Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Kupi bon, plati unaprijed: Preskupi model HEP-a ili ne?

Kupi bon, plati unaprijed: Preskupi model HEP-a ili ne?
1

HEP-ov tarifni model “koliko platiš - toliko potrošiš” skuplji je od klasičnih modela, no isplativ je za vikendaše ili one koji žele smanjiti potrošnju struje. Što je bolje?

VIDEO

Kupac u narančastome modelu ne plaća mjesečnu naknadu za mjernu i opskrbnu uslugu. Cijena za narančasti model je nešto skuplja od bijelog i plavog modela te iznosi 1,45 kn/kWh, ali u HEP-u objašnjavaju kako je ovaj model isplativiji za one koji troše malo električne energije.

- Ovakav način može pokriti veliki broj vikendica s povremenim korištenjem, ali i praznih stanova. Mogu ga koristiti i zakupodavci stanova, jer tako zakupoprimac ne može odlaskom ostaviti veliki dug za potrošenu električnu energiju, tek na razini dopuštenog predujma na kartici. Iz prakse korištenja ovih brojila poznato je i kako jedan manji broj kupaca koristi ovo brojilo te način plaćanja potrošnje s ciljem discipliniranja vlastite potrošnje – kažu u HEP-u.

Kupac se za nabavu bona mora obratiti u svoju nadležnu Elektru. Trenutačno se koriste dvije vrste pretplatnih brojila – u koje se mora umetnuti kartica s magnetnim zapisom i kod kojih se šifra s kupljene kartice mora upisati u spremnik brojila.

U HEP-u navode kako je u Hrvatskoj trenutačno oko 550 kupaca koji su ugradili pretplatno brojilo. - Troškove nabave pretplatnog brojila, uvećane za iznos manipulativnih troškova prema iznosu u Cjeniku nestandardnih usluga (cijena je ovisna u vrsti brojila), podmiruje sam kupac. Troškove skidanja postojećeg brojila i ugradnje pretplatnog brojila također podmiruje kupac, i to prema cijeni utvrđenoj u Cjeniku nestandardnih usluga. Trenutačno je važeća cijena 168,04 kune - kažu u HEP-u. No iako naglašavaju prednosti ovoga modela, Nenad Kurtović iz udruge Dalmatinski potrošač smatra kako ovaj sustav još nije idealan.

- Ovo je zapravo najskuplji model obračunavanja energije i od klasičnog modela je skuplji gotovo 40 posto. U suštini je riječ o dobrome modelu, no cijena električne energije je i dalje previsoka - kaže Kurtović i dodaje kako bi model bio isplativ samo kad bi se radilo o “izuzetno niskoj potrošnji energije”. Smatra da sustav nije baš praktičan ni za vikendice. - To može biti jako nezgodno ako ste, primjerice, u vikendici, potrošite plaćenu količinu energije pa vam odjednom nestane struje. Tada morate kupiti bon i tu nastaje problem. Što napraviti ako Elektre, u kojoj se taj bon jedino može kupiti, nema u blizini - misli Nenad Kurtović.

1. Model je skuplji

Cijena kilovata električne energije u narančastom modelu skuplja je nego kod klasičnih tarifnih modela i iznosi 1,45 kn/kWh.

2. Ugradnja brojila

Zainteresirani za narančasti model mogu se obratiti nadležnoj Elektri. Cijenu zamjene brojila snosi kupac.

3. Oko 550 korisnika kupuje bonove

U HEP-u kažu da ovaj model najčešće koriste vlasnici vikendica ili stanova koji se iznajmljuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume