Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Stres 'jede' zaposlenike u pet 'zalogaja' sve do sagorijevanja

Stres 'jede' zaposlenike u pet 'zalogaja' sve do sagorijevanja
1

Pregorio na poslu: Adrenalinski vrtuljak i ‘utapanje’ u kavi prvi su stadiji stresa, a prva je pomoć uzeti barem tjedan dana odmora za oporavak i 10 sati sna

VIDEO

Jedno je biti depresivan, a sasvim drugo je izgorjeti zbog previše stresa, napominju psihijatri. Iako ne postoji specifičan medicinski poremećaj “pojeo ga stres”, svi liječnici se slažu da on ostavlja negativne posljedice. Autorica knjige “Umoran od toga da sam umoran” i psihologinja Jesse Lynn Hanley klasificirala je pet stupnjeva sagorijevanja. 

Prvi je kad ste previše ubrzani i samo nižete postignuća na poslu, a uvjereni ste da ćete tako moći zauvijek. Dr. Hanley uvjerava da nećete moći i upozorava da ste na opasnom adrenalinskom vrtuljku s kojeg bi valjalo sići. Drugi stupanj je kad već osjećate umor, ali ga pokušavate zamaskirati kavom ili lijekovima za spavanje. 

Treći stadij je kad ste se već pomalo pogubili - iscrpljeni ste, a ne možete spavati, misli se roje i svi vam idu na živce. Četvrti stadij dr. Hanley naziva “udaranje glavom u zid”. Naglo dobivate ili gubite na težini, skloni ste temperaturi, naglim promjenama raspoloženja i ispadima plača. To je sve uvod za krajnji, peti stadij koji se naziva “sagorijevanje”. 

Prvi korak je uzeti tjedan dana odmora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sagorijevanje od previše stresa može se liječiti. Za početak psiholozi predlažu da čovjek stane i osvijesti da tako više ne može dalje. Najbolje je uzeti tjedan dana odmora kako bi se organizam odmorio od radne sredine koja diktira stres. 

Zdravije namirnice, a ne odricanje od hrane 

Ljudi koji se bore s prevelikim stresom često se udebljaju, ali liječnici sugeriraju da je potrebno i dalje jesti, a ne smanjivati unos hrane kako bi organizam imao dovoljno energije da se obrani od stresa. Neka namirnice budu zdravije.

Sagorjelima’ treba 10 sati sna

San je jako važan faktor oporavka kod onih koje je nagrizao dugotrajni stres. Šest sati je najmanje što bi se trebalo odspavati, a oni koji su dosegli peti stupanj sagorijevanja, njima je potrebno deset sati sna, savjetuje dr. Hanley. Ako ne možete zaspati, posavjetujte se sa svojim liječnikom koji će vam odrediti terapiju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....