Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
109 komentara

Breskve iz Italije, a iznad njih piše: 'Garantirano iz Hrvatske'

Kupac je htio u Intersparu kupiti breskve nakon što je vidio natpis da su domaće. No promijenio je mišljenje kad je pogledao na deklaraciju. Na njoj je pisalo da su talijanske...

Foto: čitatelj 24sata
109 komentara

Privukla me je cijena bresaka i htio sam ih kupiti. Pogotovo nakon što sam vidio veliki natpis da su domaće, rekao je čitatelj koji nam je poslao fotografiju. Snimio ju je 30. srpnja u Intersparu u Zagrebu. 

- Uzeo sam posudicu bresaka i pogledao deklaraciju. Na njoj je pisalo da su breskve talijanske. Pa zar nisu domaće, kako piše na velikom natpisu? Provjerio sam još jedno pakiranje, pa drugo, treće... Čak su i ‘susjedne’ nektarine bile talijanske - kaže čitatelj. Odustao je od kupnje. 

- Nemoguće da je domaća tvrtka sadila breskve u Italiji. Ako je na polici jedna, a na proizvodu druga zemlja podrijetla, tu ima elemenata zavaravajuće poslovne prakse. No inspekcija ih vjerojato neće kazniti jer proizvod ne ugrožava zdravlje. Samo će ih upozoriti i dati im rok da promijene natpis - rekao je Ilija Rkman iz Društva potrošač. 

Zavaravajuća poslovna praksa kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna. 

- Trgovci su shvatili da ljudi rijetko čitaju deklaracije na proizvodima. Ako je označeno tako da na velikom natpisu piše da je iz Hrvatske, a na maloj deklaraciji da je iz Italije, privući će impulzivnog kupca. Kupca koji uleti, pogleda cijenu i kupi bez čitanja deklaracije. U kupnju treba ići planski, polagano i čitati deklaracije - savjetuje Rkman. 

Dodaje da zbog loše kupovne moći kupci najprije gledaju cijenu proizvoda. Svjesni kupci čitaju deklaracije i pri tome imaju pravo na izbor. A navodi i da deklaracija na proizvodu mora biti cjelovita i istinita. 

- Na nekim deklaracijama navode da je zemlja podrijetla EU. No kupci žele znati točno odakle je. Njemačka komora se izborila da piše ‘Izvorno Njemačko’. I kod nas postoje oznake ’Izvorno Hrvatsko’ i ‘Hrvatski proizvod’, koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora. Kontrolira se tijek proizvodnje - rekao je Rkman.
Dodaje da Hrvatska agencija za hranu promovira sljedivost od polja do stola, odnosno od farme do stola, kako bi kupci znali svaku kariku proizvodnje.

Foto: čitatelj 24sata/Facebook

- To su prihvatili i neki trgovci. U mesnici velikog trgovačkog lanca dali su mi na uvid sve o proizvodnji određenog komada mesa. Na kojoj je farmi uzgojeno... Tako treba biti i za voće - rekao nam je Rkman.
Dodao je da bi inspekcije trebale dobro pročešljati odjel hrane te provjeriti kako je čuvaju i načine označavanja.

Skrivaju rok trajanja

Na pakiranju je više naljepnica s cijenom. Smiju li ih tako lijepiti, pitao je čitatelj.
- Tako neki trgovci sakrivaju rok trajanja i to je zavaravajuća poslovna praksa. Originalnu etiketu ne smiju prelijepiti. Tko to primijeti, treba prijaviti trgovcu i upisati u Knjigu žalbe. Ogluše li se na žalbu, treba ih prijaviti inspekciji Ministarstva gospodarstva, Ministarstva zdravlja ili Ministarstva poljoprivrede - rekao je Ilija Rkman.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message