Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Zbog skuplje struje razmišljam o uvođenju jeftinije rasvjete

Zbog skuplje struje razmišljam o uvođenju jeftinije rasvjete
1

Sudionica akcije Kunu po kunu počela je razmišljati o gradnji kuće koja joj je u planu i shvatila da je rasvjeta jedno od važnijih mjesta za štednju na dugi rok

VIDEO

“Nisam još previše vremena posvetila razmišljanju o svojoj budućoj kući, ali znam da želim da ne bude rupa bez dna. Zbog smanjenih troškova, sviđa mi se koncept montažnih niskoenergetskih kuća po principu suhe gradnje”, kaže Milena Nestić, sudionica akcije Kunu po kunu

“Mislim da nisu ništa manje izdržive i kvalitetne od klasičnih a imaju ekološke i energetske prednosti i vrijeme gradnje je puno kraće. Mislim da se dugoročno više isplati imati niskoenergetsku kuću od klasične”.

Skuplja struja - veća ušteda

Jedna od važnijih stavki u kućnom proračunu su troškovi električne energije koja je nedavno ponovno poskupjela, a rasvjeta je možda i najznačajniji potrošač električne energije na kojem postoji ozbiljan prostor za uštedu. Milena priznaje da na to do sada nije obraćala pažnju, iako shvaća da je potencijal uštede velik, pogotovo zbog rastućih cijena električne energije.

“Iskreno, o rasvjeti nisam nikad razmišljala kao o nečemu čemu bi trebalo posvetiti posebnu pažnju. Svjesna sam da su štedne žarulje bolje i ekonomičnije od običnih pa tako recimo doma smo prije nekoliko godina počeli mijenjati sve žarulje štednim. Tako kada jedna obična pregori, zamijenimo je štednom”.

Brz proračun uštede Green Calculatorom

Planiranje je bitno iz nekoliko razloga, postizanja željenog efekta i ispunjavanja zahtjeva, odnosno određivanja tehnički i energetski najpodesnijeg sustava. Dizajner rasvjete sigurno će bolje odrediti potreban broj, tipove i pozicije svjetiljaka za postizanje određenog efekta, odnosno objasniti kakav će efekt ostvarivati određena svjetiljka ili sustav. Dizajner rasvjete mora odrediti i odgovarajuće upravljačke uređaje i prema tome dati osnovu za planiranje instalacija. Naknadne promjene često su vrlo skupe ili nemoguće.

Da bi se bolje informirala o mogućim uštedama, potražila je savjet od Domagoja Dupora, stručnjaka za rasvjetu iz svjetlotehničkog inženjeringa Lighting d.o.o. Ova je tvrtka specijalizirane za analize i procjene učinka svjetlosti za gotove, ali i za objekte u nastajanju, a razvila je i Green Calculator, na kojem svatko može u nekoliko minuta proračunati koliko može uštedjeti na troškovima rasvjete.

Kada Milena bude gradila kuću, zanima je, po čemu bi se razlikovala procedura postavljanja štedne rasvjete od one klasične.

Razlike u postavljanju

“Postoje neke razlike oko postavljanja štedne i klasične rasvjete. Projektiranje rasvjete ima nekoliko faza – od analize zahtjeva, odabira željenog efekta, odabira pozicija, pa do karakteristika i broja rasvjetnih tijela. Postupak projektiranja identičan je do odabira rasvjetnih tijela. Postoje rasvjetna tijela koja su razvijena i prilagođena samo za štedne izvore i ona koja mogu koristiti obje vrste, odnosno ona u koja ne možemo staviti štedne izvore. Iako se štedni izvori djelomično razlikuju po dimenzijama i svjetlotehničkim karakteristikama od klasičnih izvora, za veliki broj klasičnih izvora postoje tzv. "retrofit" štedni izvori. To znači da je moguća direktna zamjena bez promjene ožičenja unutar svjetiljke.

Kod projektiranja instalacija, samo za velike potrošače razmatra se instalacija prilagođena smanjenoj potrošnji. Najznačajnija razlika je kod regulacije razine osvijetljenosti. Štedni izvori moraju se regulirati uređajima sasvim drugačije vrste od onih za klasične izvore, a i izvori moraju biti prilagođeni za regulaciju. To znači da na nekoj starijoj instalaciji koja je bila prilagođena za regulaciju klasičnih izvora treba proanalizirati što sve treba promijeniti da bi sistem ispravno radio”, kaže Domagoj.

Vizualni efekti štedne rasvjete

Dodaje da se osim uštede može postići i da neki prostor izgleda luksuznije, odnosno prostranije.

“Stvar je u odabiru pravog svjetlosnog efekta i rasvjetnih tijela. Naglašavanje određenih arhitektonskih detalja ili svjetlosno poništavanje određenih elemenata može potpuno promijeniti percepciju prostora. Najpoznatiji i najjednostavniji primjer je rasvjeta stropa, čime strop vizualno postaje viši, a prostor veći.

Recimo, kod rasvjete dvorišta najlakše je stvoriti emocionalni efekt u dekorativnoj funkciji, jer se naglašava (obično malim spot svjetiljkama) samo željeni elementi. Kod naglašavanje je bitno da je željeni objekt osvijetljen 3-5 puta intenzivnije nego njegova okolica. Boja svjetlosti, pozicije montaže i količina elemenata je na prepuštena na izbor korisniku. Postoji razlika da li rasvjetljavamo arhitektonske elemente, vodu ili biljke."

Budućnost uštede je LED rasvjeta

Iako Milenu prije svega zanima razlika između štedne rasvjete od one klasične, Domagoj Dupor ističe da su danas sve više u primjeni LED žarulje. "LED žarulje ne sadrže živu, imaju izrazito dugi vijek trajanja koji je i do 50 puta veći od standardne žarulje. Imaju malu potrošnju, a u zadnje vrijeme i cijene LED žarulja su sve prihvatljivije , pa mi se čini da je LED žarulja idealan odabir izvora svjetlosti, pogotovo za nekoliko godina kada Milena bude gradila kuću."

On kaže i da ih je putem portala www.lighting.hr moguće po najpovoljnijim cijenama u Hrvatskoj uz isporuku odmah odabrati optimalnu LED žarulju, a na web shopu moguće je kupiti i nagrađivanu Philips LED žarulju koja mijenja standardnu žarulju od 60W.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith