Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Kako do zarade? Novac često leži po tavanima i podrumima

Kako do zarade? Novac često leži po tavanima i podrumima
1

Stare radijatore, dijelove ograda ili vodovodne cijevi možete prodati. Kilogram željeza je 1,6 kuna. Cijene se razlikuju od otkupljivača do otkupljivača pa najprije provjerite

VIDEO

Zavirite li u neki skroviti dio kuće, podrum ili tavan, i pronađete hrpu onoga što bi na prvi pogled nazvali smećem, razmislite još jednom. Mnogi ljudi su se na smeću obogatili. Primjerice, na staroj neupotrebljivoj kadi, radijatoru, vodovodnoj cijevi, perilici za rublje, hladnjaku, kabelima i ostalim starim stvarima možete zaraditi. Sekundarne sirovine se plaćaju ovisno o vrsti i načinu na koji ih donesete. Cijene se razlikuju od otkupljivača do otkupljivača pa najprije provjerite kod kojeg vam se najviše isplati, kad uračunate i trošak prijevoza. 

Nije isto donesete li bakrene žice oguljene od plastike ili ne. Očišćene bakrene žice mogu se prodati za oko 35 kuna za kilogram, a ako bakar nije očišćen, dobit ćete nekoliko kuna manje. Ponekad vam nešto može izgledati kao bakar ili neki drugi vrijedan materijal a da to nije. To možete jednostavno provjeriti magnetom. Na magnet će se zalijepiti sve legure u kojima ima željeza. Na taj način će vaš sekundarni otpad provjeriti i otkupljivači, a sve na što se magnet zalijepi, otkupit će po cijeni željeza, po oko 1,6 kuna za kilogram. Isto je i kad im donesete bijelu tehniku. Ako je ne rastavite po materijalima, dobit ćete novac kao da ste prodali samo željezo. Zato je bolje, recimo, staru perilicu za rublje rastaviti. U njoj ćete pronaći bakar, aluminij i željezo. Nekad se više isplati rastaviti uređaje bijele tehnike i prodati ih kao sekundarnu sirovinu nego cijele. Za neispravan plinski bojler u oglasniku ćete dobiti sto kuna, a ako ga rastavite na bakar i željezo i prodate, dobit ćete 150 kuna.

  • Bakar od 30 do 35 kuna za kilogram: Bakar je najunosnije prodavati jer mu je cijena najveća, između 30 i 35 kuna za kilogram. Prodati možete bakrene žice, cijevi, limove...
  • Olovo plaćaju oko tri kune: Kade od lijevanog željeza, blokove motora i ostalo željezo možete prodati po oko 1,6 kuna po kg, a otpadno olovo po oko tri kune.
  • Akumulator 1,2 kune za kilogram: Sve vrste mesinga otkupljivači plaćaju oko 15 kuna po kilogramu. Otkupljuju i stare akumulatore po oko 1,2 kune za kilogram.
  • Za aluminij daju šest kuna: Za sve vrste otpadnog rosfraja dobit ćete oko šest kuna. Isto plaćaju i za otpadni aluminij, od kojeg mogu biti napravljeni i radijatori.

Automobilske olupine možete prodati po kunu za kilogram

Prodati možete i staru automobilsku olupinu koja vam propada u dvorištu. Centar za reciklažu CE-ZS-R iz Zagreba besplatno dolazi po olupine s urednom dokumentacijom i plaćaju najmanje kunu po kilogramu. Cijena može biti i veća, ovisno o stanju na tržištu.

Posao s papirom nije više unosan

Do prije godinu dana bilo je unosno prodavati papir jer mu se cijena kretala oko kune po kilogramu. Danas mu je cijena 15 lipa zbog čega ga rijetko koja tvrtka otkupljuje.

Cijene otkupa se mijenjaju

Ono što je nekima smeće, drugima je izvor prihoda. Mnogi na taj način prehranjuju obitelj. Cijene sekundarnih sirovina se mijenjaju pa ih prije prodaje provjerite na www.sirovina.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...