Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Čokoladni pudinzi: Imaju vrlo malo kakaa i pregršt želatine

Čokoladni pudinzi: Imaju vrlo malo kakaa i pregršt želatine
1

Želatina se radi od ukuhanih kostiju i kože, a u hranu se dodaje radi zgušnjavanja. Pudinzi imaju i puno šećera, a kakaa manje od 1,5 posto

VIDEO

Masti, šećer, želatina, zgušnjivači, emulgatori i arome. Ovim sastojcima obiluju čokoladni pudinzi. Iako je na njih prva asocijacija kakao, namirnica bogata mineralima i antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca i krvnih žila, naši pudinzi kakaa imaju u tragovima. K Plus i Zott imaju po jedan posto kakaa, dok Vian i Dolce imaju najviše, odnosno 1,5 posto kakaa. 

Mnogima će čitajući deklaracije u oči upasti želatina. Na K plus pudingu ona je označena kao goveđa, no kod drugih nije navedeno podrijetlo. Osim goveđe, želatina može biti i svinjskog podrijetla, no uvijek je riječ o proizvodu koji se dobiva od ostataka kostiju i koža, odnosno otpadaka u mesnoj industriji koji se ukuhavaju te u mnoge industrijske proizvode dodaju radi zgušnjavanja. Želatina nije štetna za zdravlje, ali bi vegetarijanci i vegani trebali obratiti pozornost pri kupnji ovih proizvoda. 

24sata

24sata

Osim želatine, za zgušnjavanje se u pudinge dodaju škrob te guar ili karagenan guma. Guar i karagenan su biljni zgušnjivači koji mogu izazvati alergijske reakcije. Neka istraživanja karagenan povezuju i s rakom probavnog trakta te Chronovom bolešću, zbog čega je u Europskoj uniji zabranjeno njegovo dodavanje u formule za dojenčad. Emulgatori navedeni na deklaracijama naših pudinga, koji povezuju mast i vodu, nisu štetni za zdravlje. 

Od masnoća, pudinzi najčešće sadrže štetne hidrogenirane biljne masti čija česta konzumacija povećava rizik bolesti srca i krvnih žila. Na deklaracijama je naveden i potisni plin, najčešće dušik. Riječ je o bezopasnom sastojku za bolje pjenjenje. U našem slučaju, to je šlag na vrhu pudinga. Osim mlijeka i mliječnih prerađevina, i šlag ima dodane šećere pa bismo pudinge djeci trebali davati što rjeđe.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang