Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 10

Što se krije iza građanske inicijative "Ne plaćam"?

Što se krije iza građanske inicijative "Ne plaćam"?
1

Donosimo vam priču o inicijativi građana pod nazivom "Ne plaćam" koja se bori protiv poskupljenja javnog prijevoza

VIDEO

Ako živite u Zagrebu i svakodnevno se koristite javnim prijevozom, niste mogli, a da ne primijetite narančaste plakate na svim stajalištima autobusa ili tramvaja na kojima piše "Ne plaćam" i u kojima se ova inicijativa protivi poskupljenjima usluga javnog prijevoza. Novinari Pametne kune su razgovarali s predstavnicima inicijative, te smo saznali više o ovoj akciji i samoj inicijativi.  

"Inicijativa ´Ne plaćam´ pokrenuta je zato što građani ne mogu i ne smiju snositi teret krize budući da nisu oni ti koji su krizu uzrokovali. Pravi razlozi lokalnih i državnih poskupljenja leže u razgranatim kanalima kriminala i korupcije, koji isisavaju novac iz gradskog i državnog proračuna. Sve aktivnosti treba detaljno istražiti, a manjak novca naplatiti njihovom ukupnom imovinom.

Za ulaznu točku odabrali smo upravo ZET jer je korištenje javnog gradskog prijevoza u gradu veličine Zagreba neophodna svakodnevna usluga koja mora biti potpuno dostupna. Cijena ove usluge bezumno je porasla, upravo u trenutku kada druga poskupljenja već ionako snažno razaraju naš životni standard. Stoga naša poruka predstavlja poziv na građanski neposluh i otpor dvostrukom naplaćivanju kroz porezna davanja i drastični rast cijena", rekli su nam iz inicijative "Ne plaćam".

Tko stoji iza inicijative?

U inicijativi su okupljeni radnici, nezaposleni i studenti različite životne dobi koji žele da javno dobro i javne usluge, kao što je gradski prijevoz, budu svima dostupne. Ističu i naglašavaju kako nemaju za cilj konfrontaciju sa ZET-ovim radnicima kao što se navodi zadnjem u Tjednom listu ZET-a, ni s bilo kojim drugim radnicima. Upravo suprotno, potpuno razumiju neugodnosti vozača i kontrolora kada moraju raditi posao koji sigurno ne žele. Nadaju se da oni jednako tako razumiju druge radnike, nezaposlene, studente, đake ili umirovljenike koji moraju koristiti autobuse i tramvaje, ali nemaju novaca za preskupe karte. 

Namjera im je prije svega izgraditi mrežu građanske solidarnosti i ujediniti otpor protiv sve težih životnih uvjeta. "Uočljivom porukom 'Ne plaćam' pokušavamo osvijestiti građane da u ovoj borbi moramo nastupati zajedno. A istovremeno i svim vlastima šaljemo poruku otpora političkim i ekonomskim malverzacijama kojima neprekidno svjedočimo. Prioriteti svih razina vlasti moraju biti usluge i dobra koja su neophodna u svakodnevnom životu, a tu spada i javni gradski prijevoz. Ove usluge već su plaćene izuzetno visokim davanjima za komunalne usluge, prireze i poreze, koje unatoč tome i dalje rastu. Moramo se ujediniti i zaustaviti ovaj proces. Borba za javni gradski prijevoz naša je prva stepenica." 

Smatraju da će konkretne ekonomske okolnosti najviše utjecati na buđenje svijesti. Ponajviše u vidu sve većeg rasta cijena i sve manjih plaća, onih koji uopće imaju posao. "Mi pokušavamo povezati sav taj otpor, protestirati protiv optužbi iz redova vlastodržaca da smo svi jednako krivi i da svi trebamo snositi jednaki teret, u obliku tzv. stezanja remena ili bolnih rezova. Ako netko treba snositi krivnju, onda su to isključivo političke i ekonomske elite. Na nama je da neprestanim pritiskom odozdo odgovorimo i spriječimo njihov sve teži i sve gori pritisak koji demonstriraju nedavnim političkim i ekonomskim odlukama."

Ostaje za vidjeti koliko će ova inicijativa uspjeti u svojim namjerama i hoće li bar malo osvijestiti građane koji se ionako iz dana u dan ne mogu boriti sa sveopćim poskupljenjima.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode