Obavijesti

News

Komentari 105

Zakon o radu: Znate li zašto sindikati uopće prosvjeduju?

Zakon o radu: Znate li zašto sindikati uopće prosvjeduju?
7

Prema izmjenama ZOR-a poslodavac bi mogao dati otkaz radniku ako nema novca za isplatu plaće ili u slučaju da mora radniku isplatiti manju plaću, a radnik to odbije

VIDEO

Nezavisni hrvatski sindikati i Savez samostalnih sindikata Hrvatske iznimno su nezadovoljni najavljenim izmjenama Zakona o radu. Sporne su četiri točke - uvođenje financijski uvjetovanog otkaza, otpremnine, prekovremeni rad i raskid radnog odnosa.

Ako radnik odbije manju plaću slijedi - otkaz

Sindikati ne prihvaćaju uvođenje financijski uvjetovanog otkaza koji bi poslodavac mogao dati radniku ako nema novca za isplatu plaće ili u slučaju da mora radniku isplatiti manju plaću, a radnik to odbije. 

Otpremnina kao vrsta štednje

Također protive se i izmjeni u reguliranju otpremnina. Ministarstvo predlaže da otpremnina, prema austrijskom modelu, bude "vezana uz radnika" i "prati ga" tijekom radnog vijeka. Otpremnina bi, tako, bila neka vrsta štednje. U onom trenutku kad radnik izgubi posao on bi tu otpremninu mogao odmah povući ili je ostaviti u fondu za otpremnine i uzeti je prilikom odlaska u mirovinu. 

Prekovremeni rad se neće adekvatno platiti?

Sindikati traže pojednostavljenje odredbi o rasporedu radnog vremena jer će se, prema prijedlogu, prekovremeno moći raditi i više od 32 sata mjesečno. Prekovremeni rad ubuduće se neće ograničavati na mjesečnoj razini, nego samo na tjednoj iz praktičnog razloga što neki mjesec ima više radnih dana, a neki ne.

Kritike su da se pod krinkom preraspodjele radnog vremena na mala vrata uvodi prekovremeni rad koji nije adekvatno plaćen, a kroz primjer sezonskog rada legalizira se i prekovremeni rad od 60 sati tjedno. 

Uz to,  izmjenama Zakona se želi produljiti prosječni radni tjedan na 48 sati, s čime se sindikati ne slažu.

Ugovor na određeno i duži od tri godine bez posebnog razloga

Oštrija rasprava vodi se i o ugovorima na određeno vrijeme. Ministarstvo predlaže, a poslodavci to pozdravljaju, produljenje takvog ugovora i na više od tri godine bez posebnog razloga. Sindikati, pak, tvrde da ne mogu prihvatiti dogovaranje u ovoj fazi. 

Odgoda otkaza skraćuje se s 90 na 30 dana

Sindikati traže i zadržavanje dosadašnjih odredbi o sudskom raskidu radnog odnosa. Zakonom se pojednostavljuje definicija i postupak kolektivnog otpuštanja viška radnika te se s 90 na 30 dana skraćuje rok odgode otkazivanja ugovora svim ili pojedinim radnicima za koje je izrađen program zbrinjavanja viška radnika koju može naložiti HZZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...