Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Kupke za djecu: Sadrže tvari protiv gutanja i konzervanse

Kupke za djecu: Sadrže tvari protiv gutanja i konzervanse
6

Za tuširanje odraslih dovoljno je staviti gela u veličini kovanice od pet kuna. Za djecu, čija je koža propusnija, dovoljna će biti i nekoliko puta manja količina kupke

VIDEO

I u kupkama za djecu, baš kao i u onima za odrasle, najviše ima vode. No jedan od najvažnijih sastojaka svakako su i kemijski spojevi koji pomažu pri uklanjaju nečistoća, masnoća te viška loja s kože, vlasišta i kose. No te umjetne kemikalije uklanjaju i dobre masnoće, odnosno sloj loja koji štiti kožu od isušivanja i kosu od pucanja. Stoga se u kupkama nalaze i mnoge blagotvorne tvari. 

U tu skupinu treba izdvojiti glicerol ili glicerin, kako se još zove. On je čest sastojak u kozmetičkim proizvodima i jedan je od najpoznatijih ovlaživača. Iz istog razloga tu je i pantenol, koji se u organizmu pretvara u vitamin B5. Osim što vlaži kožu, pantenol ubrzava zacjeljivanje rana. Kupke za djecu su uglavnom “2 u 1 proizvodi”, odnosno namijenjeni su i kupanju i pranju kose. Stoga često sadrže i dobre proteine, najčešće iz pšenice. Oni stvaraju zaštitni film oko vlasi koji se pranjem može izgubiti. Tako zadržavaju vlagu kose i poboljšavaju njenu elastičnost, pa se tako sprečava pucanje. Naravno, ako se kupka najvećim dijelom sastoji od vode, a prije nego što je kupite dugo stoji na policama u trgovini, postoji mogućnost da se pokvari. Stoga i kupke za djecu imaju konzervanse, koji produljuju rok trajanja i štite potrošača. No i među konzervansima postoje razlike. 

Trebalo bi izbjegavati konzervanse iz reda parabena. Na deklaraciji se mogu pronaći iza imena metilparaben, etilparaben... Trebalo bi izbjeći i konzervans koji stoji iza imena MIT. Obje vrste konzervansa mogu izazvati alergijske reakcije, no ako se koriste u skladu s preporukama, vrlo je mala mogućnost da se reakcija pojavi. Da bi bile što privlačnije djeci, kupke sadrže i tvari za bolji miris. Zbog svega navedenog treba paziti da kupke ne dođu u dodir sa sluznicom, koja u organizam propušta više tvari od kože. S obzirom na to da djeca ne paze koliko šampona koriste, roditelji bi ih pri kupanju trebali nadzirati. Odraslima je za tuširanje potrebno gela veličine kovanice od dvije do pet kuna, a za djecu je potrebno i manje. Sve kupke čije smo deklaracije proučavali imaju sličan sastav. Osim vode, tu su tvari za otklanjanje nečistoća. Međusobno se razlikuju prema blagotvornim tvarima. Tako neke sadrže vitamine, druge ekstrakt lista aloe vere, treći ekstrakt cvijeta lipe. Neke od kupki sadrže i vrlo gorku tvar koja će spriječiti djecu da je slučajno progutaju. Ta tvar se zove denatonium benzoat.

Afrodita: Provitamin koji pomaže cijeljenju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U svrhu čuvanja vlage kože u afroditinoj kupki nalazi se glicerin, ali i vitamin B5, koji se inače koristi kod ubrzavanja zacjeljivanja rana. Sadrži i ekstrakt cvijeta lipe. Cijena: 14,90 kn (200 ml)

Becutan: Blagotvorni list ljekovite aloe vere

Od tvari dobrih za nježnu dječju kožu ističe se vitamin B5 te ekstrakt lista biljke aloe vere. Za njegu vlasi u Becutanu je protein pšenice. Cijena: 16,90 kn (200 ml)

SauBär: Tvar koja će spriječiti gutanje kupke

Glicerin i provitamin B5 iz dm-ova proizvoda njeguju kožu, a za kosu je protein pšenice. Sadrži i gorku tvar koja sprečava gutanje tekućine. Cijena: 12,90 kn (500 ml)

Fa: Ima vitamin koji obnavlja kožu

I Fa kids među sastojcima ima gorku kemijsku tvar koja sprečava gutanje. Od tvari koje štite kožu tu su provitamin B5 i vitamin B3, koji se koristi za liječenje kožnih oboljenja. Cijena: 14,90 kn (250 ml)

Schauma: Ni ovu kupku djeca ne mogu progutati

Dječju koži i kosi ovlažit će glicerin i pantenol. Kao i ostale kupke, i schaumina sadrži tvari za privlačniji miris te, kao i fa i dm-ova kupka, ima gorku tvar koja već u malim količinama sprečava gutanje. Cijena: 14,90 kn (250 ml)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje