Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Saznajte koliko su energetski učinkoviti vaši uređaji

Saznajte koliko su energetski učinkoviti vaši uređaji
1

U trgovini možete dobiti odgovor o štedljivim uređajima jer većina na sebi ima naljepnice gdje pišu takve informacije. Donosimo vam najčešće standarde.

VIDEO

Energy Star međunarodni je standard energetske učinkovitosti robe široke potrošnje. Nastao je u Sjedinjenim Državama za vrijeme vladavine predsjednika Billa Clintona 1992. godine, no prihvaćen je i u Australiji, Kanadi, Japanu, Novom Zelandu, Tajvanu i Europskoj uniji.

Uređaji koji nose tu oznaku, poput računala i računalne opreme, kuhinjskih aparata, zgrada i drugih proizvoda, obično koriste 20-30 posto manje energije nego što to traže američki savezni standardi.

Energy Star naljepnica predstavlja stupanj ekološke osviještenosti proizvođača određenoga proizvoda. Baza podatka tih proizvoda omogućava vam odabir energetski učinkovitih uređaja kako za kućanstvo, tako i za ured. 

Utemeljena je na posebnoj američkoj US EPA bazi podataka kojima su pridodani modeli koji su registrirani u Europskoj uniji. U tom popisu pokraj svakog uređaja piše koliko troši energije, a tu su i glavni podaci o samom uređaju koje je upisao proizvođač.

Podrška na internetu

Uz to, Energy Star programi (kako američki, tako i europski) donose i mnoge druge informacije i savjete zašto biste trebali kupiti energetski učinkovite kućanske aparate i uredsku opremu. 

Oba sustava imaju svoje web stranice na internetu (www.eu-energystar.org, www.energystar.gov). Sadržaj na njima podijeljen je na nekoliko dijelova u kojima se posebno iznose informacije za obične kućne korisnike, tvrtke i javne ustanove. 

Na početnoj stranici pronaći ćete najnovije vijesti, a dalje na stranici pronaći ćete razne specijalizirane brošure koje možete besplatno preuzeti. 

Kad se promatra kroz prosječni životni vijek uređaja od pet godina i cijeni struje od deset eurocenti po kilovatsatu, većina aparata i elektroničke opreme proizvedena prema Energy Star propisima uštedjeti će od 100 do 200 eura godišnje u potrošnji energije. 

Primjerice, toliko će potrošiti jedno standardno stolno osobno računalo s pisačem. No, oprema za jedan manji kućni ured (računalo, skener, telefaks, printer, modem, itd.) troši i do 600 kilovatsati godišnje. Što i koliko troši struje, jednostavno ćete izračunati putem Energy Star kalkulatora koji je dostupan na njihovom web odredištu.

Pogledajte i dio s najčešće postavljanim pitanjima (FAQ). Naći ćete mnoštvo korisnih i zanimljivih podataka - recimo, zgodno i poučno štivo o osam mitova energetske učinkovitosti uredske opreme. Tamo, među ostalim, s pravom piše da tzv. "screensaveri“ na monitoru računala ne štede struju, kao i to da reciklirani papiri ne kvare pisače. 

Što su energetske naljepnice?

U Europskoj uniji većina bijele tehnike, žarulja i automobila ponuđenih na prodaju ili najam moraju na sebi imati prepoznatljive energetske naljepnice, na kojima su podaci vezani uz njihovu razinu energetske učinkovitosti. 

Proizvodi su označeni jednom od kategorija, od A (energetski najučinkovitiji) do G (energetski najmanje učinkoviti) i bojom (od zelene do tamnocrvene). Između ostalog, navedena je i potrošnja energije za određeni uređaj. Znate li kakve su vam potrebe i cijenu kilovatsata električne energije, to vam može pomoći pri brzinskom izračunu koliko će vas korištenje uređaja koštati. A to bi vam moglo olakšati odluku koji uređaj kupiti. 

Kako i u našim trgovinama možete naići na spomenute naljepnice, bilo bi korisno dobro ih proučiti. Potražite obrazloženje na Wikipediji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith