Domaći, čarobni i ukusni: Koji hrvatski pjenušac odabrati? | 24sata
Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Domaći, čarobni i ukusni: Koji hrvatski pjenušac odabrati?

Domaći, čarobni i ukusni: Koji hrvatski pjenušac odabrati?
9

Kušali smo pjenušce iz Slavonije, Istre, Primorja, Dalmacije i Plešivice kraj Jastrebarskog. Naš žiri je kao najboljeg odabrao pjenušac napravljen od graševine

VIDEO

Napravi vino, klasično u bačvi, pa ga napuni u bocu i pusti da još jednom provrije. Ostavi mjesecima, čak i godinama da zrije na vinskim kvascima. Potom ga pažljivo otvori. Ako je dio mjehurića iscurio, dotoči vinom ili likerom koji će dati slatkoću i arome, pa pusti da još odleži u podrumu. To je, ukratko i pojednostavljeno, klasična šampanjska metoda proizvodnje pjenušaca. Proces može trajati godinu dana, ali za one bolje traje tri, četiri, a kod najboljih šampanjaca čak i sedam ili više godina. Zato su skupi i zato im treba pristupati s poštovanjem. 

Nikako ih ne mućkati i prolijevati nakon što čep izleti iz boce brzinom koja, ako je pjenušac zagrijan, može doseći i 100 kilometara na sat. Pjenušac se otvara nježno, da čep ostane u ruci, a mjehurići se sačuvaju i perlanjem ukrase čašu. Šest hrvatskih pjenušaca kušao je žiri 24sata sastavljen od ljudi koji se profesionalno ne bave vinima, ali u njima redovito uživaju. Izabrana su prirodna pjenušava vina iz svih krajeva Hrvatske koja se mogu kupiti u većim trgovačkim centrima ili internetskoj vinoteci Vrutka, dakle dostupna su svima.

Maximo Kutjevo: Pjenušac samo od graševine

Slastan, pun, jako dobrog i osvježavajućeg mirisa. Tako je kušač opisao pjenušac Maximo napravljen samo od graševine. Kutjevačke, naravno. Živo perlanje uzbuđuje nepce, uravnotežen, za svečane trenutke, dodao je drugi. Za posebne prigode, složila se i kušačica koju se posebno dojmila fina aroma jabuke. S četiri četvorke i peticom ovaj je pjenušac uvjerljivi pobjednik. Cijena: 79,98 kn. Ocjena: 4,2

Grabovac Proložac: Chardonnay, sivi pinot i sauvignon

Dobar okus ostaje u ustima, komentirala je kušačica prvi dalmatinski pjenušac napravljen kraj Imotskog otkad je Hrvatska neovisna. Tri su francuske sorte u Prološcu dale pravu bazu pa je jedan zadovoljni kušač kratko rekao kako je riječ o pravom pjenušcu, živahnom i snažnih aroma. Nije oduševio kušačicu koja mu je dala dvojku, ali dobio je i četiri četvorke. Cijena: 104,98 kn. Ocjena: 3,6

Poj Plešivica: Chardonnay, dva pinota i rizling

Miriši zamamno. Rado bih ga pio uz sir, rekli su o pjenušcu od francuskih sorti chardonnay, bijeli i sivi pinot te rajnskog rizlinga. Fin i nježan miris, mjehurići koji se ne osjećaju jako. Poput mirnog vina, dodala je kušačica. Miris blag, u ustima ostaje okus težine, rekao je kušač koji je pjenušcu podruma Mladina dao dvicu, a ostali su ga ocijenili s trojkom. Cijena: 48,98 kn. Ocjena: 2,8

Valomet Vrbnik: S Krka je, jasno da je od žlahtine

Dalo bi se nazdraviti, našalila se kušačica opisujući pjenušac od žlahtine iz Vrbnika na Krku te dodala da je fin, reskog mirisa i okusa. Zavodljiv miris, zove na gutljaj, dodala je njezina kolegica, a kolegi je on pravi izbor baš za novogodišnje veselice. Riječ je o istom vinu koje zrije i na dnu mora, no ovo je iz podruma pa je puno jeftinije. Pjenušac je dobio četiri trojke i dvojku. Cijena: 74,98 kn. Ocjena: 2,8

Misal Istra: Od čistog chardonnaya

Porečka vinarija Misal dr. Đordana Peršurića specijalizirana je za pjenušce. Ima ih šest, od raznih sorti, a ovaj je samo od chardonnaya. Kod njega su se ocjenjivači prilično razišli te mu dodijelili dvije četvorke i tri dvojke. Puna usta okusa, rekao je zadovoljniji kušač o ovom pjenušavom vinu, a manje zadovoljniji dodao kako se u okusu čudno miješaju kiseline. Cijena: 149,98 kn. Ocjena: 2,8

Classic Plešivica: Chardonnay baza, stare sorte začin

Solidno perlanje, ali aroma je slabo definirana i brzo nestaje, zamjerio je ocjenjivač pjenušcu Classic Brut nature plešivičke obitelji Tomac. Zreli pjenušac za koji je bazno vino sazrijevalo godinu dana, a na kvascima je u boci ležao još 30 mjeseci nije oduševio kušače. Ponajprije zbog izraženijih kiselina koje se, inače, kod pjenušavih vina posebno cijene. Trojka i četiri dvojke. Cijena: 138,98 kn. Ocjena: 2,2

* Test ‘naslijepo’ u ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u vino koji nisu znali čiji pjenušac kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani ni zlonamjerni. Nisu ni službeni stav redakcije, nego osobni dojam svakog kušača pojedinačno. Kupljeni su 3. prosinca u zagrebačkom Vrutku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!

Stručnjaci upozoravaju: Ovih 10 namirnica mogu uzrokovati rak!
PAZITE ŠTO JEDETE

Stručnjaci upozoravaju: Ovih 10 namirnica mogu uzrokovati rak!

Na crnoj listi nalazi se hrana koja se dokazano povezuje s nastankom malignih oboljenja. Stručnjaci upozoravaju na njihovu štetnost i preporučuju biranje zdravijih alternativa
Milica Pavlović nakon nastupa u Areni: 'Popit ću tabletu za glavu kad stignu računi od koncerta...'
SVE ZA OBOŽAVATELJE

Milica Pavlović nakon nastupa u Areni: 'Popit ću tabletu za glavu kad stignu računi od koncerta...'

Iskreno, nije mi žao ni jednog dinara. Kako zaradim, tako vratim publici kroz projekte, priznala je srpska pjevačica koja je 'zapalila' Arenu Zagreb