Obavijesti

News

Komentari 48

MOL: Hrvatska moguć kupac Ine, ali nema pravo prvokupa

MOL: Hrvatska moguć kupac Ine, ali nema pravo prvokupa
1

MOL smatra da je Hrvatska pravo prvokupa izgubila kršenjem ugovora iz 2009. Vlada razmatra sve opcije. Jedna je da otkupi dionice, ali to znači novo zaduženje

VIDEO

MOL je u priopćenju u četvrtak ustvrdio kako Hrvatska nema pravo prvokupa dionica Ine koje je dobila potpisivanjem ugovora 2009. godine zbog kršenja tih ugovora. 

Mađarska kompanija osvrnula se na priopćenje mađarske Vlade koja je kao 25-postotni vlasnik MOL-a zatražila od njegove Uprave da razmisli o prodaji svog udjela u Ini Hrvatskoj, a nakon što je Hrvatska zatražila objavljivanje Interpolove tjeralice protiv šefa MOL-a Zsolta Hernadija zbog istrage da je dao mito od 10 milijuna eura bivšem premijeru Ivi Sanaderu kako bi prepustio upravljačka prava u Ini mađarskoj kompaniji. 

MOL u priopćenju piše kako uvažavaju međunarodnu i političku važnost svoje investicije u Hrvatskoj, kao i važnost događaja "u nedavnoj prošlosti". Ističu kako stalno procjenjuju vrijednost svog portfelja, u kojem je i Ina, i striktno vode računa o tome da povrat vrijednosti za dioničare i sve uključene strane bude što je moguće veći, pri čemu imovina u cijelosti pridonosi uspjehu kompanije. 

- Unatoč velikom broju nepravednih akcija protiv MOL-a i njegova menadžmenta, na koje po svemu sudeći utječu interesi usmjereni na zastrašivanje kompanije i predsjednika njezine uprave i na opstruiranje MOL-ova poslovanja u Hrvatskoj, mađarska kompanija nastavit će i dalje procjenjivati svoje strateške, financijske i političke ciljeve kako bi se sačuvala vrijednost dionica i prilikom preispitivanja prirode bilo kakvog budućeg angažmana u Ini u bliskoj budućnosti - pišu iz MOL-a. 

Podsjećaju da po ugovorima iz 2009. godine Hrvatska ima pravo prvokupa, ali da smo ga izgubili kršenjem tih ugovora

Iz MOL-a kažu da će se konzultirati s hrvatskom Vladom, koja je već nekoliko puta iskazala namjeru da vrati operativnu kontrolu. Zbog toga će Hrvatsku smatrati kao potencijalnog kupca dionica.

Teško da će MOL prodati svoje udjele 'neprijateljskom' investitoru

No, kako piše Večernji list, iako bi se sve ovo moglo pretvoriti u dugu sudsku bitku, ipak je teško vjerovati da bi ijedna ozbiljnija svjetska kompanija bila spremna otkupiti MOL-ov udjel u Ini i ući u kompaniju bez suglasnost i s hrvatskom Vladom. Zbog toga opcija iznenadne prodaje MOL-ova udjela u Ini 'neprijateljskom' investitoru nije uvjerljiva.

Vlada bi otkupila dionice, ali za to nema novca

Kako piše Jutarnji list, neslužbeno se u Vladi može čuti kako bi bilo najbolje da država prvo otkupi dionice, a onda ih u roku dvije godine proda novom strateškom partneru. No, Vlada za to nema novca, pa bi se morala opet zadužiti, a Europska komisija ne bi s veseljem gledala naše drastično povećanje javnog duga. 

Kao moguće rješenje već se zato spominje poseban aranžman s EBRD-om ili Europskom investicijskom bankom. Vlada bi se kod njih zadužila uz jamstvo da će u roku dvije godine naći strateškog partnera, prodati Inu i vratiti dug. Za takav scenarij tražila bi i zeleno svjetlo EK.

Konzultantima za pomoć u pregovorima 10 milijuna kuna

Kako bi mu pomogli u pregovaranju s MOL-om, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak platit će 10 milijuna kuna konzultantima koji će ga najbolje pripremiti da sjedne za stol s mađarskim predstavnicima.

Natječaj je raspisan u srijedu, a od budućih se savjetnika Vladina pregovaračkog tima očekuje da naprave analizu najbolje prakse u upravljanju naftnim kompanijama, potom dobro razmotre uvjete oko plinskog poslovanja te prouče tržišne cijene plina.

 Za deset milijuna kuna konzultanti bi članove pregovaračkog tima trebali pripremiti za cijeli proces pregovaranja, pruže im kompletnu pravnu podršku i izrade vremenski plan pregovora. 

Kako je moguće pročitati u natječajnoj dokumentaciji, Vrdoljak savjetničke usluge traži na period od minimalno devet mjeseci, uz prethodna tri mjeseca analize.

Mađarska vlada MOL-u: Bude li potrebno, prodajte udio u Ini

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa