Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Jeste li i vi obvezni podnijeti poreznu prijavu za 2013.?

Jeste li i vi obvezni podnijeti poreznu prijavu za 2013.?
1

Ulaskom u novu godinu, porezni obveznici dužni su podnijeti poreznu prijavu za 2013. Saznajte na koga se po Zakonu o porezu na dohodak ta odluka odnosi

VIDEO

Članak 39. Zakona o porezu na dohodak propisuje tko su sve porezni obveznici koji obvezno moraju podnijeti godišnju poreznu prijavu. Prema njemu, godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od nesamostalnog rada iz članka 14. ovoga Zakona (plaću ili mirovinu) kod dva ili više poslodavca istodobno i/ili dohodak od samostalne djelatnosti iz članka 18. Zakona i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti prema člancima od 19. do 24. Zakona na temelju propisanih poslovnih knjiga.

Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi i porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak. Porezni obveznik dužan je podnijeti godišnju poreznu prijavu ako poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak.

Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi rezident ako dohodak iz članka 5. ovoga Zakona ostvari izravno iz inozemstva. Prema stavku 6. članka 39. Zakona, obveznicima poreza na dohodak koji su obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu, a istu ne podnesu ili ako su podaci iz godišnje porezne prijave netočni ili nepotpuni, porez na dohodak utvrđuje se procjenom.

Porezni obveznik je i nasljednik za sve porezne obveze koje proistječu iz dohotka što ga je ostavitelj ostvario do svoje smrti. Nasljednik je istodobno i porezni obveznik za dohodak koji mu pritječe iz naslijeđenih izvora dohotka, pa ima obvezu u ime i za račun ostavitelja podmiriti dospjele obveze do vrijednosti naslijeđene imovine, može podnijeti njegovu godišnju poreznu prijavu i ispuniti druge Zakonom propisane obveze. Ako nasljednik ne podnese poreznu prijavu ostavitelja, dohodak ostavitelja utvrđuje Porezna uprava procjenom.

Obveze članova posade broda u međunarodnoj plovidbi

Među uputama o sastavljanju i podnošenju prijave poreza na dohodak za 2013. godinu objavljenima na internetskim stranicama Porezne uprave, a čija autorica je pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, navodi se kako prema članku 128. Pomorskog zakonika i članku 85. Pravilnika o porezu na dohodak godišnju poreznu prijavu obvezno podnose rezidenti članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji po osnovi rada na brodu ostvare dohodak od nesamostalnog rada. 

U uputama su također navedena i dva primjera koja prenosimo:

• Primjer 1: Porezni obveznik rezident prijavljen je u registar poreznih obveznika po osnovi ostvarivanja dohotka od imovine iznajmljivanjem nekretnine te je obveznik poreza na dodanu vrijednost i za tu djelatnost vodi poslovne knjige i dohodak utvrđuje na način propisan za samostalne djelatnosti, a ujedno ostvaruje i primitke za rad kao pomorac koji je plovio u međunarodnoj plovidbi u 2012. godini 185 dana. Pri podnošenju godišnje porezne prijave za 2012. dohodak od samostalne djelatnosti utvrđen na temelju podataka iz poslovnih knjiga (pregledu primitaka i izdataka) upisuje pod točkom 4.2.1. u stupac 2, dok primitak za rad koji je ostvario kao pomorac ne upisuje u prijavu budući da ne podliježe obračunu poreza na dohodak, ali je dužan prijavi priložiti obrasce DPOM i EPOM te ostale propisane isprave. 

• Primjer 2: Porezni obveznik rezident, član posade broda u međunarodnoj plovidbi ostvario je u 2012. po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi u vlasništvu tuzemnog brodara, dohodak od nesamostalnog rada u iznosu od 90 tisuća kuna. Ostvareni dohodak od nesamostalnog rada ne podliježe oporezivanju, s obzirom na to da je član posade broda u 2012. imao ukupno 190 dana plovidbe. Porezni obveznik je pored toga u 2012. u tuzemstvu ostvario dohodak od osiguranja u iznosu od 30 tisuća kuna te drugi dohodak u iznosu od 20 tisuća kuna. Porezni obveznik obvezan je podnijeti godišnju poreznu prijavu za 2012. U Obrascu DOH popunjava pod 1. Opće podatke, navodi priložene isprave pod točkom 7. te potpisuje poreznu prijavu i upisuje nadnevak. Uz poreznu prijavu obvezan je priložiti Obrazac DPOM, Obrazac EPOM te potvrdu isplatitelja o ukupno isplaćenim primicima u poreznom razdoblju za rad u svojstvu člana posade broda u međunarodnoj plovidbi.

ABC Knjigovodstvo

Ovaj članak donosimo vam u suradnji s mr.sc. Kornelom Paunović dipl.oec., stručnjakinjom za računovodstvo, financije i kontroling u ABC knjigovodstvu d.o.o., www.abc-knjigovodstvo.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera