlo aktivan, spreman na ulaganja i promjene, kao i za alternativna rješenja. Spreman je dignuti firmu na višu instancu", kaže Blagus.

Pčelarstvo Daruvar, odnosno supružnici Kelemin, uhvatili su se ukoštac s problemom naplate i utvrdili konkretne aktivnosti kako ga riješiti. Ozbiljno su se primili i potrage za novim zaposlenikom u back officeu, a u tome će im pomoći tvrtka za zapošljavanje Adecco, koja će im savjetovati kako jasno isprofilirati tip osobe koja im je potrebna i njena konkretna zaduženja. Filip Jelić  je pak Pčelarstvu dao dosta informacija i smjernica o tvrtkama koje se bave factoringom, s obzirom da su na prethodnom sastanku izrazili potrebu za prebacivanjem potraživanja.

U fokusu daruvarskog proizvođača meda i suvenira je također problem normi, kako u Hrvatskoj tako i EU, te zakonska regulativa koja je opsežna i mijenja se često. Naime, praćenje zakonske regulative iziskuje puno vremena za tvrtku i stoga se pojavilo pitanje mogu li se pronaći specijalizirani savjetnici za to područje. Na novom sastanku naši stručnjaci su Pčelarstvu predložili i aktivnije korištenje usluga Hrvatske gospodarske komore, koja bi im mogla pomoći u pronalasku distributera za strano tržište.

'O smjeru odlučuju sami'

Govoreći o finalistima, Goran Blagus je istaknuo kako svi oni kod ulaska u projekt nisu imali predodžbu koliko velik posao ih zapravo čeka. "Otvorili smo im različite mogućnosti i puteve. Naša primarna aktivnost nije puko savjetovanje, već zajedno s njima pronalazimo rupe i prilike u poslovanju te stvaramo različita rješenja, dok oni sami odlučuju u kojem će smjeru ići", zaključio je.

Filip Jelić pak posebno ističe pozitivnu energiju kod svih kandidata i želju za promjenama. "Na nama je da kandidatima proširimo vidike i pomognemo im ovladati alatima za unaprjeđenje poslovanja. Ispred njih je svakako zahtjevan posao jer mijenjaju sebe. Također smatram pozitivnim što su svi finalisti van Zagreba, ali i što se svi bave različitim djelatnostima kako bi i čitatelji dobili bolji uvid u specifičnosti različitih branši", kaže Jelić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume