Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Pronaći posao je moguće - bitno je znati kako tražiti

Ovog tjedna naši natjecatelji posjetili su centar za poslovno savjetovanje Ramiro. Što su naučili i kako im to može pomoći u svakodnvici - saznajte u nastavku.

Vedran Mušura
Foto: Vedran Mušura
4 komentara

Ovog tjedna naši natjecatelji posjetili su centar za poslovno savjetovanje Ramiro. Tom prilikom stručnjakinja i psihologinja Martina Trboglav kroz razgovor joj je pokazala kako čim uspješnije komunicirati prilikom traženja posla.

Kakva su vaša prošla radna iskustva?

„Mislim da je jedna od najvažnijih stvari na svakom radnom mjestu kvalitetna i normalna radna atmosfera“, naglasila je, na samom početku razgovora Monika. Upravo to potvrđuje i praksa jer su 2 glavna razloga zbog kojih zaposlenici i odlaze sa svojih radnih mjesta ta: loši međuljudski odnosi i loš odnos  s nadređenom osobom. 

Povećanje plaće ima kratkoročan efekt

Nakon uvodnog dijela u kojem je Monika opisala svoja prošla radna iskustva te iznijela svoja razmišljanja i dileme vezane uz situacije na koje je nailazila na tim radnim mjestima psihologinja Martina Trboglav istaknula je jedan važan detalj: „ U svakom poslu kojeg se prihvatimo, kratkoročno ili dugoročno, vrlo je važno naći smisao, konkretno vidjeti neku smislenu opravdanost onoga što radimo“.  

Osim smislenog pristupa Martina Trboglav je naglasila i kako je pravilno usmjeravanje pažnje također detalj koji je iznimno bitan. „U poslovnom okruženju, kao i u životu, postoje stvari i faktori na koje možemo i na koje ne možemo utjecati. Potrebno je shvatiti upravo to i ne odustati pri nailaženju na prepreke.“

Pronaći posao

Jedna od tema njihovog razgovora bila je metoda pronalaska posla. Osim volje ovoj situaciji potrebno je pristupiti krajnje ozbiljno te je preporučljivo imati i plan odnosno strategiju traženja posla. Što to znači? Kako je Martina istaknula, iz njenog iskustva rada u desecima selekcijskih procesa, bitno je nekoliko stvari. Umjesto čekanja natječaja za posao bitno je biti uporan u slanju otvorenih molbi koje nisu, kao što se često misli, bačene u smeće već se većina njih obrađuje. Osim upornosti u traženju posla bitne stavke su sljedeće:

- Paziti na Životopis: od pravopisa, do duljine samog životopisa, do istinitosti informacija koje stavljamo u životopis

- Pravilno pisanje molbe: molba mora biti prilagođena svakom poslodavcu i svakoj situaciji. Ne koristiti univerzalnu molbu za sve natječaje/poslodavce 

- Telefonski kontakt: Iako mnogi prilikom traženja posla to ne učine, odlična je stvar telefonski kontaktirati poslodavca kod kojeg tražimo posao. Osim što ostavljamo dojam zainteresiranosti, na taj se način možete dodatno istaknuti 

- Volontiranje: Ukoliko možete i imate priliku i volontiranje se isplati. To pravilno iskomunicirajte potencijalnom poslodavcu jer na taj način već u startu vašeg poslovnog odnosa dajete do znanja kako ste radišni, spremni na suradnju i ulaganje svojeg vremena i truda 

- Ključne riječi su: Proaktivnost i inicijativa. Upravo te osobine su one koje su tražene kod poslodavaca i stručnjaka koji vode selekcijske procese. Osim tih osobina bitne su: inicijativa, želja za učenjem i usavršavanjem

Razgovor za posao

Osim ovih ključnih detalja Martina Trboglav savjetovala je Moniku i o važnosti pripreme za razgovor za posao.  Najvažnije je:

- Odjeća mora biti primjeren funkciji i okolini

- Iznimno je bitno biti dobro informiran o poziciji za koju aplicirate i samom natječaju. 

- Istaknite svoje prednosti:  Temeljito se pripremite prije razgovora te proučite i argumentirajte svoje prednosti i karakterne osobine. 

- Istaknite svoja konkretna iskustva koja doprinose novom timu/poslodavcu

- I najvažnije: budite pozitivni, ostavite ugodan dojam jer i stručnjaci s kojima komunicirate u konačnici donose odluku na temelju emocija. 

- Svoje nezadovoljstvo trenutačnom životnom ili poslovnom situacijom ostaviti doma!

- Budite optimistični, ugodan sugovornik, spreman na djelovanje, proaktivan u razmišljanju – to su ujedno i elementi tzv. pobjedničkog nastupa. 

- Koji god posao našli – u njemu naći nešto što nam je važno za daljnji poslovni razvoj, što možemo naučiti. 

- U svakom poslu ima prljavih igara – fokusirati se na pozitivno.  Naglasite svoje karakteristike, ali ne samo u superlativima. Reći svoje mane ali i istaknuti kako na tome radimo te zaista raditi na rješenju (vlastitih) problema. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message