Obavijesti

News

Komentari 300

'Natjerali smo Mađare da prime izbjeglice. S time nastavljamo'

'Natjerali smo Mađare  da prime izbjeglice. S time nastavljamo'
4

Premijer je napomenuo kako ljudi u stožeru rade dobro, 'štite hrvatske interese'. 'Vidimo po Hrvatskoj nekoliko stožera za histeriju. Ne vjerujte huškačima', kaže

VIDEO

Premijer Zoran Milanović obišao je jutros u pratnji ministra unutarnjih poslova Rajka Ostojića prihvatni centar u Belom Manastiru u kojem se trenutačno nalazi desetak izbjeglica koje čekaju da ih se preveze do mađarske granice.

POGLEDAJTE VIDEO: Premijer obišao prihvatni centar u Belom Manastiru

Pokretanje videa...

24sata Video 00:16

Premijer je ponovio kako je dugo razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Složili su se, izjavio je, u tome da glavni problem izbjegličke krize leži u Turskoj i Grčkoj.

– O tome ću vrlo angažirano govoriti u Europskom vijeću i tražiti da se o tome razgovara. Preko grčkih otoka ulazi 75 do 80 posto svih migranata. To nisu životno ugroženi ljudi. Njih krijumčari gumenim brodovima prebacuju preko. To je vrlo kratka plovidba koja se da spriječiti obalnom stražom, ali Grčka to namjerno ne čini – ustvrdio je Milanović.

Dodao je kako priljev migranata neće prestati dok se to ne spriječi.

– To je bila glavna tema razgovora s Angelom Merkel – rekao je Milanović.

'Strojovođe su malo maltretirali'

Osvrnuo se i na incident s hrvatskim policajcima i strojovođama koje su zadržali u Mađarskoj.

– To je sporedan incident. Strojovođe su malo maltretirali. Trebali su ih pustiti odmah. Nećemo oko toga dizati tenzije – smatra premijer.

Dodao je kako zasad nije razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te kako su Mađare slanjem autobusa s izbjeglicama natjerali da prihvate izbjeglice i prebace ih dalje.

- Nije bilo dogovora s Mađarskom. Natjerali smo ih da prime izbjeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje - rekao je Milanović.

Pohvalio je ljude u stožeru koji štite hrvatske interese.

'Imamo nekoliko stožera koji su zaduženi za histeriju'

– Trenutno po Hrvatskoj imamo i nekoliko stožera koji su zaduženi za histeriju. To ne treba slušati . To je nešto najružnije što sam vidio od Domovinskog rata u Hrvatskoj. Zamolio bih te stožere za histeriju da se smire malo – rekao je premijer okupljenim novinarima.

Ustvrdio je kako se radi o humanitarnoj krizi, a ne katastrofi . Premijer smatra da neki u Hrvatskoj priželjkuju postavljanje žice na hrvatskoj granici samo kako bi vojska izašla na granicu.

– Taj način fizički postoji. Pravno je nemoguć. To neki priželjkuju. Trebalo bi proglasiti ratno stanje i neposrednu ugroženost. To su sulude ideje – kaže Milanović.

Za kraj je ustvrdio kako Hrvatska neće biti europski izbjeglički centar iako bi nekome na sjeveru to odgovaralo.

Premijeru se na pruženoj pomoći na rubu suza u Belom Manastiru zahvalio i Mahmud Kabsađi, predsjednik hrvatsko-sirijskog društva.

– Hvala vam na svemu što ste napravili. Pokazali ste srce i odličnu organizaciju – izjavio je Kabsađi na što mu se premijer zahvalio i poručio kako ne zna zbog čega se Mađari tako odnose prema njima.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 300
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...