Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Premišljate se? Saznajte kolika je isplativost kupnje e-čitača

Premišljate se? Saznajte kolika je isplativost kupnje e-čitača
1

E-čitači postaju sve traženiji gadget. Ako ste jedan od onih koji se još premišljaju oko kupnje ovog gadgeta, u nastavku pročitajte što vam sve e-čitač pruža.

VIDEO

Trenutno živimo u vremenu kada nam mnogi gadgeti i ostala tehnologija uvelike olakšava život. Neki razvoj novih tehnologija s oduševljenjem prihvaćaju te se brzo prilagođavaju dok postoje oni koji odbacuju nove tehnologije i gadgete te se uvijek vjerni dosadašnjim alatima. Možemo reći da je e-čitač (e-reader) upravo gadget koji neki prihvaćaju, a neki i ne. 

Zasigurno su svi upoznati s pojmom e-čitač, uređajem koji je namijenjen čitanju knjiga u elektroničkom izdanju. Amazonov Kindle je najpopularniji čitač, a u međuvremenu su i drugi konkurenti pronašli svoje mjesto na tržištu. Što je logično, ako uzmemo u obzir da svake godine njegova prodaja raste. 

Koje su prednosti e-čitača?

Kada govorimo o ovom gadgetu, mnoge zanima koliko display otežava ili olakšava čitanje. Ponekad se pogrešno percipira kako je zaslon e-čitača jednak onima na drugim računalima. Upravo zbog svoje namjene, zaslon jamči smanjenu napetost u vašim očima. E-čitači sadrže tehnologiju e-papira, dizajniranu da oponaša izgled obične tinte i papira. Za razliku od konvencionalnih ravnih zaslona, koji koriste pozadinsko osvjetljenje da bi osvijetlili piksele, elektronički papir reflektira svjetlo kao obični papir, što je oku ugodno za čitanje. Prosječna veličina ekrana e-čitača je oko 5,6 inča, a možete pronaći i one od 9 inča poput Kindle DX modela. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedna od najznačajnijih prednosti zasigurno su male dimenzije, prenosivost te težina. Kada odete negdje na putovanje, nikada ne nosite nekoliko knjiga jer jednostavno nemate toliko prostora za njih , a i njihova težina je svakako nedostatak. E-čitač je tu korisna zamjena koja će vam služiti u bilo kojem okruženju jer im prosječna težina oko 300 grama, a tanki su poput olovke.

Što se tiče trajanja baterije, ne trebate oko toga biti zabrinuti jer vam se neće dogoditi da usred čitanja nestane. Trajanje baterije se očituje kroz broj okretanja stranica. Naprimjer, ako vam baterija traje toliko da možete okrenuti 8 000 stranica i ako uzmemo da prosječna knjiga ima 300 stranica, to znači da možete pročitati 25 knjiga prije nego što opet morate napuniti bateriju. 

Memorija je zasigurno uvijek jedan od ključnih stvari kod svih gadgeta. Kod e-čitača nećete imati problema jer osim memorije koja je sadržana u samom uređaju i koja prosječno iznosi oko 1 ili 2 gigabajta, imate mogućnost umetanja memorijske kartice s dodatnim gigabajtima, što vam omogućava pohranjivanje tisuća knjiga za koje mnogi nemaju prostora. Naravno, pitanje je hoćete li ih uopće stići sve pročitati.

E-čitač vam pruža vam i mnoštvo mogućnosti. Osim što možete spremati veliki broj knjiga, tako vam pruža i mogućnost označavanja odlomka, pisanja zabilješki i slično. Možete slušati, glazbu, prelistavati i druge on-line sadržaje povezivanjem na internet. Imaju i opciju slušanja audioknjiga.

Uglavnom podržavaju formate poput pdf, epub, pdfs, txt, html i druge. Naravno, sve te opcije ovise o modelu. Ako se odlučite na kupnju Kindle-a onda imajte na umu da ne podržava pdf format osim modela Kindle DX. Ali, naravno postoje mnoge mogućnosti konvertiranja, ali je pitanje na koji način će to biti izvedeno nego ako je knjiga u izvornom formatu. 

S obzirom na to da e-čitač i nije baš jeftina investicija, isplatit će vam se jedino ako ste stvarni zaljubljenik u čitanje knjiga, a ako čitate povremeno onda treba razmisliti o tome koliko ćete ga zaista koristiti i isplati li vam se uložiti novac u takvo nešto što će vam možda samo kupiti prašinu. Cijene su u Hrvatskoj kreću oko 1 000 kuna pa naviše, ovisno o modelu koji želite izabrati. Ponude možete pronaći i u raznim on-line trgovinama kao što je Algoritam, Links.hr ili Profil

Amazonov Kindle možete naručiti samo s njihove internetske stranice te dostavljaju u Hrvatsku, ali onda na cijenu uređaja morate dodati i cijenu PDV-a jer se carina ne plaća. Stoga nadodajte postotak PDV- a i vidite koliko vam se isplati kupiti. 

Kada govorimo o elektroničkim knjigama, one su jeftinije od klasičnih knjiga prvenstveno zbog toga jer nema troškova tiska ili distribucije. U Hrvatskoj trenutno postoje eKnjižara Vipa, Planet9 te Tookbook gdje možete naći ponudu e-knjiga, ali možda nećete moći pronaći sve naslove koji vas zanimaju.

Boris Radošević iz Gadgeterije nam je komentirao popularnost e-čitača. "Sam koncept digitalne distribucije knjiga te veliki izbor dostupnih uređaja doista se proteklih godina pokazao kao pun pogodan na brojnim tržištima. Iako mnogi 'knjigoljupci' ne priznaju čitanje ovim načinom i ne 'priznaju' e-knjige u globalu tržišne brojke pokazuju da korisnici to itekako prihvaćaju. Osobno svakako preporučujem nabavku nekog od e-čitača jer su izuzetno praktični i cjenovno prihvatljivi, a još k tome 'tjeraju' na čitanje." 

Knjiga ili e-čitač?

Mnogo se vodi polemika oko toga koliko zapravo e-čitač može zamijeniti klasičnu, papirnatu knjigu. To je najveći nedostatak ovog gadgeta što mnoge ljubitelje knjiga neće privući da ih kupe jer mnogima knjige predstavljaju mnogo više od  papira s tekstom.

Ostali nedostaci su cijena, pogotovo ako uzmemo u obzir da većinu knjiga možemo posuditi u knjižnicama, zatim veličina ekrana. Mnogi ne podržavaju sve formate i možete izgubiti dosta vremena konvertirajući, ali i misliti koliko još imate baterije. Uglavnom, svi se mogu složiti kako e-knjige neće nikada zamijeniti klasični papir, pogotovo ako uzmemo u obzir starije generacije koje se još uvijek slabo snalaze s novim tehnologijama.   

U svakom slučaju, ako se odlučite na kupnju najvažnije je da provjerite sve specifikacije kako bi točno znali što dobivate za novac koji ste izdvojili. Potražite savjete i iskustva drugih te se upustite u čitanje knjiga i oplemenjivanje svog znanja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang