Obavijesti

Poduzetnici: GREEN MARK je potvrda eko učinkovitosti

Poduzetnici: GREEN MARK je potvrda eko učinkovitosti
7

Sudeći po broju preuzimanja kataloga hrvatskih nositelja GREEN MARK-a, interes gospodarstvenika i krajnjih potrošača za zeleno gospodarstvo je u usponu.

Interes gospodarstvenika i krajnjih potrošača za teme zelenog gospodarstva u sve većem je usponu, sudeći po podacima o preuzimanju kataloga hrvatskih nositelja GREEN MARK-a, a koje je objavila specijalizirana medijska agencija za energetiku i okoliš ENERGO MEDIA SERVIS. Ta je agencija 08. travnja ove godine predstavila elektronsko izdanje kataloga 67 hrvatskih nositelja GREEN MARK-a koje je do danas preuzelo više od 10.000 korisnika.

GREEN MARK - SIGN OF EXCELLENCE je obilježje održive usluge, proizvoda ili tehnologije radi stvaranja dodane vrijednosti, promicanja, povećanja konkurentnosti i tržišnog plasmana istih. GREEN MARK dodjeljuje se pravnim osobama za usluge, proizvode ili tehnologije u svim oblicima gospodarske aktivnosti na području Republike Hrvatske sukladno kriterijima za dodjelu. Oznaka se dodjeljuje pravnim osobama, osim za usluge, proizvode ili tehnologije, i za održivu proizvodnju, skladištenje, distribuciju i potrošnju električne i toplinske energije. GREEN MARK zajednički su osmislili djelatnici i savjetnici tvrtke Energo Media Servis te Saveza za energetiku Hrvatske. Uvođenje oznake započelo je 01. kolovoza 2011. godine donošenjem Pravilnika o dodjeli istoimene oznake i u nastojanju da na hrvatskom tržištu, a dijelom i radi PR-ovskog booma zelenih usluga, proizvoda i tehnologija, zapravo započne proces odvajanja zelenoga od onoga što to nije te da se na takav način krajnjim potrošačima jamči održivost onoga što nabavljaju.

"GREEN MARK je postao bitan faktor u kreiranju objektivnih mjerila po pitanju održivog razvoja. Održivost se u ABB-u prepliće s velikim rasponom naših djelatnosti, od razvoja i projektiranja naših proizvoda, naše ponude kupcima, naših odnosa prema partnerima do našeg ponašanja u društvenim zajednicama. Pod održivošću u ABB-u smatramo uravnoteživanje gospodarskog uspjeha, očuvanja okoliša i društvenog napretka na opću korist svih naših dionika", ističe Steffen Drausnigg, direktor tvrtke ABB d.o.o. u Hrvatskoj. Inače, ABB je globalni lider u područjima elektroenergetike i automatizacije. Kao jedna od vodećih svjetskih inženjerskih tvrtki, pomaže korisnicima u učinkovitom korištenju električne energije, povećanju produktivnosti industrijske proizvodnje i smanjenju utjecaja na okoliš na održiv način.

"GREEN MARK je potvrda da tehnološka rješenja koja se razvijaju u Mireu imaju i stvarne ekološke učinke, osim ostalih pozitivnih učinaka u poduzećima koja za svoje poslovanje koriste motorna vozila. Mireovi sustavi za upravljanje voznim parkom i za računalno planiranje ruta značajno unapređuju organizaciju poslovnih procesa, ne zahtijevaju kapitalne investicije, a na svaku potrošenu kunu uštedjet će najmanje dvije. Pojednostavljeno, Mireova rješenja omogućuju da se željeni opseg posla (isporuka na dostavna mjesta, obilazak kupaca od strane trgovačkih putnika) obavi uz značajno manji broj kilometara ili značajno manji broj vozila. Često se uštede o kojima govorimo potencijalnim se korisnicima čine neostvarivima, pa se u Hrvatskoj se redovito se susrećemo s nevjericom. Međutim, sve komercijalne primjene naših sustava pokazuju da se zaista radi o velikim uštedama. Posebno nas ohrabruje činjenica da su naši inozemni partneri, a naročito zadovoljni korisnici naših sustava u Indiji, i najbolji promicatelji Mireovih zelenih rješenja", ističe Ante Sarjanović, izvršni direktor za razvoj poslovanja tvrtke MIREO d.d..

"Konzorcij VR ENBEKON d.o.o. orijentiran je na razvoj projekata u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, s posebnim naglaskom na sektor solarne energije. Putem Inicijative Volksbank-Raiffeisenbank iz Baden-Württemberga vršimo investiranje u projekte solarne energije na razini cijele Republike Hrvatske, a odnedavno smo krenuli sa investiranjem i u druge perspektivne sektore obnovljivih izvora energije kao što je biomasa. GREEN MARK je oznaka koja našim trenutnim i budućim klijentima ulijeva dodatnu sigurnost da se radi o tvrtki koja sve svoje poslovne aktivnosti i projekte realizira u skladu sa najvišim standardima zelenog poslovanja te nam pomaže u marketinškoj komunikaciji i boljoj prepoznatljivosti našeg brenda. Projektima koje VR ENBEKON d.o.o. financira i realizira podižemo udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj te ćemo ih, ovisno o prilikama i mogućnostima, nastaviti financirati i dalje jer vjerujemo kako kroz projekte obnovljivih izvora energije znatno podižemo nacionalnu energetsku neovisnost i pomažemo razvoju gospodarskih aktivnosti visoke dodane vrijednosti", istaknuo je Marino Franinović, direktor tvrtke VR ENBEKON d.o.o..

"GEC d.o.o. Plešce tvrtka je za proizvodnju LDPE plastične ambalaže čiji je osnovni cilj kupcima pružiti najbolji način zaštite njihovih proizvoda i omogućiti siguran transport i upotrebu gotovih proizvoda. Moto tvrtke je "Sve za pakiranje na jednom mjestu". Nastavljajući više od 40 godina dugu tradiciju u preradi plastičnih masa želimo i nadalje održati visoku kvalitetu naših proizvoda koristeći repromaterijale koji nisu štetni za okoliš. Također za dio proizvodnje koristimo i električnu energiju iz obnovljivih izvora što čini naše proizvode ekološki prihvatljivim. GREEN MARK prepoznaje naše napore da smo ekološki i društveno osviještena tvrtka, što nam daje dodanu vrijednost na tržištu", izjavila je direktorica tvrtke GEC d.o.o. Irena Gec Andlar, mag.oec..

"Tvrtka Solarni Projekti d.o.o. vodeća je po broju fotonaponskih instalacija u Republici Hrvatskoj te se od samog početka orijentirala na pružanje inovativnih, zelenih rješenja i usluga visoke dodane vrijednosti. Naša prednost leži u mladom, stručnom timu te činjenici da smo upravo kroz projekte u zelenom gospodarstvu zadržali obrazovani kadar u Hrvatskoj te kontinuirano doprinosimo razvoju hrvatskog gospodarstva. Kao inovativna, zelena tvrtka stalno smo u potrazi za novim izazovima te smo odnedavno krenuli i sa komercijalizacijom novog obnovljivog izvora energije, drveta Paulovnije, za koje predviđamo svijetlu budućnost upravo u Hrvatskoj. Oznaka GREEN MARK služi nam kao priznanje da idemo u pravom smjeru i zasigurno pomaže u pozitivnoj diferencijaciji naše tvrtke kao jedne od predvodnika razvoja zelenog gospodarstva u Hrvatskoj, a posebice u Slavoniji", ističe Jurica Gorup, direktor tvrtke Solarni Projekti d.o.o..

"Našim prvim eko-dizajnom "CroEcoSeat" željeli smo potaknuti potencijalne oglašivače, a i same korisnike, na osvještenost o nužnosti brige o okolišu, budući da se proizvod izrađuje iz obnovljenih sirovina, a recikliranjem se može ponovo uobličiti u nove vrijednosti. Smatramo da marketing ne mora nužno biti samo ustaljena prodaja proizvoda ili usluga, već nam može služiti i za prenošenje društveno korisnih i ekoloških poruka. GREEN MARK nam je iznimno važan budući da su današnji potrošači ekološki svjesni te traže "eco-friendly" proizvode i usluge od organizacija koje su društveno odgovorne. Sam znak potaknuo nas je i na potpuni zaokret u poslovanju koji se sada većinom bazira na dizajnu održivih proizvoda, izrađenih od dugotrajnih materijala koji produžuju vijek trajanja ili u potpunosti načinjenih iz recikliranih sirovina. Uz GREEN MARK prepoznatljivo komuniciramo naše eco-koncepte prema potencijalnim korisnicima.", ističe kreativna direktorica ICE STUDIO-a d.o.o. Ivana Cvetković Lakoš.

Službeni popis nositelja GREEN MARK-a s pripadajućim uslugama, proizvodima i tehnologijama nalazi se u Registru u uredu Saveza za energetiku Hrvatske ili na sljedećem linku. Katalog svih hrvatskih nositelja oznake možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Više o temama vezanim za energetiku i održivost potražite ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja