Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
15 komentara

Sezonski poslovi: Najtraženiji radnici u turizmu su čistačice

Najtraženija zanimanja su konobar, kuhar, prodavač te pomoćni radnik u kuhinji, čistačica i recepcionar, a potražnja za sezoncima je porasla za gotovo 18 posto

Fotolia
Foto: Fotolia

Tržište rada sezonskih poslova iz godine u godinu jača. U vojsku sezonaca lani se tako regrutiralo nešto manje od 37.000 osoba prema evidenciji HZZ-a. 

Kao poslovođa restorana u novalji zaradio sam 12.000 kuna na mjesec. radio sam po 10 sati na dan, a imao sam plaćen smještaj i hranu. Alan Pohl, Zagreb  

Najtraženija zanimanja bila su - konobar, kuhar, prodavač te pomoćni radnik u kuhinji i recepcionar. Poslodavci su bili u potrazi i za sobaricama, čistačicama, administrativnim i ekonomskim službenicima, hotelijersko-turističkim službenicima te šumskim i poljoprivrednim radnicima. Pozitivan trend sezonskog zapošljavanja nastavlja se i ove godine. Prema podacima HZZ-a, u prva tri mjeseca traženo je gotovo 15.000 sezonskih radnika, što je 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše su traženi radnici u turizmu. 

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovine traženo je više od 9000 radnika. Najveća potražnja je ipak za konobarima. U prva tri mjeseca ove godine traženo ih je više od 2000, što je 36 posto više nego u istom razdoblju 2011. Ove je sezone za više od 76 posto veća i potražnja za radnicima u održavanju, a u velikoj su potražnji i sobarice, čistačice, kuhinjski radnici, prodavači, pomoćni konobari i kuhari te recepcionari i vrtlarski radnici, pripćeno nam je iz HZZ-a. 

Tečaj za spasioca

Tečaj za spasioca stoji 400 kuna i traje tjedan dana. Kandidati moraju imati najmanje 18 godina, biti sposobni otplivati 400 metara za manje od osam minuta te preroniti 25 metara u daljinu. Mjesečna plaća iznosi u prosjeku 5000 kuna.

U 47 posto oglas ne traži se stručna sprema

Oni koji žele sezonski posao u turizmu, no boje se da nisu dovoljno kvalificirani, mogu odahnuti. U čak 47 posto oglasa za sezonce stručna sprema nije bila bitna, a u 40 posto slučajeva tražila se srednja stručna sprema. Rad na računalu je kao uvjet bio naveden tek u 28 posto oglasa. Gotovo u svakom drugom oglasu tražilo se poznavanje engleskog jezika, a njemački i talijanski bili su znatno manje zastupljeni. 

Ove godine potražnja za sezoncima narasla 28 posto

U očekivanju dobre turističke sezone od početka veljače, kad je počela akcija Poslovi u turizmu pa do kraja ožujka, zabilježen je porast broja oglasa u kategoriji turizam i ugostiteljstvo za čak 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćili su istraživači portala MojPosao. Sezonci su najtraženiji u Zagrebu te na splitskom i dubrovačkom području.          

Kuhari zarade do 7000 kn na mjesec, a berači 23 kn na sat

Plaće u turizmu i ugostiteljstvu u prosjeku su oko 4300 kuna odnosno 26 posto niže od prosječne hrvatske plaće, pokazalo je istraživanje o visini plaća portala Moj posao. 

Kao pomoćna radnica u kuhinji radila sam za 23 kune po satu, imala sam smještaj i na mjesec zarađivala oko 8000 kuna, Ružica Lončar, Imotski 

No u usporedbi s prošlogodišnjom, prosječna je plaća narasla za devet posto. Konobari zarade oko 3700 kuna, a recepcionari imaju 4100. Kuhari prolaze nešto bolje, oko 4500 kn, a najbolje je plaćen šef kuhinje - oko 6100 kn na mjesec. Plaće su najviše u Zagrebu, a zatim u priobalnim županijama: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj. 

Uz plaćenu hranu i smještaj, kao sportski animator u hotelu zarađivao sam 4000 kn na mjesec, Borna Filić, Zagreb 

Za višu zaradu možete potražiti sezonski posao u Njemačkoj, gdje se najviše traže sezonci za rad u poljoprivredi, ugostiteljstvu i zabavnim parkovima. Ako ste odlučili raditi sezonski, o poslodavcu prikupite što više obavijesti od HZZ-a te od prijatelja i poznanika koji su već bili sezonci. 

Pripremite osobnu iskaznicu te radnu i sanitarnu knjižicu (ako se traži). S drugima koji čekaju isti posao dogovorite se za zajedničko putovanje. Zapišite točan naziv poslodavca kojem ste upućeni, vrijeme i mjesto polaska te kad se morate javiti na posao, ime i prezime osobe kojoj se morate javiti, i budite točni.

Hrvatske radnike najviše traže Austrija i Njemačka 

Na portalu Moj posao lani je objavljeno više od 348 natječaja za radna mjesta u inozemstvu. Najviše se ljudi tražilo za rad u Njemačkoj i Austriji, no bilo je i natječaja za rad u dalekim zemljama - Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Najtraženiji su bili programeri, inženjeri i elektroinstalateri. Stranci prednost daju visokoobrazovanima s prosječno tri godine i osam mjeseci radnog iskustva i znanjem engleskog jezika.

Sobaricama je plaća od 2500 do 3500 kuna

Prema informacijama koje dobijemo od nezaposlenih koji se nakon završetka sezonskih poslova ponovno prijavljuju u evidenciju zavoda, plaće se razlikuju od poslodavca do poslodavca i od zanimanja do zanimanja. Za posao kuhara plaće su od 4800 do 7000 kuna, konobari primaju od 3600 do 5000, a sobarice od 2500 do 3500 kuna, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

Njemačka primila čak 5000 sezonskih radnika

Više od 5000 Hrvata prošle je godine posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobilo sezonski posao u Njemačkoj. Radili su kao berači šparoga, jabuka i jagoda te kao radnici u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i zabavnim parkovima. Satnica ovisi o vrsti posla pa su tako berači šparoga po satu zarađivali 23 kune. Za pomoćne poslove u ugostiteljstvu određuje se mjesečna bruto plaća, a ona je bila otprilike 10.500 kuna.

Ovaj tjedan počinje sajam sezonskih poslova

Od 9. do 12. svibnja udruga Zagreb za mene (Zagreb4me) u suradnji sa Zagrebačkim velesajmom i sajmom turizma CroTour te uz potporu portala Moj posao organizira Cro Summer Job – Sajam sezonskih poslova 2012. Zainteresirani poslodavci i svi oni koji traže posao ondje mogu razmijeniti kontakte i započeti poslovnu suradnju.

Iskustva sezonaca

  • Uz plaćenu hranu i smještaj, kao sportski animator u hotelu zarađivao sam 4000 kn na mjesec, Borna Filić, Zagreb
  • Radila sam na štandu brze hrane. smještaj i hrana bili su mi osigurani, a na mjesec sam primala 4300 kn, Morana Horvat, Čakovec   
  • Od prodaje izleta u Sv. Filip i Jakovu zaradio sam 30.000 kn u sezoni. Radi se non-stop, a smještaj i hranu plaćao sam sam, Luka Vanjek, Zagreb
  • Kao pomoćna radnica u kuhinji radila sam za 23 kune po satu, imala sam smještaj i na mjesec zarađivala oko 8000 kuna, Ružica Lončar, Imotski   
  • Kao poslovođa restorana u novalji zaradio sam 12.000 kuna na mjesec. radio sam po 10 sati na dan, a imao sam plaćen smještaj i hranu. Alan Pohl, Zagreb 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message