Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Kako prenijeti telefonski broj u mrežu drugog operatora?

Kako prenijeti telefonski broj u mrežu drugog operatora?
1

Želite promijeniti operatora, ali ne i telefonski broj? Saznajte koja su vaša korisnička prava prilikom prijenosa broja te imate li pravo na neiskorišteni iznos na računu

VIDEO

Već dugo koristite usluge jednog teleoperatora, ali njima niste zadovoljni pa biste željeli promijeniti operatora, ali ne i telefonski broj? Ono što svakako prvo trebate imati na umu jest da provjerite postoji li kakva ugovorna obveza prema prethodnom operatoru, kao primjerice da potpisani ugovor još nije istekao. 

Ako prije isteka ugovora s prethodnim operatorom podnesete zahtjev za prijenos broja u mrežu drugog operatora, tada će biti prisiljeni platiti penale radi prijevremenog raskida ugovora prvom operatoru ili neku drugu naknadu određenu njegovim cjenikom i općim uvjetima poslovanja.

Postupak prijenosa broja

U slučaju prijenosa broja iz mreže jednog operatora u mrežu drugog, morate podnijeti pisani zahtjev operatoru u čiju mrežu želite broj prenijeti.

Iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske navode kako krajnji korisnik koji želi prenijeti svoj broj, ispunjava i podnosi Zahtjev za prijenos broja i predaje ga primatelju broja (operatoru u čiju mrežu želi broj prenijeti) zajedno sa zahtjevom za zasnivanje pretplatničkog odnosa. Taj zahtjev ujedno predstavlja i konačni zahtjev za raskidanje pretplatničkog odnosa s davateljem broja (operatorom iz čije mreže pretplatnik prenosi svoj broj).

Korisnička prava

Primatelj broja vas prilikom zaprimanja zahtjeva mora upoznati s postupkom prijenosa broja te obavijestiti o: 

  • datumu i vremenskom okviru prijenosa broja, 
  • uslugama davatelja broja koje prestaju nakon prijenosa broja u mrežu primatelja broja, 
  • opsegu korištenja i aktivaciji usluga primatelja broja, 
  • obvezi kontaktiranja davatelja broja u svrhu podmirenja dugovanja kod prijevremenog raskida ugovora
  • svim razlozima odbijanja Zahtjeva za prijenos broja ili razlozima odgode prijenosa broja, 
  • usluzi obavijesti o prenosivosti broja, 
  • pravu na naknadu u slučaju nepravovremenog prijenosa broja. 

Davatelj broja vam ne smije uvjetovati prenosivost broja s ugovaranjem drugog paketa ili povratkom na prethodnu ugovorenu uslugu. Ne smije vam ni uvjetovati prelazak s unaprijed plaćene usluga (''pre-paid'') na uslugu plaćanja po ispostavljenom računu (''post-paid'') koju ćete ugovoriti, kao ni izborom tarifnog paketa, tarifnog modela, tarifne opcije i slično.

Neiskorišteni iznos na računu

Neiskorišteni iznos na korisničkom računu za unaprijed plaćene usluge (''pre-paid'') davatelja broja se ne može prenositi i koristiti za plaćanje elektroničkih komunikacijskih usluga primatelja broja. Davatelj broja će korisniku unaprijed plaćene usluge izvršiti povrat neiskorištenog iznosa na korisničkom računu u skladu s odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Vremenski okvir prijenosa broja je razdoblje od isključenja broja iz elektroničke komunikacijske mreže davatelja broja do uključenja broja u elektroničku komunikacijsku mrežu primatelja broja i to vrijeme ne smije trajati duže od 3 sata i to samo u sljedećim razdobljima: radnim danom od 8 do 11 sati ili od 12 do 15 sati.

Naknada u slučaju nepravovremenog prijenosa broja

Krajnji korisnik koji je podnio zahtjev za prijenos broja, ima pravo na naknadu u slučaju nepravovremenog prijenosa broja, u iznosu od 10 kuna za svaki započeti sat nepravovremenog prijenosa broja po zahtijevanom broju.

Zahtjev za isplatom naknade podnosi se u pisanom obliku primatelju broja, najkasnije u roku od 30 dana od dana izvršenog prijenosa broja. U slučaju odbijanja zahtjeva za isplatom naknade, krajnji korisnik može podnijeti prijavu inspektoru elektroničkih komunikacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode