Obavijesti

Potrošač

Komentari 6

Kvar zbog napona? Tražite naknadu štete na uređajima

Kvar zbog napona? Tražite naknadu štete na uređajima
1

Čitateljica nam se javila zbog štete koja je nastala na njezinim kućanskim aparatima zbog greške HEP-a. Kakva je procedura pri naplati takve štete?

VIDEO

Donosimo odgovore na vaša pitanja, na koja odgovaraju stručnjaci iz udruge Potrošač.

Od Elektre pismeno tražite naknadu štete na uređajima

Čitateljica iz Gornjeg Kraljevca postavila nam je sljedeće pitanje: Izgorjeli su nam električni aparati zbog pogreške elektre. Zanima me u kojem roku je elektra dužna platiti štetu?

Savjetujem čitateljici da se pismeno obrati Elektri i zatraži naknadu pretrpljene štete zbog greške na mreži elektroenergetskog sustava. Elektra je, prema Zakonu o zaštiti potrošača, čl. 8., dužna potrošaču odgovoriti u roku od 15 dana. Tek nakon odgovora koji dobije iz Elektre potrošač se može obratiti Povjerenstvu za reklamaciju potrošača pri Elektri, što je regulirano člankom 24. Zakona o zaštiti potrošača, objašnjava Igor Vujović iz Potrošača, udruge za zaštitu potrošača. 

Podsjetimo, krajem ožujka u međimurskom Gornjem Kraljevcu Elektra je imala kvar u trofaznoj niskonaponskoj mreži na koju su priključeni jednofazni potrošači. Zbog tog kvara se u instalacijama tih potrošača pojavio povišeni napon koji je oštetio kućanske uređaje u čak 50 kućanstava.

Obustave nema dok traje reklamacija

HEP-u smo se žalili na račun, na dio koji je u zastari, ali oni to ne prihvaćaju, nego prijete isključenjem struje. Je li njihovo ponašanje u skladu sa zakonom?

Dokle god je reklamacijski postupak u tijeku, HEP kupcu ne smije isključiti struju. Ako je kupac dobio opomenu s popisom dugovanja čiji je dio ili sav iznos u zastari, tada se po Zakonu o obveznim odnosima može pozvati na zastaru. Dugovanje koje nije u zastari treba platiti. Na zastaru se je najsigurnije pozvati pismeno, a HEP ima 15 dana za odgovor. Ako ne odgovori ili odgovori negativno, kupac se žali Povjerenstvu za reklamacije potrošača koje svaki javni davatelj usluga mora imati. Oni imaju 30 dana za odgovor. Ako ni oni ne prihvaćaju zastaru, tada se kupac žali Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji - HERA. I oni imaju 30 dana. Nakon njih kupac se može žaliti Državnom inspektoratu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući