Potrošač

Komentari 1

Bakreno posuđe je najbolje: Kakvi su ostali materijali?

Bakreno posuđe je najbolje: Kakvi su ostali materijali?

Kuhar Tom Gretić kaže da se ulaganje u bakar itekako isplati jer je dugotrajno, a ravnomjerno raspoređuje toplinu. Iako teflon nije otrovan, Gretić ga ne preferira...

Je li teflon otrovan te hoće li keramika ispuštati opasne kemikalije? Iako svaka vrsta posuđa ima prednosti i nedostatke, neke su na zlu glasu.

 Već godinama među loncima najozloglašeniji je svima dostupni teflon. Mnogi misle da se ne smije ogrebati jer otpušta kancerogenu perfluorooktansku kiselinu. No toksikolog Franjo Plavšić kaže da nema dokaza da je kiselina kancerogena, a da je proizvođači ionako odavno više ne koriste. Od štetnih spojeva teflon ispušta jedino perfluoroisobutylene, no na temperaturama višim od 600 stupnjeva.

 - Ako zagrebete tavu od teflona, bit će šteta samo zato što će vam se palačinka idući put lijepiti na tome mjestu - kaže Plavšić. No postoji stvarna opasnost trovanja keramikom. Glina se u prošlosti pekla na nižim temperatura pa je, da bi se držala na okupu, često bila premazivana olovom. Problem krhkosti riješen je pečenjem gline na visokim temperaturama. Zbog olova zato ne treba koristiti staru keramiku, no ona novije proizvodnje, iako je skuplja, danas spada među najkvalitetnije jer hrani daje odličan okus. Bakar je također skup, a dugo je bio na glasu kao posuđe koje ispušta kemikalije. No kuhar Tom Gretić, kojem je bakreno posuđe omiljeno, kaže da je većina presvučena metalom koji sprečava dodir bakra i hrane. Tko kuha puno, ulaganje u bakar mu se isplati jer je dugotrajno, a ravnomjerno raspoređuje toplinu. Gretić ne voli teflon.

 - Nije ni za visoke temperature. Na njemu možete na brzinu isfrigati jaja, ali ništa što se dugo kuha - objašnjava Gretić.