Pametna kuna

Komentari 1

Uskršnje 'perverzije': Živi pilići i kunići kao igračke za djecu

Uskršnje 'perverzije': Živi pilići i kunići kao igračke za djecu

S približavanjem Uskrsa na tržnicama se mogu vidjeti živi pilići i kunići koje roditelji sve češće kupuju djeci. Je li to prihvatljivo ili se radi o potrošačkom pretjerivanju?

Osim dekoracija iz kupovnih centara, sve se više roditelja odlučuje na kupovinu živih pilića. Na tržnicama ih u ovo vrijeme možete pronaći "strpane" u kartonske kutije kako se prodaju već za 5 kuna. Također možete kupiti žive zečeve za zaista "smiješno" malu cijenu. Prošetajte tržnicom za uskršnje praznike i čut ćete zvukove pilića i vidjeti roditelje koji ih kupuju kako bi udovoljili djeci. Scena nabacanih životinja u kutiji gdje se komad prodaje po 5 kuna, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sigurno ste se zapitali što se događa s neprodanim pilićima? A što se događa kada naraste pa više nije slatka igračka?

Život za 5 kuna?

Slavimo Uskrs kao najveći kršćanski blagdan, dok u isto vrijeme granice potrošnje prelaze sve granice dobrog ukusa. Otkada nije dovoljna čokolada u obliku zeca, već kupujemo žive piliće s kojima kasnije ne znamo što ćemo. No, Hrvatska nije izolirani slučaj. Tako se, primjerice, svake godine diljem svijeta ove male životinje bojaju raznim bojama te se takvi prodaju na ulicama.

Za mišljenje smo pitali udrugu Prijatelji životinja iz koje su nam rekli: "Kao udruga se striktno protivimo tome i smatramo to nakaradnim. Prodavanje živih igračaka u svrhu razonode je potpuno neprirodno i nema smisla s etičkog ni ljudskog aspekta."

Svake godine na stranicama udruge upozoravaju ljude da ne kupuju kuniće ili piliće kao zabavu za djecu, jer životinje nisu igračke. Savjetuju da radije udomite napuštenu životinju. Kako pišu: "Uskrs je najveći blagdan kojim kršćani obilježavaju pobjedu života nad smrću. No i dalje, upravo za Uskrs, najveći broj kokoši, pilića i drugih životinja iskorištava se i ubija". 

Pritom naglašavaju kako svake godine imaju kampanju povodom Uskrsa kojom osuđuju te postupke te će i ove godine pozvati građane da bojkotiraju kupovinu životinja umjesto igračaka. 

Ukoliko ste razmišljali o ovakvoj vrsti kupovina - razmislite ponovno. Svoje najmlađe možete iznenaditi na razne načine (saznajte više u našem članku: Iznenadite svoje dijete prigodnim uskršnjim poklonom ) i na taj način podupirati ispravno odnošenje prema životinjama.

Sve o kupovini u vrijeme Uskrsa, uštedi i pametnoj potrošnji saznajte u našem specijalu Uskršnja košarica.