Obavijesti

Potrošač

Komentari 28

Božićna drvca: Saznajte kako izabrati najbolje i koliko stoje

Božićna drvca: Saznajte kako izabrati najbolje i koliko stoje
1

ZA SVAKOGA PONEŠTO Uzgajivač iz Vukomeričkih gorica drvce visoko 1,2 metra prodaje za 50 kuna. Nordijska jela od šest metara u Puli je 500 kuna...

VIDEO

Što drvce sporije raste to je ljepše. Grane su mu gušće, bolje formirane. Ovo je raslo osam ili devet godina, rekao je Damir Matejčić pokazujući prekrasnu smreku visoku tri metra koju prodaje po 150 kuna.

Božićna drvca uzgaja na obroncima Vukomeričkih gorica blizu Velike Gorice, a prodaje ih u Zagrebu kod trešnjevačke tržnice. Smreke visoke do 1,2 metra prodaje već za 50 kuna. Takve srebrne jele, popularni silberi su po sto kuna, a one od 2,5 metara 250. Jela normandijana uzgojena u Hrvatskoj visine do dva metra su 200 kuna, a 270 kuna su one visoke 2,8 metara. Žive smreke u posudama su 120 kuna, a nordijska jela visoka 2,2 metra stoji 280 kuna.

Matejčić kupljeno drvce može nasaditi na doneseni stalak ili dovesti doma kupcima koji ne žive jako daleko od trešnjevačkog placa. Na Trešnjevci se prodaju i drvca iz Svetog Ivana Zeline. Smreke su također od 50 kuna, silber od 150 do 250 kuna, jele su od 200 do 360 kuna, a 500 kuna je nordijska jela visoka 4,5 metara. U Splitu na tržnici pronašli smo drvca iz Podravine, iz sela Berek i Virje. Cijene ovise o visini drvca, a ima ih od metra do tri. Smreke stoje od 80 do 100 kuna, silber je od 150 do 200 kuna, nordijske jele od 200 do 400 kuna, a drvca u posudi su 250 kuna. I tu se može dogovoriti dostava drvca do kuće ili stana za 20 kuna. Može se kupiti i mahovina s Dinare po 20 kuna. U Rijeci nije bilo lako jučer odabrati drvce jer su sva imala lijepe pravilne krošnje.

- Na prvi pogled sva su slična, osim onih koji imaju srebrnkasti sjaj - rekla je Riječanka koja je došla na glavnu tržnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smreke su visoke između metra i dva, One obične, zelene prodaju se za 60 kuna po metru visine, a srebrne su 100 kuna po metru. Nordijske jele stoje 350 kuna. Drvca su stigla iz Gorskog kotara, a ima i onih u posudi za 200 kuna. Dostava u gradu stoji 50 kuna, a do predgrađa je 100.

- Dovezli smo oko 800 drvaca u Pulu iz Popovače, Kutine, Bjelovara... Imamo ih od 50 centimetara do šest metara visine. Drvca za presađivanje stoje oko 200 kuna - rekao je Mesut Asani. Više od deset godina bavi se prodajom božićnih drvaca u Puli. Ove godine je na Šijani. Smreke su od 50 do 150 kuna, silber od 150 do 250 kuna, a ima ih od 50 centimetara do 2,5 metara. Nordijske jele su od 1,8 metara pa do šest metara visine i stoje od 150 do 500 kuna. U cijenu je uključen i stalak koji kupci dobiju na dar te prijevoz unutar Pule.

Kupimo li živa drvca nije dobro da dugo budu na toplom. Treba ih što prije iznijeti van i posaditi. Od rezanih je najdugotrajnija jela jer, i ako se osuši, iglice ne padaju. Da bi odrezano drvce što dulje izdržalo u toplom domu, treba imati vlažni zrak, a dobar je i stalak koji ima posudu s vodom.

Prije nego što drvce okitimo, dobro ga je poprskati vodom.     

24sata

24sata

24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje