Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Ženama se savjetuje da ne daju financije muškarcima

Ženama se savjetuje da ne daju financije muškarcima
1

Cilj svake žene je financijska sloboda, koja zbog nepromišljenih odluka, može postati nedostižna. Ne prepuštajte financijsku sigurnost drugome

VIDEO

Uz kronični nedostatak novca, drugi najveći problem je nepromišljeno upravljanje vlastitim financijama, ističu ekonomski stručnjaci. Cilj svake radno aktivne žene je financijska sloboda, koja zbog nepromišljenih odluka, može postati nedostižna. Najčešća pogreška je prepuštanje upravljanja obiteljskim prihodima dečku ili mužu, tvrdi financijski guru Suze Oman. Iako vaš dragi ima najbolje namjere, ne prepuštajte financijsku sigurnost drugome, jer kako sami zarađujete tako se i sami možete brinuti za svoje novce. Osluškujte svoje instinkte -  ako vam unutarnji glasić kaže da ne posudite novce prijateljici, slijedite ga i naučite reći NE. Često se dogodi da žene, iako nisu htjele dati pozajmicu, zbog svoje prirođene potrebe da štite ljude oko sebe, posude novce. I ne dobiju ih natrag. Ne dozvolite da vas vaša dobronamjernost dovede u minus na kartici, upozorava Oman, autorica knjige “Imati moć da se kontrolira vlastita sudbina“.

>>> Ne ostvaruju svi mirovinski fondovi istu dobit
Mirovinski fondovi različito će upravljati vašim sredstvima, što ovisi o njihovoj strategiji ulaganja. To znači da ne ostvaruju svi fondovi jednaku dobit, pa nije svejedno u kojem ste mirovinskom fondu jer time izravno utječete na visinu svoje mirovine.

>>> Paketi bankarskih usluga nemilosrdno gutaju novce
Banke naplaćuju apsolutno sve. Tako vođenje tekućeg računa stoji pet kuna, otvaranje štedne knjižice 20 kuna,ispis prometa na računu pet kuna, internet bankarstvo pet kuna mjesečno, SMS poruka o stanju računa četiri kune i tako u nedogled. Razmislite treba li vam doista cijeli paket.

>>> Osvijestite gdje vam sve nepotrebno curi novac
Da bi napravili dobru provjeru financijskog stanja potrebno je oko dva sata. Da samo 100 eura godišnje, koje ste ovom provjerom uštedjeli, uložite u otvoreni investicijski fond, koji ima dobit 12% godišnje, nakon 25 godina imali biste 14.933,39 eura.

>>> Životno osiguranje ispod 20 godina nije isplativo
Životno osiguranje ne koristite kao običnu štednju na kraći broj godina jer se ne isplati. Ne sklapajte policu na rok kraći od 20 godina, ako ste mlađi od 35, uzmite je na 30 godina. O dužini trajanja ugovora i godišnjoj premiji ovisi visina osigurane svote.

>>> Sve zamke dozvoljenog minusa koje treba zaobići
Korištenje dozvoljenog minusa banka naplačuje od 7,98% do 13,95% godišnje. Pa, baš i nije isplativo ulaziti u dozvoljeni minus, ako ne morate. Razmislite koje kreditne kartice imate. Provjerite godišnju kamatu i članarinu. Zamijenite ih za jeftiniju varijantu.




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera