Obavijesti

News

Komentari 1019

Postavila je 10 pitanja Kolindi: 'Odgovori će zanimati javnost'

Bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak na svom je Facebooku objavila otvoreno pismo koje je uputila HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji

VIDEO

Bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak na svom je Facebooku objavila otvoreno pismo koje je uputila predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović. U njemu je postavila 10 pitanja, čiji odgovori, kaže, zanimaju hrvatsku javnost.

Podsjetimo, Danica Ramljak smijenjena je s mjesta ravnateljice Instituta Ruđer Bošković nakon što se počelo propitivati ima li ona uopće uvjete da obavlja tu dužnost. Jovanović ju je smijenio, a ona je u listopadu ove godine na sudu dobila presudu da je imala uvjete za taj posao. O njenoj smjeni počelo se špekulirati kada je prijavila pročelnika Zavoda za molekularnu medicinu Krešimira Pavelića za malverzacije s studentskim ugovorima za što je on osuđen na tri godine uvjetno za izvlačenje 105.000 kuna. Ramljak se često optuživalo da je "rastrošna" u vođenju Instituta. 

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovana gospođo Grabar Kitarović,

S obzirom da sutra dolazite u moj rodni grad Sinj gdje sam i ja upravo stigla koristim priliku zaželjeti Vam dobrodošlicu i javno Vas pitati 10 pitanja koja itekako zanimaju mene kao hrvatsko-američku državljanku, moje prijatelje iz Hrvatske koji žive i rade u SAD-u, a sigurna sam i sve građane Sinja, Dalmacije i cijele Hrvatske. Ljubazno Vas molim da nam pružite priliku čuti Vaše izravne odgovore.

U Americi je sasvim normalno da političari odgovaraju na ovakva pitanja i očekujem da će i za Vas ovo biti samo dio rutine. Kad ste stigli u Washington kao hrvatska veleposlanica svi smo Vam zaželjeli toplu dobrodošlicu i zanimalo nas je kako ce proći Vaš mandat i što ćete ostvariti za hrvatsko-američke odnose. Hrvatska Vas je poslala i plaćala u diplomaciji da zastupate njene interese i ostvarite rezultate, te doprinesete poboljšanju odnosa dviju zemalja.

O NATO-u Vas neću pitati iako sam Vas imala priliku sresti u Vašem uredu u Bruxellesu jer ste još uvijek njihova zaposlenica, a ja nisam ekspert za područje NATO djelovanja. Ali kao netko tko jako dobro poznaje američke i hrvatske prilike, nakon što sam pola života proživjela u SAD i netko tko posjeduje putovnicu SAD i Hrvatske itekako sam meritorna pitati Vas što ste u svom mandatu u Washingtonu učinili da približite dvije zemlje koje meni osobno puno znače. Moje nedoumice dijele mnogi, stoga Vas ljubazno molim da hrvatskoj javnosti omogućite saznati sljedeće odgovore:

1. Koliko je američkih investicija ušlo u Hrvatsku u Vašem mandatu? Oprostite, ali neće me zadovoljiti kao odgovor broj vizitki koje posjedujete jer ja ih imam možda i više od Vas. To je ionako irelevantan podatak za nečiju sposobnost da doprinese poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj s mjesta na koje pretendirate.

2. Koliko je hrvatskih tvrtki ušlo na američko tržište u Vašem mandatu veleposlanice i koliko ste puta Vi i Vaši zaposlenici u veleposlanstvu izravno pomogli tim tvrtkama u tom procesu? Nabrojite nam par primjera.

3. Koliko je američkih turista posjetilo Dalmaciju i Hrvatsku u Vašem mandatu i usporedite to sa svojim kolegama prethodnicima i nasljednicima u veleposlanstvu. Opišite nam koja je bila aktivnost veleposlanstva na području promocije hrvatskog turizma u Vašem mandatu i koji ste rezultat polučili?

4. Koliko ste događanja organizirali i na koji način, te kako često ste upoznali američke investitore o Hrvatskoj kao zemlji vrijednoj ulaganja te koji je bio konkretan polučeni rezultat Vaših aktivnosti?

5. Koliko ste događanja organizirali na kojima ste promovirali hrvatsku kulturu i znanost u svom mandatu i kada i gdje? Koliko ste rezultata polučili u tim područjima u mandate veleposlanice?

6. Vaši kolege veleposlanici koji su prije Vas radili u Washingtonu od 1991 godine rješavali su krupna pitanja za Hrvatsku u SAD-u. Prvo je bilo američko priznanje, pa zaustavljanje rata i potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu, primanje Hrvatske u NATO, pa američka potpora ulasku Hrvatske u EU. Što je značajno obilježilo Vaš mandat u Washingtonu i po čemu ćete Vi ostati zapamćena? Koliko ste puta održali radne sastanke u Senatu, Kongresu ili State Departmentu i koji je najznačajniji rezultat tih sastanaka za Hrvatsku?

7. S obzirom da niste riješili problem duplog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a dobra je prilika da pojasnite zašto. Naime, to itekako sprječava ozbiljne američke investicije u Hrvatsku.

8. Dok je Vaša kolegica tadašnja hrvatska veleposlanica u Kanadi Vesela Mrđen Korač diplomatski uspješno odradila da Kanada koja je bila čak rigoroznija od SAD po tom pitanju ukine vize za građane RH u 2009. godini, Vama to nije uspjelo u istom periodu u SAD-u. Zašto?

9. Koliko zna cijela Hrvatska osigurali ste sebi visoku poziciju u NATO dok ste još bili u veleposlanstvu u Washingtonu. Tadašnja hrvatska premijerka gđa. Kosor i njena Vlada o tome nisu imali pojma i saznali su više kad ste već sve ispregovarali s NATO-om. Napustili ste veleposlanstvo u Washingtonu ne osvrćući se na hrvatske potrebe u tom trenutku prije isteka mandata i to je uzrokovalo da 9 mjeseci Hrvatska nije imala veleposlanika u najvažnijoj zemlji u svijetu. Smatrate li da je to primjereno dok Vas vlastita zemlja plaća da odrađujete diplomatski posao? Vi sebi osiguravate privatno odlazak u NATO bez znanja službenog Zagreba. I da li je to praksa u drugim zemljama? Vi naime niste otišli u NATO iz Grobnika već s pozicije koje Vam je omogućio hrvatski narod i njegove službene institucije su morale znati Vaše dogovore zar ne? Kako ovo komentirate?

10. Znali ste da ćete biti kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske još ovo ljeto. Došli ste u Sinj na Alku početkom kolovoza i bilo je jasno da ste kandidatkinja. Zašto ste ipak poslali svoju djecu ponovo na školovanje u inozemstvo nakon ljeta? Zar hrvatske škole nisu dobre za njih ili je to bio dio plana B zbog kojeg ste nam prešutjeli da ste zamrznuli poziciju u NATO-u? Nadam se da ovo sudjelovanje u predsjedničkoj kampanji nije samo Vaš izlet prije povratka u NATO ili neku novu poziciju u inozemstvu? Jer rekli ste nam da dolazite pomoći Hrvatskoj iz velike ljubavi.

Draga gospođo Grabar Kitarović, nakon 25 godina života i rada u SAD-u i shvaćajući važnost hrvatsko-američkih odnosa uistinu Vam unaprijed zahvaljujem na Vašim odgovorima. Vjerujem da će Vaši odgovori pomoći da Vašu kampanju počnemo doživljavati kroz Vaše rezultate, a ne preko lupanja šakom o stol, čistih vrećica s hranom za beskućnike i retorikom o povijesnoj ulozi dr. Franje Tuđmana koja je ionako svima jasna. Očekujemo da Vaša retorika bude konkretna i da nam približite Vaše dosadašnje rezultate puno preciznije i bolje te nam pojasnite koji su to rezultati koji Vam osiguravaju kredibilitet za obavljanje funkcije predsjednice Hrvatske.

Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovorima.

S poštovanjem, dr. sc. Danica Ramljak"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1019
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi