Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Želite smanjiti troškove režija? Podignite eko kredit!

Želite smanjiti troškove režija? Podignite eko kredit!
1

Prilikom kupnje nekretnine obično se raspitujemo o njenoj cijeni, kvadraturi i položaju. No, u budućnosti će veliku ulogu u odluci imati i energetska učinkovitost

VIDEO

Prilikom kupnje nekretnine obično se raspitujemo o njenoj cijeni, kvadraturi i položaju. No, u budućnosti će veliku ulogu u odluci imati i certificiranje nekretnina koje označava njihovu energetsku učinkovitost odnosno stupanj smanjenja potrošnje energenata. Ta vrijednost predstavlja racionalno korištenje energije čime čuvamo okoliš od zagađenja. Znate li da su upravo kućanstva jedna od najvećih potrošača energije? Zbog tog saznanja su banke u ponude kredita uvrstile eko ili zelene kredite kako biste si mogli priuštiti život u niskoenergetskoj kući. To su krediti koji čuvaju okoliš, a posljedično smanjuju iznos vaših režija.  

Eko kredit - što je to i koje su mu prednosti?

To su krediti koji su namijenjeni za izgradnju niskoenergetskih kuća ili za poboljšanje energetske učinkovitosti nekretnine. Zašto odabrati takvu vrstu kredita? Razlog za ulaganje u niskoenergetske nekretnine je njihova dugoročna isplativost. Upravo zbog ušteda na energiji postižu se smanjeni troškovi režija, a vi se odgovorno ponašate prilikom korištenja energije. Na taj način poboljšavate kvalitetu života te doprinosite zaštiti okoliša. 

Eko krediti omogućavaju i uštede energije u poslovanju koje će se odraziti na smanjenje troškova i dugoročno povećanje profitabilnosti poslovanja. Na taj način se stvara prostor za otvaranje novih radnih mjesta, ali ćete i povećati svoju konkurentnost na tržištu.

Vrste eko kredita

Hypo Alpe-Adria banka

Posljednja banka koja je uvela takav kredit krajem prošle godine je Hypo Alpe-Adria-Banka. Njihovi EKO stambeni krediti su namijenjeni za kupovinu ili adaptaciju stambenih nekretnina, izgradnju ili nadogradnju niskoenergetskih (pasivnih) kuća energetskog razreda A+, A ili B, kupovinu građevinskog zemljišta, kupovinu i ugradnju opreme za poboljšanje energetske učinkovitosti stambenih nekretnina, refinanciranje stambenog kredita i financiranje troškova potrebne dokumentacije. U Hypo banci za kupovinu ili gradnju energetsko učinkovitih građevina možete podići kredit u iznosu od 10.000 do 250.000 eura s promjenjivom kamatnom stopom od 5,55 posto. Kredite s namjenom adaptacije, rekonstrukcije, završetka gradnje nekretnine, kupovine i ugradnje opreme, te financiranja troškova dokumentacije oni odobravaju za iznose od 5.000 do 75.000 eura s istom kamatnom stopom. EKO stambeni krediti također omogućuju izgradnju i opremanje vlastitog doma štednim sustavima kao što su solarni kolektori, klimatizacijski sustavi, pročistači vode, izo-stakla i termo-fasade. Rok otplate kredita je do 30 godina, a za iznose do 15.000 eura rok je do 7 godina

Ova banka u ponudi ima i poduzetnički EKO kredit koji je posebno prilagođen za potrebe malog i srednjeg poduzetništva. Namijenjen je za financiranje solarnih sustava za proizvodnju električne i toplinske energije za vlastite potrebe, mrežom vezanih solarnih sustava za proizvodnju, kupnju ili izgradnju niskoenergetske nekretnine te za poboljšanje energetske učinkovitosti poslovne nekretnine.

Zagrebačka banka

Postoje i eko krediti za kupnju motornih vozila koji se nalaze u ponudi Zagrebačke banke. Njime potiču kupnju energetski učinkovitih vozila koja u minimalnoj mjeri zagađuju okoliš. Takva vozila moraju zadovoljiti kriterije određene Euro V standardima koji definiraju granične vrijednosti emisija ispušnih plinova novih vozila u državama članicama EU. Za diesel motore granična vrijednost emisije CO2 iznosi 115g/100km, a za benzinske motore 130g/100km. Kredit se odobrava na iznos od 2.500 do 25.000 eura uz ukupnu kamatnu stopu od 6,85 posto, rok otplate je do 7 godina. Podatke o potrebnoj dokumentaciju za takav kredit možete pronaći na stranicama Zagrebačke banke.  

Zanimljivo je kako je upravo ta banka prva u Hrvatskoj prepoznala potražnju za eko kreditima te ih je uvela u travnju 2010. godine. Od tada su odobrili oko 325 milijuna kuna Zelenih stambenih kredita. Za njih nude kamatnu stopu od 4,50 posto koja je fiksna prve dvije godine otplate, a nakon toga je jednaka kamatnoj stopi za stambene kredite mladima. Eko krediti su upravo zbog niže kamatne stope povoljniji od ostalih stambenih kredita kojima se kupuju i grade stambene nekretnine čiji je energetski razred lošiji. Zagrebačka banka ih odobrava na iznose od 2.500 do 250.000 eura s rokom otplate do 30 godina.

Odobravanje eko kredita u dva koraka

Prvi korak je prikupljanje dokumentacije kojom se pokazuje da se radi o povećanju energetske učinkovitosti nekretnine. Iz Hypo banke su pojasnili da konkretna dokumentacija ovisi o namjeni kredita:

  • kod kupovine nekretnine potreban je energetski certifikat (http://www.energija-projektiranje.eu/?page_id=705 ) koji nekretninu razvrstava u energetski razred A+, A ili B
  • kod izgradnje, rekonstrukcije, dogradnje, završetka gradnje niskoenergetske kuće potrebna je energetska iskaznica tj. iskaznica potrebne topline za grijanje koja je sastavni dio projektne dokumentacije. Iz nje je vidljivo da je izračunata buduća potrošnja energije za grijanje manja od 50 kWh po m2 što nekretninu stavlja u minimalno energetski razred B. Kasnije je potrebno dostaviti banci Energetski certifikat koji nekretninu razvrstava u energetski razred A+, A ili B budući da se certifikat može izdati tek po dovršetku izgradnje.
  • kod adaptacije potreban je troškovnik radova
  • kod kupovine i ugradnje opreme potreban je predračun/račun za opremu i ugradnju
  • kod re/financiranja troškova potrebne dokumentacije potrebna su rješenja, pred/računi i sl.

Uz to prilaže se i ostala uobičajena dokumentacija potrebna kao i kod svakog drugog stambenog kredita, a to su popunjeni obrasci banke, dokumentacija na temelju koje se utvrđuje kreditna sposobnost, ako je kredit veći od 15.000 eura potrebna je hipoteka na nekretnini.

Drugi korak je podnošenje zahtjeva u bilo kojoj poslovnici banke. Kada se kredit odobri, potrebno je ovjeriti ugovor o kupoprodaji nekretnine i dostaviti ga u banku, a banka priprema ugovor o kreditu i ostalu dokumentaciju koju trebate potvrditi kod javnog bilježnika. U slučaju da je kredit namijenjen za izgradnju, potrebno je u roku od 2 godine u banku dostaviti energetski certifikat. Ako je kredit namijenjen za adaptaciju on se isplaćuje u 2 tranše, s time da se druga tranša isplaćuje po dostavi računa koji su u skladu s dostavljenim troškovnikom. Cijeli proces traje oko mjesec dana ako se kao instrument osiguranja uzima hipoteka na nekretnini.

Koliko energije trošimo i kako možemo na njoj uštedjeti?

U ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj 2010. kućanstva su sudjelovala s 30,4 posto .  Prema podatku projekta CENEP od 2007. do 2010. godine potrošnja energije u kućanstvu je porasla za 12,24 posto uz ostvarenu godišnju stopu porasta od 3,92 posto. Upravo je sektor zgradarstva u svijetu odgovoran za preko 40 posto ukupne potrošnje energije, stoga u njemu leži najveći potencijal energetskih ušteda. Samo grijanje prostora predstavlja od 50 do 60 posto ukupnih energetskih potreba, a gubici topline kroz prozore i vanjski zid čine prosječno 70 posto ukupnih toplinskih gubitaka u zgradi. Postavljanjem toplinske izolacije vanjske ovojnice možete smanjiti račune za grijanje od 50 do 80 posto. Sve su to podaci iz Vodiča kroz energetski efikasnu gradnju Energetskog instituta Hrvoje Požar u kojem piše da prosječne stare kuće godišnje troše od 200 do 280 kWh/m2 energije za grijanje, standardno izolirane kuće ispod 100, suvremene niskoenergetske kuće oko 40, a pasivne 15 kWh/m2 i manje. Drugim riječima energijom koju potrošite u standardno izoliranoj kući danas možete zagrijati od 3 do 4 niskoenergetske kuće ili od 7 do 8 pasivnih kuća. 

Europska unija potiče gradnju niskoenergetskih kuća

Projekt CENEP je objavio i podatak da prosječna potrošnja energije po kućanstvu u EU u posljednjem desetljeću pada, dok u Hrvatskoj ona bilježi porast. No, s približavanjem datuma ulaska u EU građani postaju svjesniji potrebe da se okoliš može čuvati gradnjom energetski učinkovitih zgrada. Iz Hypo banke predviđaju da će potražnja za takvim građevinama i eko kreditima nastaviti rasti jer će se dio troškova pokriti sredstvima iz EU fondova te zbog  primjene EU propisa i standarda. Cilj Europske unije je do 2020. smanjiti potrošnju primarne energije za 20 posto. Mjere koje će se pri tome koristiti uglavnom se odnose na javni sektor, promet i građevinarstvo, u kojem ima najviše potencijala za uštedu. Zanimljivo je da je u Njemačkoj dosad sagrađeno čak više od 150.000 pasivnih kuća zahvaljujući sustavu poticaja i povoljnih kredita. 

Bez obzira što je kod nas uočen trend porasta potražnje za energetski učinkovitim nekretninama i dalje postoji visoka razina neinformiranosti potrošača o mogućnostima i koristima poboljšanja energetske učinkovitosti. Problem je i u tome što su u doba ekonomske krize rijetko tko može misliti na okoliš. Upravo zbog toga potrebne su mjere i poticaji koji građanima olakšavaju podizanje eko kredita u situaciji kada cijene energenata rastu i kada se predviđa i njihov daljnji rast. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu