Obavijesti

News

Komentari 74

Sanaderu zbog 10 mil. eura mita druga optužnica Uskoka

Sanaderu zbog 10 mil. eura mita druga optužnica Uskoka
2

Ivu Sanadera sumnjiče da je od člana uprave MOL-a primio mito kako bi MOL dobio prevladavajući utjecaj u INA-i. Ako ga osude morat će vratiti novac koji je primio

VIDEO

USKOK je podigao optužnicu protiv Ive Sanadera zbog sumnje da je primio mito od člana uprave MOL-a, izvjestilo je Državno odvjetništvo

Dok je bio premijer, Sanader je navodno početkom 2008. godine na sastancima u Zagrebu i Budimpešti obećao da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će MOL dobiti prevladavajući utjecaj u INA-i te da će dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz INA-e, odnosno da će izdvojiti onaj dio poslovanja koji stvara gubitke, a njega će preuzeti Republika Hrvatska. 

DORH navodi kako je Sanader znao da takvi ugovori ne pogoduju Hrvatskoj, no svejedno je iskoristio svoj utjecaj i na sjednicama Vlade nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o ugovorima koji su zaključeni 30. siječnja 2009. godine sa usvojenim svim zahtjevima MOL-a. 

Sanader je navodno u nekoliko isplata dobio svoj novac. 

USKOK je također predložio da se Sanaderu naplati tih 10 milijuna eura, u kunskoj protuvrijednosti, i da se uplati u državni proračun u roku od 15 dana, u slučaju da ga pravomoćno osude.

Pod istragom je zbog mita bilo još dvoje ljudi, no odustalo se od istrage jednog osumnjičenika, dok je još uvijek pod istragom visokopozicionirani član uprave MOL-a zbog čega su jučer glavnom mađarskom tužitelju Peteru Poltu predane preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj.

- Sada od trojice ljudi koji su bili osumnjičeni, za koje ja naravno, kao i za gospodina Sanadera, ne smatram da su kazneno odgovorni, odjednom nekim čudnim potezima se ta optužnica u biti svela na gospodina Sanadera kao primaoca mita, davaoca nema nigdje, davaoc je izgubio čak i ime, do sada se znalo da je to gospodina Hernady, sada je to visokopozicionirani službenik MOL-a, i dakle imamo jednu prilično čudnu situaciju da ćemo, u biti, dio postupka voditi sa nekim utvarama, rekao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. 

Predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernady već se spominjao u medijima kao predmet istrage, no DORH njegovo ime ne spominje u izvješću. Optužnica za Sanadera ima 27 stranica, odustalo se od Polančeca, a kao posrednika u primanju mita mediji su spominjali Roberta Ježića. Ovo je druga optužnica protiv Sanadera, a prva ga tereti za ratno profiterstvo, odnosno da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1995. od Hyppa uzeo 3,6 milijuna kuna provizije kako bi sredio da vlada dobije kredit od te austrijske banke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)