Želatina se radi od ukuhanih kostiju i kože, a u hranu se dodaje radi zgušnjavanja. Pudinzi imaju i puno šećera, a kakaa manje od 1,5 posto
Čokoladni pudinzi: Imaju vrlo malo kakaa i pregršt želatine
Masti, šećer, želatina, zgušnjivači, emulgatori i arome. Ovim sastojcima obiluju čokoladni pudinzi. Iako je na njih prva asocijacija kakao, namirnica bogata mineralima i antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca i krvnih žila, naši pudinzi kakaa imaju u tragovima. K Plus i Zott imaju po jedan posto kakaa, dok Vian i Dolce imaju najviše, odnosno 1,5 posto kakaa.
Mnogima će čitajući deklaracije u oči upasti želatina. Na K plus pudingu ona je označena kao goveđa, no kod drugih nije navedeno podrijetlo. Osim goveđe, želatina može biti i svinjskog podrijetla, no uvijek je riječ o proizvodu koji se dobiva od ostataka kostiju i koža, odnosno otpadaka u mesnoj industriji koji se ukuhavaju te u mnoge industrijske proizvode dodaju radi zgušnjavanja. Želatina nije štetna za zdravlje, ali bi vegetarijanci i vegani trebali obratiti pozornost pri kupnji ovih proizvoda.
Osim želatine, za zgušnjavanje se u pudinge dodaju škrob te guar ili karagenan guma. Guar i karagenan su biljni zgušnjivači koji mogu izazvati alergijske reakcije. Neka istraživanja karagenan povezuju i s rakom probavnog trakta te Chronovom bolešću, zbog čega je u Europskoj uniji zabranjeno njegovo dodavanje u formule za dojenčad. Emulgatori navedeni na deklaracijama naših pudinga, koji povezuju mast i vodu, nisu štetni za zdravlje.
Od masnoća, pudinzi najčešće sadrže štetne
hidrogenirane biljne masti čija česta konzumacija povećava rizik bolesti
srca i krvnih žila. Na deklaracijama je naveden i potisni plin, najčešće
dušik. Riječ je o bezopasnom sastojku za bolje pjenjenje. U našem slučaju,
to je šlag na vrhu pudinga. Osim mlijeka i mliječnih prerađevina, i šlag
ima dodane šećere pa bismo pudinge djeci trebali davati što rjeđe.