Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

Novi Zakon: Cijene goriva su zasad ostale iste kao i prije

Novi Zakon:  Cijene goriva su zasad ostale iste kao i prije
2

Litra eurosupera BS 95 stoji između 10,19 i 10,33 kune, ovisno o crpki. Razlike su taman tolike da se ne isplati voziti po jeftinije

VIDEO

Na snagu je stupio Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata po kojem svaka tvrtka može na svakoj benzinskoj postaji i u svakom trenutku mijenjati cijene gorivaJučer se cijene nisu promijenile, odnosno ostale su u granicama posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o najvišim dopuštenim iznosima. No to ne znači da su cijene svugdje iste. 

Litra eurosupera BS 95 na benzinskim crpkama za motorna vozila stoji između 10,19 i 10,33 kune. Na crpkama za plovila još je šest lipa skuplji. Cijene se razlikuju od tvrtke do tvrtke, ali i unutar benzinskih postaja pojedinih kompanija. Redovna cijena litre eurosupera BS 95 u pet naftnih kompanija koje smo uvrstili u tablicu je 10,29 kuna, no Ina, Crodux i Tifon skuplje prodaju gorivo, na primjer, na autocestama. 

Tamo gdje je veća konkurencija, kao u gradovima, svi malo spuste cijenu. No te razlike nisu velike. Svi dobro paze da se kupcu ne isplati voziti do sljedeće crpke. Ako je negdje litra benzina jeftinija čak i 10 lipa, na spremniku od 40 litara ušteda je četiri kune. Toliko ćemo goriva, ili više, potrošiti na vožnju do udaljenije benzinske. 

Veće su razlike u cijeni autoplina (LPG). Najjeftiniji plin je na dvije Inine benzinske u Đakovu gdje litra stoji 5,51 kunu. Najskuplji je, 5,97 kuna, na Lukoilovim crpkama, prema informaciji objavljenoj na njihovim internetskim stranicama. Za autoplin se, dakle, isplati potražiti jeftiniju crpku jer punite li u spremnik 60 litara plina na jeftinijoj crpki biste ga platili čak 27,60 kuna manje. Na benzinskim postajama ovih pet naftnih kompanija jučer su nam rekli da cijene nisu dizali od utorka kad je bilo posljednje poskupljenje s dozvolom Ministarstva gospodarstva, a kako će biti dalje, nisu znali kazati. U Ini kažu da više neće objavljivati cijene goriva na internetskim stranicama jer će ih moći mijenjati više puta na dan.

Najskuplje su crpke za plovila

Litra eurosupera BS 95 stoji 10,39 kuna, a eurodiesela BS 9,79 kuna na benzinskim postajama na obali. To je najveća cijena tih goriva koju smo jučer našli na internetskim stranicama Ine, a ne odnosi se samo na otočne postaje.

Na nekim crpkama trajno niže cijene

U Ivanić-Gradu i Koprivnici te u Zagrebu u Heinzelovoj Ina ima niže cijene nego na drugim “gradskim” crpkama. Eurosuper BS 95 je 10,19 kuna. Tifon u Dugom Selu i Koprivnici taj benzin prodaje po 10,23 kuna.

Ni svaka autocesta nema istu cijenu

Na autocestama A1, A4, A6 i Istarskom ipsilonu eurosuper BS 95 je na Ininim postajama 10,33, a Eurodiesel BS 9,73 kune. Na A2 i A3 oba su goriva lipu jeftinija. Tifon na postaji Jasenice nema jeftiniji eurosuper nego samo Class po 10,48 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode