Pametna kuna

Komentari 2

Znate li zašto se isplati biti energetski efikasan?

Znate li zašto se isplati biti energetski efikasan?

Povodom ovogodišnjeg "Zagrebačkog energetskog tjedna" saznajte više o energetskoj efikasnosti i zašto je dobro biti energetski efikasan

Energetska efikasnost – znamo li što taj izraz točno označava? Govoreći o pametnom i efikasnom korištenju energije ponajprije moramo imati na pameti dvije stvari: zaštitu okoliša i uštedu novca.  U nastavku saznajte 4 najvažnija razloga zašto vam je energetska efikasnost potrebna i važna. 

4. Tehnologija koju sada koristimo je neučinkovita

Kada elektrane koje koriste ugljen proizvode struju, otprilike 1/3 energije dolazi do nas, krajnjih korisnika. Ostatak je potraćen, odnosno gubi se tijekom proizvodnje. U prijevodu: kada na nekom ispitu riješite samo 33% testa – to znači da niste zadovoljili. 

3. Energetska efikasnost štedi novac 

Prema procjenama Greenpeacea korištenjem obnovljivih izvora energije potrošnja energije mogla bi se srezati  za 30 posto i samim time – značajno smanjiti troškove.  Također, to je i prilika za stvaranje novih radnih mjesta. Pprimjerice, prema nekim procjenama, u Njemačkoj je na poslu opremanja zgrada i postrojenja za čim veći stupanj energetske učinkovitosti bilo angažirano oko 140 000 ljudi, odnosno stvoreno je toliko novih radnih mjesta. Iako je na početku potrebno investirati novac, dugoročna ušteda je neprocjenjiva!

2. Energetska efikasnost = Više novca i energije 

Kada govorimo o energetskoj efikasnosti, moramo razumjeti kako se u osnovi radi o načinu na koji ćemo vlastiti dom, zgradu, stan napraviti mjestom koje se čim lakše grije, osvjetljava i napaja energijom. Također, bitno je shvatiti da se radi i o načinu na koji pomažemo Planetu Zemlji i društvu jer što smo energetski efikasniji – cijena energije je niža, a samim time smanjujemo i postotak siromaštva izazvanog nedostatkom energije. 

1. Energetska efikasnost = manja proizvodnja energije

Možda i najveća prednost odluke da budemo energetski efikasni leži u činjenici da je tada potrebno proizvoditi manje energije jer, zbog smanjenih gubitaka, puno učinkovitije koristimo i male količine energije.  Više u ovom slučaju ne znači i bolje te energetska efikasnost prije svega označava poboljšanje kvalitete života svakog čovjeka. 

Zagrebački energetski tjedan

Gradska uprava Grada Zagreba je odlučna aktivno provoditi planirane mjere i procese energetski održivog razvoja za ostvarenje vizije, Grad Zagreb -  grad održivog razvoja,  u suradnji sa svim relevantnim subjektima u zemlji i inozemstvu. Povodom toga od 14. do 19. svibnja u Zagrebu se održava "Zagrebački energetski tjedan".

Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, potpisnik Sporazuma gradonačelnika i potporna struktura Europske komisije – Opće uprave za energiju ima obvezu i odgovornost maksimalno poduprijeti i provoditi odgovarajuće mjere u cilju ušteda energije, primjene energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva te, stručnom potporom, pomoći svim lokalnim i regionalnim zajednicama koje za to pokažu interes. 

Vlastitim primjerom, u suradnji s partnerima, želimo našim građanima pokazati realne mogućnosti energetskih ali i izravnih  financijskih ušteda, smanjenja emisija stakleničkih plinova i štetnog utjecaj na okoliš. Želimo provoditi proaktivnu energetsku politiku i podizati ekološku svijest svojih djelatnika i građana Grada Zagreba o realnoj energetskoj problematici, zaštiti okoliša i nužnosti učinkovitog korištenja energije“, poručili su iz uprave Grada.

Više o programu i brojnim događanjima u sklopu ovogodišnjeg "Zagrebačkog energetskog tjedna" možete saznati na službenim stranicama. Sudjelujte na nekom od događanja i svojim odlukama budite sudionik u izgradnji energetski efikasnije sutrašnjice.