Obavijesti

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Lonjsko polje!

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Lonjsko polje!
1

Park prirode Lonjsko polje, zeleno je srce Hrvatske. U zaštićenom području gospodari voda koja je oblikovala prirodne ljepote i raznolikosti samoga Parka.

Između rijeke Save i Moslavačke gore, djelomično uz rijeku Lonju smjestilo se najveće zaštićeno poplavno područje u Dunavskom slijevu. Park prirode Lonjsko polje prostire se na čak 506 četvornih kilometara i predstavlja riznicu raznolikih bljnih i životinjskih vrsta. To je jedno od rijetkih područja gdje možete susresti orla štekavca ili crnu rodu.

U Lonjskom polju najveći gospodar je voda koja se u poplavnom području zadržava i do pola godine. Upravo je ona uvjetovala današnje konture zaštićenog područja te osigurala jedinstvenu floru i faunu. Tu se nalazi jedno od najvećih mrijestilišta šarana u Europi, a brojne su i autohtone vrste poput primjerice svinje i hrvatskog posavca.

U pitoresknom selu Čigoć ima više roda nego stanovnika zbog čega je 1994. godine proglašen prvim Europskim selom roda. Njima u čast svake godine posjetitelji mogu promatrati ptice, pogledati izložbe fotografija, sudjelovati na edukativnim radionicama, minimaratonu ili biciklijadi.

Željni znanja mogu obići i Krapje – selo graditeljske baštine, gdje je očuvana tradicijska arhitektura na prijelazu iz 18. u 19. st. Tamošnje kuće građene od posavske hrastovine vrijedan su spomenik kulturne baštine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Park prirode Lonjsko polje močvarno je područje koje se ubraja među najugroženija staništa na svijetu.

Od međunarodnog je značenja jer služi kao dom pticama močvaricama. Osim roda po kojima je karakteristično, susresti se mogu i žličarke koje su ime dobile zbog zanimljivog kljuna koji podsjeća na dugačku žlicu. One su najneobičniji stanovnici Parka prirode Lonjsko polje, a njihovo najveće gnjezdište u Hrvatskoj i savršeni dom je Krapje Đol - močvarni dio obrasao trskom, vrbama i rogozom.

Osim pticama, park prirode odlikuju i brojne vrste ribe, poput šarana, štuke, smuđa, soma, deverike, babuške itd. Tu se strastveni ribolovci mogu prepustiti lovu na starim rukavcima i umjetnim jezerima.

Poželite li se odmoriti od brojnih aktivnosti koje nudi Lonjsko polje (ribolov, biciklizam, jahanje, promatranje ptica, edukativne radionice, fotosafari) predahnite na seoskim gospodarstvima, ugostiteljskim objektima uklopljenim u tradicionalne posavske kuće “čardake”, gdje domaćini žive u skladu s prirodom pripremajući gotovo zaboravljene tradicionalne specijalitete prema receptima naših baka i djedova.

Udaljenosti od gradova: Zagreb – 122 km, Rijeka - 166 km, Split - 363 km, Osijek - 480 km

KALENDAR DOGAĐANJA
Kolovoz 2013. - SUSRETI NA RIJECI LONJI - tradicionalna kulturna, sportska i gastronomska manifestacija u Osekovu
21. rujan 2013. - DAN EUROPSKE BAŠTINE - tradicionalno obilježavanje Dana europske baštine u Krapju - selu graditeljske baštine

SERVISNE INFORMACIJE:
JAVNA USTANOVA PARK PRIRODE LONJSKO POLJE Krapje 30, 44325 Krapje | Tel: +385 (0)44/672-080, 611-190 | Fax: +385 (0)44/606-449 E-mail: info@pp-lonjsko-polje.hr | Web: www.pp-lonjsko-polje.hr

Više informacija potražite i na: www.turizam-smz.hr i tzsmz@email.t-com.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje