Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Kupovina mesa: Mali janjac nije jamstvo da će meso biti dobro

Kupovina mesa: Mali janjac nije jamstvo da će meso biti dobro
1

Znate li kako odabrati kvalitetan komad skupocjene janjetine? Na što morate paziti te kakve vrste janjetine postoje na našem tržištu? Saznajte u nastavku

VIDEO

Prstom, okom i nosom kupuje se janjetina. Svježe meso mora biti čvrsto i elastično, tj. kad se pritisne prstom treba se vratiti u “početni položaj”. Mora biti ružičaste boje i ugodnog mirisa. Zamrznuta janjetina miriši puno slabije od svježe ili ne miriši.

Prvi provjereni način za kupnju dobre janjetine je poznanstvo s mesarom. U njega treba imati povjerenje jer svaki će reći da je janje do jučer trčalo za ovcom, ali neće svaki objasniti i je li trčalo za njom da bi sisalo ili da bi... 

Drugi je posjet uzgajivaču. Tu je problem što treba uzeti cijelo janje ili se dogovoriti s prijateljima pa ga podijeliti. Cijena je od 60 do 80 kuna po kilogramu, ovisno o tome koliko dobro poznajete uzgajivača i je li janje otočno ili kopneno. Otočna janjetina s Paga, Krka, Cresa, Brača itd. posebna je po intenzivnom mirisu koji dobije zahvaljujući pašnjacima prepunima mediteranskog bilja, ali i soli koju vjetrovi na njih nanose s mora. Otočne janjce kolju što manje, no stoje “kao veliki”. Još ima ljubitelja janjetine spremnih platiti i više od 80 kuna po kilogramu. Kontinentalni janjci drugih su pasmina i ne treba se preplašiti ako su teži od 15 kilograma. Meso im je podjednako mekano, a miris je i tako drugačiji. Mnogima i ugodniji jer nije tako jak. 

Najjeftinija je janjetina u trgovačkim lancima. Na akcijama se mogu kupiti i za 50 kuna po kilogramu. To ne mora biti lošije meso, no treba izbjegavati janjetinu uvezenu iz Rumunjske, Makedonije ili s Novog Zelanda. Što zbog kvalitete mesa, što zbog mogućih odmrzavanja na dugim putovanjima. I ne treba se sasvim pouzdati u priču da uvozni janjci stižu bez glava. Na Braču su mnogi nakupci odvozili glave kako bi ih “nakalemili” na uvozne janjce pa ih prodavali kao domaće.

Iznutrice s ražnja su posebno fine

Brački specijalitet su janjeće iznutrice zamotane u janjeću maramicu i ispečene na ražnju. Odlično jelo od janjetine je i meso buta bez kosti u koje se “zarola” povrće i ispeče u pećnici ili ispod peke s mladim krumpirima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin