Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Znate li predstaviti sebe i svoj poduzetnički projekt?

Znate li predstaviti sebe i svoj poduzetnički projekt?
1

Koliko puta ste se našli u situaciji da niste bili sigurni kako koncipirati svoj profesionalni životopis ili razgovor s mogućim poslodavcem ili investitorom?

VIDEO

Koliko puta ste se našli u situaciji da niste bili sigurni kako koncipirati svoj profesionalni životopis ili razgovor s mogućim poslodavcem ili investitorom? Bilo da se radi o 'običnom' zaposlenju ili predstavljanju svojeg projekta potencijalnim investitorima – znanje o ispravnom prezentiranju je moćan alat koji, ukoliko se koristi ispravno, može otvoriti mnoga vrata.

O načinu na koji možemo koncipirati prezentaciju sebe s poslodavcem ili investitorom razgovarali smo sa psihologinjom Tanjom Pureta, stručnjakinjom za pitanja ljudskih resursa i specijalisticom organizacijske i industrijske psihologije. Glavne preporuke su sljedeće:

  • Kandidat na pitanja mora odgovarati iskreno, odnosno izbjegavajte predstavljati se u svjetlu koje nije karakteristično za vas. 
  • Na taj način možete dovesti u zabludu onoga tko vas intervjuira, te možete ući u posao koji ne odgovara vašim pravim karakteristikama

"Mnogi se predstavljaju kao ekstroverti i timski igrači jer smatraju da te karakteristike poslodavci više cijene, premda osobno takvi nisu. To u pravilu rezultira neuspješnim udovoljavanjem zahtjevima. Važno je znati da se na mnogim radnim mjestima traži upravo samostalan rad i introvertnost pa je puno pametnije pronaći posao i branšu sukladne vlastitim snagama, što garantira uspjeh'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prezentacija sebe

Osnovni savjeti za prezentiranje sebe na profesionalan i ne preopširan način, koji istodobno pružita sve relevantne informacije:

  • Osoba koja se predstavlja poslodavcu treba kroz životopis i u direktnom kontaktu uvjeriti poslodavca da je ona najbolji izbor za njega. Naravno, to uvjeravanje mora biti potkrijepljeno istinitim činjenicama o stečenoj stručnoj spremi, dodatnim znanjima i vještinama te radnom iskustvu.
  • Životopis, kao prva legitimacija neke osobe po kojoj ju poslodavac prosuđuje, treba biti pregledan te sadržavati sve prethodno navedene podatke na jasan i strukturiran način.
  • Kod opisivanja radnog iskustva jako je važno navesti kronološki svaki radni odnos, počevši od najrecentnijeg, s jasno naznačenim datumima početka i kraja posla.
  • Osim navođenja naziva radnog mjesta, važno je napraviti i kratak opis područja odgovornosti koje je osoba pokrivala te svakako najvažnija postignuća na tom radnom mjestu. O ispravnom koncipiranju životopisa i poslovnog intervjua savjetovali smo se sa stručnjakinjom za pitanja razvoja karijere i ljudske resurse, psihologinjom Tanjom Pureta. 
  • Na intervju s mogućim poslodavcem, poslovnim partnerom ili investitorom morate svakako doći na vrijeme 
  • Bitno je izgledom pokazati kako razumijete okruženje, te vaš izgled mora biti primjeren poslovnom kontekstu (urednost, odjeća i sl.), Tanja Pureta istaknula je i na što posebno paziti, u kontekstu onoga što stručnjak za intervjue promatra: "Važan je i pozdrav te ugodan i zainteresiran stav. Intervjuer obraća pažnju na mnoštvo podataka tijekom čitavog intervjua, pa je važno zadržati pozornost i koncentriranost i na verbalnu i na neverbalnu komunikaciju do samog njegovog kraja. Osim što je intervjueru važan sam sadržaj odgovora na pitanje koje je postavio, on obraća pozornost i na jasnoću i strukturu izlaganja, na verbalno bogatstvo i fluentnost te na umijeće slušanja. Naime, u razgovoru će intervjuer nastojati provjeriti razinu stručnosti kandidata u odnosu na traženu, ali i razvijenost različitih kompetencija važnih za uspješno udovoljavanje zahtjevima radnog mjesta za koje se traži djelatnik'.

 'Mnogi ljudi ne znaju kakav dojam ostavljaju, pa na intervju dolaze s pogrešnom slikom o sebi. Zato svakako savjetujem svim kandidatima da pitaju svoje prijatelje i članove obitelji za iskreno mišljenje o dojmu koji ostavljaju, uz obećanje da se neće naljutiti na njih, jer na taj način mogu dobiti važne smjernice o tome što trebaju poboljšati u svom nastupu kako bi bio profesionalan i dojmljiv'. 

Dobro je napraviti i simulaciju intervjua za posao s prijateljem koja bi se snimila, pa potom analizirala, jer kada osoba ima priliku vidjeti sebe i objektivno promotriti svoje snage i slabosti, u pravilu odmah odlučuje poraditi na svim slabostima. Kao što stara kineska poslovica kaže: 'jedna slika – tisuću riječi". 

Na kraju, najbolja priprema za razgovor je cjeloživotno uvježbavanje kako stručnih znanja i vještina, tako i osobnih kompetencija. Ukoliko stalno unaprjeđujemo svoje komunikacijske vještine u svakodnevnim razgovorima, one će biti izvrsne i tijekom intervjua. Isto je i s ostalim kompetencijama te s profesionalnim nastupom. To je jedini ispravan put da vjerodostojno predstavimo sebe i sigurno vodi do uspjeha. 

Natrag na naslovnicu projekta "Pametnom idejom do uspjeha"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…