Obavijesti

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Učka

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Učka
1

Veličanstvene znamenitosti Parka prirode Učka svjedoče o burnoj prošlosti. Ovaj biser nadomak mora prirodni je „most“ između Istre i kontinentalne Hrvatske.

Na sjevernom Jadranu proteže se prirodni „most“ između Istre i kontinentalne Hrvatske. Park prirode Učka obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije te čini jednu od najsjevernijih točaka Mediterana.

Neposredna blizina mora i specifičan reljef pogodovali su razvoju blagotvorne klime te brojnih životinjskih i biljnih vrsta koje se mogu susresti samo na tom području. Bujna šumska vegetacija i strme litice izmjenjuju se s livadnim prostranstvima, izvorima vode i lokalitetima od povijesnog značaja.

Srednjovjekovni kaštel sagrađen na strmoj litici iznad nekadašnjeg Čepićkog jezera, očuvana kula na najvišem vrhu istarskog poluotoka, fontana “Voda Josipa II.” i druge znamenitosti svjedoče o burnoj prošlosti ovog kraja.

Među atraktivnim izletištima izdvaja se Poklon, prijevoj koji spaja masive Učku i Ćićariju. Nekada su ondje hodočastili vjernici koji bi zastali da se poklone zavjetnoj crkvi Trsatske Gospe, a i danas je Poklon obavezna stanica – prvenstveno za uživanje u prekrasnom pogledu na Rijeku i Kvarnerski zaljev. U tamošnjem info-centru posjetitelji mogu kupiti planinarsko-topografsku kartu Parka prirode Učka.

Na putu s Poklona na najviši vrh Učke Vojak obavezno zastanite na novoj turističkoj atrakciji. Oko Učke kreativan je i edukativan postav na otvorenome, kojeg čini 14 drvenih umjetničkih skulptura. Postavljene su u obliku oka kako bi tematski obradile kulturnu i prirodnu baštinu Parka prirode Učka.

Jedan od geomorfoloških spomenika prirode je i Vela ili Vranjska draga, smještena u sjeverozapadnom podnožju Učke. Čitavo područje nastalo je prije 140 milijuna godina, a vapnenac koji tu nalazimo koristio se i za izgradnju Keopsove piramide.

Osim povijesnih lekcija Park prirode nudi i brojne mogućnosti za uživanje u aktivnostima. Od Vele drage možete krenuti na penjanje ili planinarenje, a u blizini su i uzletišta za paraglajdere. Svake se godine održava i nekoliko pustolovnih utrka koje se sastoje od različitih disciplina kao što su planinarenje, alpinizam, biciklizam, veslanje i druge. Učka privlači letače zmajem i padobranskim jedrom, koji tu održavaju međunarodna i državna natjecanja. Na području Parka nalazi se registrirano letjelište “Učka” s uzletištima na lokacijama Vojak i Brgud.

SERVISNE INFORMACIJE: JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE UČKA” Liganj 42, 51415 Lovran | Tel: 051 293 753 | Fax: 051 293 751, E-mail: park.prirode.ucka@inet.hr | Web: www.pp-ucka.hr

KALENDAR DOGAĐANJA
1. rujna - 7. UČKARSKI SAJAM - na prijevoju Poklon od 10 do 20 h
17. kolovoza - 6. listopada - 9. ORNITOLOŠKI KAMP UČKA 2013.
14. rujna - UČKA TRAIL - “trail running” natjecanje
15. rujna - 30. memorijalni pohod na Učku
13.-15. prosinca - BOŽIĆNA BAJKA - manifestacija za djecu u PP Učka

Više informacija potražite na www.kvarner.hr/turizam i www.istra.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske
Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi