Potrošač

Komentari 4

Izrada energetskog certifikata može se platiti na više rata?

Izrada energetskog certifikata može se platiti na više rata?

Stanovi manji od 50 kvadrata ne trebaju certifikat, kao niti poljoprivredne zgrade, radionice, a stambene zgrade mogu dobiti 80 posto subvencije za izradu certifikata

Više ne mogu prodavati kuću dok ne napravim certifikat. Kuća tlocrtno ima 60 kvadrata i certifikat stoji oko 2800 kuna, kazala nam je žena iz Zagreba koja kuću prodaje baš zato što nema novca. Iz prodaje je povučeno nekoliko stotina tisuća nekretnina. 

Kazne za vlasnike i agencije koji prodaju ili oglašavaju prodaju objekta bez certifikata su od 5000 do 30.000 kuna. Inspekcija Ministarstva gospodarstva zadužena je tražiti one koji oglašavaju nekretnine bez certifikata i prijaviti ih prekršajnom sudu koji određuje visinu kazne. 

Pojedine nekretnine certifikat ne trebaju imati. To su stanovi manji od 50 kvadrata, poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama, radionice... Tvrtka RITEH izračunala je da izrada certifikata za stan od 80 kvadrata stoji do 2700 kn. Deset puta je jeftinije ako ga cijela zgrada izrađuje nego ako vlasnici stanova to rade zasebno. 

Stambene zgrade mogu dobiti subvencije za izradu certifikata, i to do 80%. Takve natječaje periodično raspisuje Fond za zaštitu okoliša. Inače, sad je dobro vrijeme za prodaju nekretnina jer se količina konkurencije na tržištu zbog neposjedovanja certifikata naglo smanjila. Ako možete, napravite ga što prije. Certifikat se može platiti na rate.