Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Što s oštećenjem na vozilu koji je pod garancijom?

Što s oštećenjem na vozilu koji je pod garancijom?
1

Čitatelj nam se obratio sa pritužbom na servis automobila. Što kada na vozilu imate vidljiva oštećenja, a da nisu mehanička? Kome se obratiti i koja su vaša prava?

VIDEO

Pitanje: Kupio sam automobil 2009. godine, proizveden 2008. godine. Vozilo je pod garancijom od deset godina za prohrđavanje. Međutim, moje vozilo je na petim vratima već sad na dva mjesta prohrđalo, a ima vidljive tragove već sljedećeg prohrđavanja na 3-4 mjesta također na petim vratima. Redovne servise vršim na lokaciji Žitnjak u Zagrebu, gdje sam ih i obavijestio o gore navedenoj problematici. Nažalost, oni me upućuju na adresu Gornji Stupnik na saniranje s čime ja nisam zadovoljan. Kao strojarski tehničar znam o čemu pričam i želim zamjenu petih vrata. Imam li je pravo tražiti?

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva

Odredbom članka 5. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača („Narodne novine“ broj 79/07, 125/07, 75/09, 79/09, 89/09, 133/09) propisana je obveza trgovca da potrošaču ispuni ugovor u skladu s odredbama ovoga Zakona i propisima obveznog prava. S obzirom na to da ste dobili jamstvo za ispravnost prodanog proizvoda, možete zbog neispravnosti proizvoda zahtijevati od trgovca, odnosno proizvođača popravak ili zamjenu proizvoda u tijeku jamstvenog roka. Nadalje, prodavatelj odnosno proizvođač je dužan o svom trošku prenijeti stvar te je popraviti u razumnom roku ili, ako je ne popravi u razumnom roku, umjesto nje predati ispravnu stvar. Upućujemo Vas da uputite pisani prigovor trgovcu vezano uz navedeni problem, na koji je trgovac dužan uputiti Vam pisani odgovor u roku 15 dana od Vašeg prigovora.

Ako niste u mogućnosti ostvariti svoja prava izravno s trgovcem, putem pisanog prigovora, možete uputiti prijavu Državnom inspektoratu, Petračićeva 4, Zagreb.

"Osoba ima pravo na reklamaciju!"

Za mišljenje smo upitali ovlaštenog servisera Opela i Chevroleta koji nam je rekao: "Klijent ima pravo na reklamaciju. U ovom konkretnom slučaju, reklamira oštećenje kod ovlaštenog servisera nakon čega mi to fotografiramo i šaljemo u centralu ovisno gdje se nalazi. Primjerice u slučaju Opela, šaljemo u Budimpeštu i onda oni odlučuju što dalje. Mi kao ovlašteni serviser ne možemo ništa na svoju ruku. Mehaničko oštećenje ne ulazi u garanciju, kao ni ako je osoba imala sudar a oštećenje je popravila u neovlaštenog servisera."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode