Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Tko će biti na popisu dužnika ukidanjem porezne tajne?

Tko će biti na popisu dužnika ukidanjem porezne tajne?
3

Ukidanje porezne tajne izazvalo je mnoge reakcije. Saznajte što ta odluka donosi i tko će biti na popisu poreznih dužnika

VIDEO

Posljednjih dana naveliko se u medijima pričalo o novome prijedlogu zakona o ukidanju porezne tajne. Mnogi su izrazili nezadovoljstvo dok su politički krugovi ipak zadovoljni takvom odlukom jer će napokon na vidjelo izaći porezni dužnici. "Skidanje porezne tajne, iznošenje podataka na web-stranici Porezne uprave te objava točnih podataka ako su netočne ili nepotpune informacije dostavljene sredstvima javnog priopćavanja, najveće su novosti koje će se uvesti novim poreznim zakonom", rekla je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec, kako prenosi Večernji list. Najavila je i uvođenje instituta ograničene pravne odgovornosti po kojem će poduzetnici odgovarati svojom osobnom imovinom do vrijednosti za koju su opteretili tvrtke. 

Ivan Miloloža iz HUP-a kazao je da poslodavci ne strahuju od toga te kako je puno veći problem kako je do nekih dugovanja došlo, a  izrazio je nezadovoljstvo što su do prijedloga zakona morali doći preko medija. "HUP nikad nije zastupao bilo koga tko je nelegalno i nepošteno činio bilo kakve porezne radnje. Upravo smo se bunili protiv takvih. Objavite i zid birokratskog srama, mora postojati jednakost za sve, nije odgovornost samo kod jedne strane, sva tri subjekta u ovom lancu moraju biti identična i ravnopravna", istaknuo je Miloloža.

Ravnateljica Porezne uprave dodala je i da je porezna uprava predugo bila zatvorena institucija, a po zakonu se nije radilo. Prvi na redu su oni koji stječu ogromnu imovinu, a nemaju prihode. U novom zakonu postoji i mogućnost prijeboja, da se dugovi prebijaju, a poreznom dužniku moći će se na ime poreznog duga oduzeti imovina, nekretnine koje su državi zanimljive.

Tko će biti na popisu dužnika?

Na pitanje kako tretirati to da netko tebi ne plati 60 dana ili 180 dana, a vi porezne obveze morate platiti za 30 dana i hoće li se takvi naći na "stupu srama", Čavlović-Smiljanec kazala je da na tzv. stup srama neće doći oni koji duguju mjesec dana nego izvršan dug na koji više ne postoji uopće mogućnost žalbe. "Neće na popis doći oni koji su dužni 10 dana ili su trenutačno u problemu nego oni koji godinama duguju, čiji su dugovi izvršni". 

Na izjavu ministra Linića da ne očekuje veliku naplatu od 52 milijarde poreznog duga, Čavlović-Smiljanec je kazala kako je to točno i kako je polovina, odnosno 25 milijardi kuna dugovi koji su upitni jer su u postupku brisanja pred trgovačkim sudom, jer su u postupku stečaja i tih poduzeća više nema.

"Mi idemo prema tome da se ova druga polovica naplati. 12.000 poslodavaca koji su bili na listi loših zbog neplaćanja doprinosa u pet dana je uplatilo dugovanja i u proračun se slilo 17 milijuna kuna doprinosa. U pripremi je i Zakon o financijskom poslovanju. To će biti konačno čišćenje tržišta. Najveći vjerovnici, a to su država i banke, očistit će tržište tako da oni koji ne mogu nastaviti poslovati odu u stečaj, a koji sklope dogovor, morat će imati financijski plan kojim će morati dokazati da su sposobni ostati na tržištu", istaknula je Čavlović-Smiljanec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume