Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Kupovina mesa: Mali janjac nije jamstvo da će meso biti dobro

Kupovina mesa: Mali janjac nije jamstvo da će meso biti dobro
1

Znate li kako odabrati kvalitetan komad skupocjene janjetine? Na što morate paziti te kakve vrste janjetine postoje na našem tržištu? Saznajte u nastavku

Prstom, okom i nosom kupuje se janjetina. Svježe meso mora biti čvrsto i elastično, tj. kad se pritisne prstom treba se vratiti u “početni položaj”. Mora biti ružičaste boje i ugodnog mirisa. Zamrznuta janjetina miriši puno slabije od svježe ili ne miriši.

Prvi provjereni način za kupnju dobre janjetine je poznanstvo s mesarom. U njega treba imati povjerenje jer svaki će reći da je janje do jučer trčalo za ovcom, ali neće svaki objasniti i je li trčalo za njom da bi sisalo ili da bi... 

Drugi je posjet uzgajivaču. Tu je problem što treba uzeti cijelo janje ili se dogovoriti s prijateljima pa ga podijeliti. Cijena je od 60 do 80 kuna po kilogramu, ovisno o tome koliko dobro poznajete uzgajivača i je li janje otočno ili kopneno. Otočna janjetina s Paga, Krka, Cresa, Brača itd. posebna je po intenzivnom mirisu koji dobije zahvaljujući pašnjacima prepunima mediteranskog bilja, ali i soli koju vjetrovi na njih nanose s mora. Otočne janjce kolju što manje, no stoje “kao veliki”. Još ima ljubitelja janjetine spremnih platiti i više od 80 kuna po kilogramu. Kontinentalni janjci drugih su pasmina i ne treba se preplašiti ako su teži od 15 kilograma. Meso im je podjednako mekano, a miris je i tako drugačiji. Mnogima i ugodniji jer nije tako jak. 

Najjeftinija je janjetina u trgovačkim lancima. Na akcijama se mogu kupiti i za 50 kuna po kilogramu. To ne mora biti lošije meso, no treba izbjegavati janjetinu uvezenu iz Rumunjske, Makedonije ili s Novog Zelanda. Što zbog kvalitete mesa, što zbog mogućih odmrzavanja na dugim putovanjima. I ne treba se sasvim pouzdati u priču da uvozni janjci stižu bez glava. Na Braču su mnogi nakupci odvozili glave kako bi ih “nakalemili” na uvozne janjce pa ih prodavali kao domaće.

Iznutrice s ražnja su posebno fine

Brački specijalitet su janjeće iznutrice zamotane u janjeću maramicu i ispečene na ražnju. Odlično jelo od janjetine je i meso buta bez kosti u koje se “zarola” povrće i ispeče u pećnici ili ispod peke s mladim krumpirima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Mark Viduka o dopinškoj aferi, rodbinskoj vezi s Modrićem i kako mu tata nije dao u Dinamo
UŽIVA DALEKO OD NOGOMETA

Mark Viduka o dopinškoj aferi, rodbinskoj vezi s Modrićem i kako mu tata nije dao u Dinamo

Otac je ugurao kauč u kombi i tako nas vozio na treninge, a Tuđmanu je rekao: 'Oslobodite Pridragu i dolazimo!'. Zbog Croatije sam odbio i Hitzfelda, uoči Partizana danima nisam spavao, tribina u Melbourneu nosi moje ime
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo
Andrijašević za 24sata: Dinamo više priča nego što igra, Rijeka mora kupovati, Hajduk ne...
JADRANSKI DERBI

Andrijašević za 24sata: Dinamo više priča nego što igra, Rijeka mora kupovati, Hajduk ne...

U Kini sam tri i pol godine, Kouassi me nasmijava imitacijama i pričama na hrvatskom jeziku. Ove godine me Dinamo neugodno iznenađuje, tako dobro gura u Ligi prvaka, a ne može spojiti dvije dobre utakmice u HNL-u