Komentari 0

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Učka

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Učka

Veličanstvene znamenitosti Parka prirode Učka svjedoče o burnoj prošlosti. Ovaj biser nadomak mora prirodni je „most“ između Istre i kontinentalne Hrvatske.

Na sjevernom Jadranu proteže se prirodni „most“ između Istre i kontinentalne Hrvatske. Park prirode Učka obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije te čini jednu od najsjevernijih točaka Mediterana.

Neposredna blizina mora i specifičan reljef pogodovali su razvoju blagotvorne klime te brojnih životinjskih i biljnih vrsta koje se mogu susresti samo na tom području. Bujna šumska vegetacija i strme litice izmjenjuju se s livadnim prostranstvima, izvorima vode i lokalitetima od povijesnog značaja.

Srednjovjekovni kaštel sagrađen na strmoj litici iznad nekadašnjeg Čepićkog jezera, očuvana kula na najvišem vrhu istarskog poluotoka, fontana “Voda Josipa II.” i druge znamenitosti svjedoče o burnoj prošlosti ovog kraja.

Među atraktivnim izletištima izdvaja se Poklon, prijevoj koji spaja masive Učku i Ćićariju. Nekada su ondje hodočastili vjernici koji bi zastali da se poklone zavjetnoj crkvi Trsatske Gospe, a i danas je Poklon obavezna stanica – prvenstveno za uživanje u prekrasnom pogledu na Rijeku i Kvarnerski zaljev. U tamošnjem info-centru posjetitelji mogu kupiti planinarsko-topografsku kartu Parka prirode Učka.

Na putu s Poklona na najviši vrh Učke Vojak obavezno zastanite na novoj turističkoj atrakciji. Oko Učke kreativan je i edukativan postav na otvorenome, kojeg čini 14 drvenih umjetničkih skulptura. Postavljene su u obliku oka kako bi tematski obradile kulturnu i prirodnu baštinu Parka prirode Učka.

Jedan od geomorfoloških spomenika prirode je i Vela ili Vranjska draga, smještena u sjeverozapadnom podnožju Učke. Čitavo područje nastalo je prije 140 milijuna godina, a vapnenac koji tu nalazimo koristio se i za izgradnju Keopsove piramide.

Osim povijesnih lekcija Park prirode nudi i brojne mogućnosti za uživanje u aktivnostima. Od Vele drage možete krenuti na penjanje ili planinarenje, a u blizini su i uzletišta za paraglajdere. Svake se godine održava i nekoliko pustolovnih utrka koje se sastoje od različitih disciplina kao što su planinarenje, alpinizam, biciklizam, veslanje i druge. Učka privlači letače zmajem i padobranskim jedrom, koji tu održavaju međunarodna i državna natjecanja. Na području Parka nalazi se registrirano letjelište “Učka” s uzletištima na lokacijama Vojak i Brgud.

SERVISNE INFORMACIJE: JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE UČKA” Liganj 42, 51415 Lovran | Tel: 051 293 753 | Fax: 051 293 751, E-mail: park.prirode.ucka@inet.hr | Web: www.pp-ucka.hr

KALENDAR DOGAĐANJA
1. rujna - 7. UČKARSKI SAJAM - na prijevoju Poklon od 10 do 20 h
17. kolovoza - 6. listopada - 9. ORNITOLOŠKI KAMP UČKA 2013.
14. rujna - UČKA TRAIL - “trail running” natjecanje
15. rujna - 30. memorijalni pohod na Učku
13.-15. prosinca - BOŽIĆNA BAJKA - manifestacija za djecu u PP Učka
Više informacija potražite na www.kvarner.hr/turizam i www.istra.hr