Obavijesti

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Biokovo

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Biokovo
1

Onaj tko se popne na vrh veličanstvene planine Biokovo bit će nagrađen nezaboravnim panoramskim pogledom koji za lijepog vremena doseže i do Italije.

Veličanstvena planina koja dominira Dalmacijom uzdiže se strmo uz obalu do visine od 1762 metra, na kojoj se nalazi vrh Sv. Jure. Do krune parka prirode dolazi se pješice markiranim planinarskim stazama ili biokovskom cestom, najvišom prometnicom u Hrvatskoj. Onaj tko se popne na vrh bit će nagrađen panoramskim pogledom koji oduzima dah.

Osim Zagore i načičkanih otoka, za lijepog vremena pogled puca sve do susjedne Italije. Posjetitelji u Park prirode Biokovo dolaze uživati u tišini i čistom zraku daleko od gradske vreve, pješačiti, planinariti i objektivom loviti biljne te životinjske motive kakvi se susreću samo na ovom području. Biokovo ne privlači samo rekreativce, nego i sve one koje zanima život minulih vremena.

Običaji i način života stanovništva ove lijepe, ali i surove planine ostali su zapisani na brojnim arheološkim lokalitetima, a dokazuje ih materijalna ostavština.

Najraniji dokazi potvrđuju prilagodbu ljudi još iz vremena paleolitika, kada su staništa obuhvaćala špilje, plodne udoline, dolce i škrape. U prošlosti se planina brinula za svoje poklonike, ali tada je baš kao i danas, zauzvrat bilo potrebno pokazati strahopoštovanje. Stoga su planinarska obuća i odjeća neophodni za svaku ozbiljniju šetnju ili uspon na Biokovo.

Poučne staze i vidikovci s kojih se pruža čaroban pogled samo su početak priče o ljepotama parka prirode Biokovo.

Botanički vrt Kotišina smješten je iznad istoimenog sela, a od Makarske je udaljen tek desetak minuta. Prema zamisli njegova utemeljitelja, Dr. fra Jure Radića, očuvana je izvorna vegetacija. Botanički vrt omogućuje posjetiteljima upoznavanje više od 300 vrsta samoniklog bilja.

Osim zadivljujuće flore u parku žive brojne životinjske vrste. Susresti se mogu mufloni, gmazovi, gušteri, divokoze kao i razne vrste ptica. Kroz vrt vodi nekoliko pješačkih staza koje vode do pećina i jama, kamenjara, obradivih površina, te fascinantnog kanjona Proslap sa slapom, koji oživi za vrijeme jakih kiša. Prirodne ljepote možete razgledati i na dva kotača ili iz zraka.

Vožnja biciklom predviđena je biokovskom cestom od ulaza u Park do najvišeg vrha Sv. Jure, a sa poletišta Miletin bor i Pržinovac možete se vinuti paraglajderom ili jedrilicom.

Poželite li se odmoriti od cjelodnevnih aktivnosti utočište možete potražiti u planinarskim kućama i domovima ili se okrijepiti se u konobama koje nude tradicionalne delicije.

SERVISNE INFORMACIJE: JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE BIOKOVO” Marineta - Mala obala 16, 21300 Makarska | Tel/ Fax: +385(0)21 616 924, E-mail: park-prirode-biokovo@st.htnet.hr | Web: www.biokovo.com

Više informacija potražite na www.dalmatia.hr i u specijalu Turistički putokaz.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.