Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Kad Fina blokira: Nisi dužan? Svejedno ti stiže ovrha

Kad Fina blokira: Nisi dužan? Svejedno ti stiže ovrha
1

Fina blokira račune ljudima i zbog dugova njihovih imenjaka i prezimenjaka. Kalvarija s birokracijom za povrat novca traje mjesecima i nikad im ne vrate sve

VIDEO

Nemarno i površno baratanje osobnim podacima građana sve češće rezultira ovrhama računa nedužnih građana. Zagrepčanka Antonija Kolarić ostala je bez 239 kuna zbog pogreške policije. MUP je odvjetniku koji je u ime HT-a zatražio podatke o prebivalištu dužnice, dostavio OIB, datum rođenja i trenutnu adresu prebivališta pogrešne Antonije Kolarić. MUP je priznao pogrešku, a pokrenuta je i obustava postupka. Novac će Antoniji vratiti, a ona planira tužiti sve odgovorne zbog kompromitiranja njenih osobnih podataka. Vladimir Sinožić iz Višnjana platio je 3649,95 kuna tuđeg duga za TV pretplatu. Nakon što je kontaktirao banku, Finu i dva odvjetnička ureda koja su protiv njega vodila tri postupka doznao je da je pogreška bila u OIB-u. 

Kako mu nitko iz odvjetničkog ureda nije odgovarao na dopise, Vladimir je sam pronašao imenjaka koji živi u blizini i zamolio ga da svojim OIB-om dokaže da je Fina ovršila pogrešan račun. Pravi dužnik na to je pristao, a Vladimiru je nakon tri mjeseca vraćen novac, sve osim 274 kune kojima je Fina naplatila svoju uslugu. S još bizarnijim slučajem već godinama se muči Josip Paradinović iz Zagreba. Nedavno je nad njegovim računom pokrenuta ovrha zbog duga prema Holdingu od 1746 kuna zbog neplaćanja računa za održavanje zgrade u kojoj lokal ima njegov pokojni imenjak. Naime, Josip Paradinović, koji je bio pravi vlasnik lokala, nestao je u ratu i proglašen je mrtvim još 2005. 

Njegov imenjak i dalje prima račune. I on razmišlja o tužbi. Svi oni koji su nakon višemjesečne birokratske kalvarije uspjeli dokazati da je ovrha pogrešno provedena, dobit će povrat novca, osim onog dijela koji su platili Fini za “uslugu” ovrhe. Tu ih čeka još jedna borba s nemarnom birokracijom.

1. Prvo saznajte tko je i zašto naložio blokadu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odvjetnički ured šalje ovršni prijedlog u ime tvrtke koja potražuje dugovanja. Njima se prvima trebate obratiti i doznati je li do pogreške došlo zbog nemara u baratanju s OIB-om, adresom ili nečim trećim.

2. Potom dokažite da vi niste dužnik nego žrtva

Otiđite u odvjetnički ured koji je poslao prijedlog ovrhe i podnesite prigovor. Također, u policiji tražite potvrdu da je došlo do zamjene identiteta kako biste zaustavili ovrhu, savjetuje Ilija Rkman iz udruge Potrošač.

3. Tražite da vam sve vrate, pa i naknadu zbog greške

Fina će naplatiti ovršni postupak i taj vam iznos neće vratiti nakon što dokažete da su ovršili pogrešan račun. Iz udruge Potrošač savjetuju da se žalite, tražite povrat novca, čak i naknadu zbog greške odgovornih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang