Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 15

Saznajte kako možete pokrenuti tvrtku za 10 kuna!

Saznajte kako možete pokrenuti tvrtku za 10 kuna!
3

Novom izmjenom Zakona o trgovačkim društvima moguće je osnovati tvrtku za svega 807.50 kuna troška, uz uplatu minimalnog kapitala od 10 kuna

VIDEO

Izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima koje omogućavaju osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), odnosno takozvanih tvrtki za deset kuna, stupile su na snagu 18. listopada 2012. godine

Prema novim odredbama moguće je osnovati tvrtku s temeljnim kapitalom od 10 kuna, uz znatno manje troškove nego što je to bio slučaj s običnim društvom s ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

Tvrtka za 807.50 kuna uz temeljni kapital od 10 kuna

Dosad su se troškovi osnivanja tvrtke kretali od 4 300 do 7 500 kuna, a uz uplatu minimalnog temeljnog kapitala od 20 tisuća kuna ukupna svota potrebna za osnivanje nove tvrtke penjala se preko tri tisuće eura. Sada će se jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću moći osnovati za svega 807.50 kuna troška, uz uplatu minimalnog kapitala od 10 kuna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Infografici objavljenoj na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa navodi se kako su glavni ciljevi uvođenja j.d.o.o.-a:

  • olakšanje ulaska u poduzetnički pothvat
  • spriječavanje neregistriranih djelatnosti
  • smanjenje odljeva hrvatskih poduzetnika i olakšavanje stranim poduzetnicima poslovanje u Hrvatskoj

Treba se raditi na olakšanju poslovanja

O ovoj posljednjoj točki razgovarali smo sa Sašom Cvetojevićem, uspješnim poduzetnikom i investitorom koji već dugi niz godina aktivno promiče ideje poduzetništva. Smatra kako izmjene zakona neće značajno promijeniti odnos između ljudi koji su odlučili poslovati ovdje i onih koji su odlučili emigrirati. ''Strancima koji dolaze poslovati ovdje, kapital ni prije nije bio problem. Njima također smetaju komplicirane i spore procedure, a to je ovim zakonom samo dotaknuto u početnom segmentu, odnosno nipošto nije riješeno niti značajno unaprijeđeno'', rekao je.

Smatra kako trenutno one tvrtke koje su registrirane kao d.o.o. s većim kapitalom imaju velike probleme ili propadaju. ''Ne propadaju samo zbog problema uvjetovanim krizom i tržištem, već im upravo propisi i nameti otežavaju poslovanje'', izjavio je te dodao kako se "hitno mora raditi na tome da se onima koji već posluju, a posebice onima koji tek sada kreću s j.d.o.o. olakša poslovanje".

Procedura i troškovi osnivanja tvrtke za deset kuna

Postupak osnivanja tvrtke započinje kod javnog bilježnika koji treba izraditi zapisnik o osnivanju na obrascu koji je objavljen uz izmjene Zakona o trgovačkim društvima. Uz trošak javnog bilježnika od 500 kuna, iznosu se pridodaje i trošak za Izjavu o nepostojanju dugova u vrijednosti od 47.50 kuna

Nakon toga je u banci potrebno otvoriti račun nove tvrtke, uplatiti temeljni kapital od najmanje 10 kuna, platiti sudske pristrojbe za upis od 60 kuna te naknadu Narodnim novinama za objavu oglasa u iznosu od 200 kuna.

Mogući daljnji troškovi kod javnog bilježnika

Svu dokumentaciju i potvrde o uplati treba predati javnom bilježniku ili uredu HITRO.hr kako bi oni kroz sustav e-Tvrtke podnijeli prijavu za osnivanje j.d.o.o. Ako je prijava potpuna i osnovana, nadležni registar trgovačkog suda dužan je u roku od 24 sata elektronički dostaviti rješenje o upisu j.d.o.o. u registar. Dokumentacije i potvrde mogu se osobno odnijeti ili poslati poštom na sud, no time se procedura produljuje za tri do sedam dana, ovisno o sudu kod kojeg se registrira tvrtka. 

Uz navedene troškove trebate imati na umu kako su mogući i daljnji troškovi kod javnog bilježnika, poput onih za ovjeru potpisa i javnobilježničke pristrojbe.

Budući da je Cvetojević kao član Upravnog Odbora CRANE-a najuspješniji poslovni anđeo po broju investicija, upitali smo ga vjeruje li da je izmijenjeni Zakon  idealan za start-up tvrtke. '' J.d.o.o. je dobar oblik za pokretanje start-up tvrtke, međutim nije glavni problem bio kapital, jer on je vlasništvo tvrtke'', tvrdi te dodaje kako je bitnije smanjiti nepotrebne troškove poput oglasa u Narodnim novinama, godišnjih poreza na tvrtku (za novoosnovane) te pojednostaviti i pojeftiniti računovodstvo.

Potrebna dokumentacija

Komplet dokumentacije potrebne za upis j.d.o.o-a u sudski registar sastoji se od:

  • prijave za upis osnivanja
  • zapisnika o osnivanju
  • popisa članova društva
  • dokaza o uplati temeljnog kapitala
  • dokaza o uplati sudske pristrojbe
  • dokaza o uplati za objavu u Narodnim novinama
  • izjave o nepostojanju nepodmirenih dugovanja

Nužan je član uprave

Jednostavno poduzeće mogu osnovati tri vlasnika i to svaki s po 3.33 kune osnivačkog kapitala, ali prije nego što ga aktivira tvrtka treba imati i jednog člana uprave, koji međutim ne mora biti zaposlen u toj tvrtki, već može raditi negdje drugdje. Ako on nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje po drugoj osnovi, tvrtka od 10 kuna mora ga prijaviti na socijalne fondove i za njega platiti doprinose. Ukoliko nezaposleni osnuju tvrtku za 10 kuna, gube status nezaposlenih na burzi. 

Iako je država novim izmjenama Zakona pojednostavnila proceduru i pojeftinila ulazak u privatan posao, svatko tko odluči pokrenuti tvrtku od 10 kuna treba biti svjestan kako osnivanjem poduzeća preuzima na sebe sav poduzetnički rizik te sve porezne obveze koje tvrtke imaju prema lokalnim vlastima, Gospodarskoj komori i državnom proračunu. Odgovore na učestala pitanja o jednostavnom društvu s ograničenom odgovornošću možete pročitati ovdje. Za sve dodatne nejasnoće i upite možete kontaktirati ministarstvo pravosuđa putem mail adrese pitanja@pravosudje.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang