Obavijesti

Potrošač

Komentari 6

(Bez)voćni čaj: Analizirali smo deklaracije čajeva u vrećicama

(Bez)voćni čaj: Analizirali smo deklaracije čajeva u vrećicama
1

U proizvodima od šipka proizvođači ne štede, no u napitcima od brusnice ili borovnice ima samo nekoliko postotaka ljekovitih bobica

VIDEO

U suradnji s nutricionisticom pregledali smo deklaracije jedanaest voćnih čajeva poznatih proizvođača. I neugodno se iznenadili. Čaj od šipka, neovisno o brendu, najmanje je razočaranje. Sadržava najviše udjela voća zbog čega uistinu pomaže u regulaciji stolice i jačanju imunološkog sustava. Većina čajeva od brusnice i borovnice ne sadrži dovoljnu količinu ploda da bi proizvod opravdao svoj naziv, a kamoli da bi bio ljekovit. Na Podravkinim čajevima jasno je istaknuto da je riječ o čajevima ‘s okusom borovnice i brusnice’ jer sadrže samo 1,5 posto, odnosno jedan posto ploda, a okus voća daju im umjetne arome.

- Tu nema govora o čaju od brusnice, posebice ne u kontekstu rješavanja infekcija mokraćnog sustava - kaže nutricionistica Jasna Čerić. I u Franckovu čaju od brusnice gotovo nema traga tom voću, no prednost mu je što sadrži paprenu metvicu, koja je izvrsna za ublažavanje probavnih smetnji, te zelenu metvicu, koja služi kao diuretik - kaže Čerić.

Franckov Fora čaj - zabavna cola, namijenjen djeci, radije bi, kaže, zaobišla zbog 12-postotnog udjela kemikalija za pojačavanje arome. Prednost mu je prirodni zaslađivač, no za djecu preporučuje svježe iscijeđene sokove ili prirodne čajeve.

Clever čaj od šipka - Čaj od nara je najbolji

Čajevi od šipka uglavnom se sastoje samo od ploda šipka i hibiskusa, a po udjelu voća prednjači Billina marka Clever s 80 posto. Prate je Podravka i Franck sa 75 te Cedevita sa 60 posto.

Cedevita čaj šipak - Šipak čaj s vitaminima

Cedevitin čaj od šipka sadrži malo manje udjela voća od ostalih spomenutih, 60 posto, a preostalih 40 posto čini hibiskus, no to ne umanjuje njegovo ljekovito djelovanje. Sadrži vitamine A, B i C. 

Podravka čaj okus borovnice - U borovnici više jabuke

Podravkin čaj s okusom borovnice sadrži samo 1,5 posto ploda borovnice, osam posto aroma, 22 posto ploda jabuke, 11 posto šipka, šest posto bazge, pet posto kore cimeta i 45 posto udjela hibiskusa.

Franck čaj brusnica - Brusnice u tragovima

Franckov čaj od brusnice ima jedan posto brusnice i šest posto aroma tog voća. Prednost mu je u ostalim sastojcima koji pomažu kod problema s probavom, no ne ispunjava osnovnu funkciju.

Franck Fora čaj - Nema točnog sastava

Na Franckovu Fora čaju - zabavnoj coli ne piše udio sastojaka, osim aroma naranče, cimeta i limuna koji iznose 12 posto. Prednost mu je prirodni zaslađivač, a sadrži i šipak, cimet te hibiskus.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith