Skuša na tržnici u metropoli stoji 30 kuna, a u Splitu čak 80 kuna. Jeftina srdela proda se čim dođe na tržnice, a kupuju je i turisti...
Apsurdno: Morska riba skuplja na moru nego u Zagrebu!
Većina dobre ribe već rano ujutro završi u restoranima. Nama ostane srdela, a dobro da si i nju možemo priuštiti, rekao je kupac na dubrovačkoj tržnici. No ribe ima za sve. - Oni plićeg džepa mogu kupiti srdele, inćune ili dagnje, a tko ima novca ima i veliki izbor kvalitetne ribe - rekao je kupac na riječkoj tržnici. Dodao je da tamo radije kupuje nego u trgovačkom centru. - Bijela riba je skuplja nego lani, a plava riba je relativno jeftina i zasad se dobro prodaje - rekli su prodavači na riječkoj tržnici.
I na ostalim tržnicama najviše se traži srdela. - Srdela je od 15 do 20 kuna kilogram i odmah se proda, a kupuju je i stranci. Prodaja škampi ide teže. Ljudi kupe tek nekoliko da ljepše izgleda na tanjuru - rekla je prodavačica na pulskoj ribarnici. Na zagrebačkoj tržnici Dolac bilo je ribe raznih vrsta, no kupaca malo.
- Ljeto je pa slabo prodajemo. Cijene se odavno nisu mijenjale, no ljudi nemaju novca i sve im je skupo - kaže Danica Milašinčić. Skuša se na Dolcu u utorak prodavala po 30 kuna za kilogram, na splitskoj ribarnici po 80 kuna, a na riječkoj po 60 kuna. U tablici smo naveli najniže cijene, no cijena ovisi i o veličini ribe. Tako je na zadarskoj tržnici bilo škampa od 60 kuna, a oni najveći su bili po 200 kuna. Osječani u ribarnici mogu kupiti samo svježu riječnu ribu. Morske ima samo zamrznute.