Obavijesti

Potrošač

Komentari 34

Koliko koštaju i zašto je bitno imati kvalitetne zimske gume?

Koliko koštaju i zašto je bitno imati kvalitetne zimske gume?
1

Statistike pokazuju kako se zbog skliskih cesta zimi dogodi veći broj prometnih nesreća nego ljeti. Saznajte koje zimske gume za vozilo je najpametnije odabrati

VIDEO

Ulaganje u kvalitetne gume svakako je najbolja investicija jer nije samo riječ o gumama nego i o vašoj sigurnosti, ali i onih koje vozite. Zakonski, obvezna zimska oprema u Hrvatskoj nije određena datumski, kao u susjednim državama, već proglašenjem zimskih uvjeta. Zimska oprema je obvezna kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica, dok je preporuka da u hladnijem dijelu godine, čim temperatura padne ispod 7 stupnjeva, vozite na zimskim gumama. Pod zimskom opremom se podrazumijevaju zimske gume ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 milimetra te lancima za snijeg za pogonske kotače.  

Klasična dubina profila zimskih guma iznosi 8 milimetara te one sadrže gotovo pet puta više odvodnih kanala i šara od ljetnih guma, što im omogućuje učinkovitije izbacivanje i odvođenje vode postrance i iza gume. Zahvaljujući dubljoj šari, one imaju znatno bolje prianjanje i kraći zaustavni put prilikom kočenja. 

Zimske gume na sva četiri kotača automobila

Kako biste osigurali sigurnu vožnju u zimskim uvjetima, iz Ministarstva unutarnjih poslova podsjećaju na zakonsku obavezu korištenja zimskih guma na svim kotačima vozila. ''Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan'', dodaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naravno, bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu uvijek držite u vozilu te vodite računa da su lanci za snijeg koje posjedujete u pravilnoj veličini ovisno o dimenzijama guma.''Predlažemo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo'', savjetuju u MUP-u.

Bez zimske opreme kazna 700 kuna

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. 

U suprotnom, prema članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozaču, osim što se izlaže opasnosti, prijeti i novčana kazna od 700 kuna.

Savjeti za kupnju

Često se vozači odlučuju na kupovinu guma izrađenih od sastava koji pokušava zadovoljiti ljetne i zimske potrebe. Osim što su cjenovno povoljnije, one su zapravo slabije rješenje. Zimske gume prepoznat ćete po oznaci M+S, sa simbolom planine i snježne pahuljicePrilikom kupovine obratite pozornost na to da su dimenzije guma jednake onima koje su zabilježene u prometnoj dozvoli vašega automobila jer svako odstupanje od tih mjera, može ugroziti vašu sigurnost na cesti.

Obavezno provjerite godinu proizvodnje gume. U sklopu DOT oznake na gumi, nalazi se troznamenkasta ili četveroznamenkasta oznaka. Troznamenkasta se koristila do 2000. godine pa takve gume valja izbjegavati, dok četveroznamenkasta oznaka jamči da je guma proizvedena nakon 2000. godine. Prve dvije znamenke označavaju tjedan proizvodnje, dok se posljednje odnose na godinu.

Kao što savjetuju na portalu Sigurno voziti, ljetne gume koje skinete pohranite na suho, hladno i tamno mjesto te ne zaboravite da je zimske gume, kao i ljetne, poželjno mijenjati svake dvije godine jer zbog svoga materijala nakon toliko vremena gube elastičnost. Ako se odlučite za kupnju polovnih guma, tu je potrebno dosta opreza jer nikada ne možete biti sto posto sigurni što kupujete. Nemojte kupiti jeftiniju varijantu koja može ugroziti vašu sigurnost.

Koje gume kupiti te koliko platiti? 

Ako do sada još uvijek niste kupili zimske gume, pred vama je značajna investicija, a cijena ovisi o dimenzijama guma propisanima za vaše vozilo. Za automobil je najbolje montirati sve četiri gume od istog proizvođača, iste marke, istog modela i istih dimenzija koje propisuje proizvođač automobila.

Ekipa 24sata provela je testiranje novih guma dimenzije 175/65 R 14 na automobilu VW polo. Na podlozi koja simulira ugaženi snijeg, vozili su 50 kilometara na sat  te kočili do zaustavljanja. Cilj testa bio je otkriti najbolji omjer cijene i kvalitete zimskih guma. Najbolje su prošle Continentalove gume. Savine Eskimo zimske gume stotinjak kuna su povoljnije od ostalih, a na testu su završile na trećem mjestu. Donosimo vam cijenu te glavne prednosti i nedostatke testiranih guma:

  • Sava, Eskimo S3 – Cijena: 464.94 kune. Zaključak je kako ove gume imaju povoljan omjer cijene i kvalitete, no za one koji ne putuju puno. Nedostatak im je što su malo lošije prošle na mokroj i skliskoj podlozi te imaju veću razinu buke.
  • Michelin, Alpin A4 – Cijena: 589.17 kuna. Kod ovih guma postoji trajnost gazećeg sloja, na mokroj podlozi odlično istiskuju vodu, cjenovno su u sredini te su preporučljive. Postigle su šesto mjesto na testu, ali tvrdi se kako je ono u granicama normale.
  • Goodyear, UltraGip8 – Cijena: 603.49 kuna. Zaključak je kako su ove gume najbolje u simulaciji snježnih uvjeta za one koji dosta voze i koriste brze ceste. Nedostatak im je produljen zaustavni put i malo lošije bočno držanje.
  • Continental, ContiWinter Contact T800 – Cijena: 625.43 kune. Prednost im je što su dobre na mokrome i na simulaciji snijega, a nedostatak malo manja trajnost.
  • Dunlop SP, WintterResponse – Cijena: 663.50 kuna. Zaključak je da imaju dobro bočno držanje te su ujednačene na podlogama. Nedostatak je malo lošije kočenje pri simulaciji snježnih uvjeta, ali unutar granica sigurnosti.
  • Bridgestone, Blizzak LM30 – Cijena: 666.66 kuna. Prednost im je vrlo solidna guma unaprijeđene trajnosti, a nedostatak što su najskuplje. Namijenjene su mokroj podlozi i nisu za one koji voze u izrazito zimskim uvjetima.

Stručnjaci  su zaključili kako su za one koji više vremena voze po snijegu najbolje Continental ili Goodyear UltraGip gume, dok su za one koji češće voze po gradu očišćenim prometnicama najbolje Continental ili Michelin gume.

Usporedba zimskih guma

Sličan test o usporedbi zimskih guma prenosi i Večernji list, a najboljima su se pokazale upravo Michelin i Continental gume. U dimenziji 165/70 R14 za automobile B segmenta u koje spadaju VW Polo i Renault Clio najbolje je ocijenjena Michelinova guma Alpin A4, a četiri zvjezdice su dobile i Continentalova i Pirellijeva guma. Ocjenu “ne preporučuje se” dobili su kineski Effiplus Epluto I i ukrajinski Premiorri ViaMaggiore. Kod dimenzije 205/55 R16 za kompaktne automobile poput VW Golfa i Škode Octavije najbolji je Continental, a još četiri gume imaju četiri zvjezdice. To su Michelin, Dunlop, Goodyear i Nokian. Cijene testiranih vozila su sljedeće:

  • Sava Eskimo S3+ - 386.43 kuna
  • Barum Polaris 3 – 411.25 kuna
  • Michelin Alpin A4 – 477. kuna
  • Continental ContiWinterContact TS800 – 519.56 kuna
  • Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3 – 530.19 kuna
  • Dunlop SP Winter Response – 562.12 kuna
  • Goodyear UltraGrip 8 – 577.19 kuna
  • Firestone Winterhawk 2 EVO – 636.71 kuna
  • Nokian, WR D3 – 731 kuna
  • Fulda, Kristall Control HP – 936.48 kuna
  • Bridgestone, Blizzak LM-32 – 949.99 kuna
  • Continental, ContiWinterContact TS850 kuna – 1013.63 kuna
  • Michelin, Alpin A4 – 1016.31 kuna
  • Goodyear, UltraGrip 8 – 1112.65 kuna
  • Dunlop, SP Winter Sport 4D – 1081.35 kuna

Od velike pomoći oko izbora kupnje mogu vam biti i testiranja Hrvatskog autokluba koja se provode dvaput godišnje, u proljeće i ljeto.

Kupovina guma u inozemstvu

S obzirom na visoke cijene zimskih guma, mnogi se odlučuju na njihovu kupovinu i izvan Hrvatske. Vrlo je popularna kupnja u Sloveniji, gdje su cijene nešto niže Hrvatskoj, a čak i kod malih dimenzija razlika je osjetna, pogotovo kada dobijete povrat slovenskog poreza na dodanu vrijednost

Ako se odlučite na taj korak, Sandra Đuka iz Odjela za odnose s javnošću iz Carinske uprave podsjeća kako se "uvoz automobilskih guma pod određenim uvjetima može smatrati robom nekomercijalnog karaktera za osobne potrebe putnika i članova njegove obitelji, koja je oslobođena od plaćanja uvoznih davanja do iznosa od 1000 kuna''. To znači da se preko granice mogu uvesti i četiri gume, do vrijednosti od 4000 kuna i to neto cijene ako imate potvrdu o odbitku slovenskog PDV-a, pod uvjetom da su u vozilu četiri člana iste obitelji, odnosno istog kućanstva. To pravilo vrijedi samo ako su gume odgovarajuće autu koji prelazi granicu, a mogu i biti montirane na vozilo. Ako su namijenjene drugom vozilu, mora se dokazati da je netko od osoba u autu vlasnik tog vozila. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang