Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Želite raditi od kuće? Znate li kako se trebate organizirati?

Želite raditi od kuće? Znate li kako se trebate organizirati?
1

Odlučili ste hobi pretvoriti u izvor zarade? Kućnu radinost možete legalno imati unutar svog domaćinstva, a saznajte što vam je potrebno za uspješno poslovanje

VIDEO

U vremenima recesije kada sve više ljudi ostaje bez posla, a troškovi života neprestano rastu, mnogi nerijetko odlučuju pronaći više izvora zarade. Odličan primjer za zabavu i popunjavanje kućnog budžeta jest pokretanje kućne radinosti, odnosno legalne izrade pojedinih proizvoda kod kuće osobnim radom. Izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća ili ručno slikanje na staklu samo su neki od hobija koje legalno možete pretvoriti u izvor dodatne zarade te zvuče doista zabavno. 

Međutim, upravo tu treba i ''podvući crtu'', odnosno odrediti pravu granicu između ozbiljnog i neozbiljnog bavljenja poslom. Ako radite od kuće, ponekad je teško ostati koncentriran na posao ako vaši ukućani ne shvaćaju da u određenom periodu dana ipak niste dostupni za njih, iako ste udaljeni možda tek nekoliko metara. Kako biste si olakšali rad od kuće, ali i u tom smislu olakšali komunikaciju s ukućanima, donosimo nekoliko savjeta za uspješnu organizaciju vremena.

Samodisciplina

Velika je razlika između obavljanja istog posla u uredu i u radnoj sobi u vlastitoj kući. Upravo zbog toga je samodisciplina ključna karakteristika na koju morate obratiti pažnju prilikom kreiranja organizacijske strukture. Početak radnog tjedan započnite tako da složite tjedni raspored sa svim poslovnim obavezama koje morate učiniti te ćete tako uspjeti odrediti i vremenski okvir koji će vam biti potreban za pojedini zadatak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svakako je važno da odredite i svakodnevni raspored koji uključuje odmor, pauzu za ručak te kraću šetnju na svježem zraku. 

Kreiranje ureda

Ako imate mogućnost razviti kućnu radinost u vlastitoj prostoriji u domu, svakako odvojite tu prostoriju kao radnu. Ako nemate na raspolaganju baš cijelu prostoriju, odvojite radni kutak u sobi u kojoj je to moguće, a svakako ne savjetujemo učiniti to u spavaćoj sobi.

Važno je da kod kuće imate prostor prilagođen obavljanju posla i koji pomalo podsjeća na ured. Prilagodite to mjesto vašim poslovnim obavezama tako da se primjerice u njemu nalaze telefon, prigodna rasvjeta i radna ploha ako su vam potrebni. Uredite vaš kućni poslovni prostor tako da vam u njemu bude udobno.

Radna rutina

Kao što i na svakom poslu postoji određeno radno vrijeme, tako i vi organizirajte svoj rad. Prednost rada kod kuće je upravo u tome da sami možete kreirati svoju dnevnu rutinu, pa tako možete odlučivati želite li raditi ujutro, poslijepodne ili pak navečer. Iako možete i napraviti pauzu kada želite, savjetujemo da je učinite na pola radnog vremena i da pritom odredite koliko će ona trajati. Ako ne odredite njezino trajanje, može se dogoditi da potraje i nekoliko sati nakon kojih će biti teško vratiti se na već ranije započet radni zadatak. 

Koliko god je to moguće, izbjegavajte privatne obaveze ispunjavati unutar radnog vremena. Dobra navika rada od kuće je organiziranje radnog vremena po uredskim principima. Neka vaš radni dan započne uvijek u isto vrijeme kako biste stvorili osjećaj rutine i radne atmosfere. 

Pravila ''kućnog ureda''

Dnevni i tjedni plan rada svakako mogu pridonijeti boljoj organizaciji i lakšem određivanju prioriteta, što je kod rada od kuće posebno važno. Međutim, razdoblje vaše najveće produktivnosti u ovom slučaju mogu u svakom trenutku prekinuti članovi obitelji te obiteljske obaveze. Ako se dobro organizirate, vaš posao od kuće ne treba ni na koji način remetiti obiteljske aktivnost. 

Važno je da ukućanima objasnite kako tijekom obavljanja posla niste dostupni za učestala pitanja ili obavljanje kućanskih poslova, osim ako za to doista postoji opravdan razlog. Pravovremeno ih informirajte o tome kada je vaše vrijeme za rad i upozorite ih da vas u tom periodu ne ometaju. 

Posao od kuće može doista djelovati kao odličan potez, posebice stoga što vam daje priliku da više kvalitetnog vremena provodite sa svojom obitelji. Ipak, važno je imati na umu da prilikom rada od kuće ne biste trebali zanemarivati svoje poslovne obaveze radi obiteljskih trenutaka, već da dobrom organizacijom možete postići dobru produktivnost i ravnotežu ovih dviju odvojenih, ali važnih stavki vašega života. Kako biste saznali koji se sve proizvodi mogu izrađivati u kućnoj radinosti, ali i kako izgleda postupak pokretanja radinosti, možete više o tome pročitati ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang