Obavijesti

Potrošač

Komentari 14

Mineralne vode: Čega sve ima u popularnim "kiselicama"?

Mineralne vode: Čega sve ima u popularnim "kiselicama"?
6

Kalcij i magnezij odlični su za kosti i krvožilni sustav, a gazirana voda dobra je i za probavu. No osobe s visokim tlakom i bubrežni bolesnici moraju paziti na natrij

VIDEO

Zbog blagotvorna utjecaja na organizam mineralne vode dobrodošle su na našim jelovnicima, složni su u tome nutricionisti. 

Posebno ih preporučuju ljeti, kad je pojačano znojenje. Nutricionisti ističu sinergijski učinak kalcija i magnezija na zdravlje ljudskoga koštanog i krvožilnog sustava, ali i na ubrzavanje probave. - Prirodno gazirana voda tradicionalno se koristila za olakšavanje problema s konstipacijom, a ubrzava i pražnjenje želuca te žučnog mjehura. No prevelike količine mogu imati laksativni učinak - napominje nutricionistica Jasna Ćerić. 

Mineralne vode s okusima treba izbjegavati zbog umjetnih aroma i šećera

Prirodne mineralne vode potječu iz podzemnog vodenog sloja ili ležišta zaštićenog od mogućih onečišćenja, a razlikuju se od obične vode za piće po prirodnoj čistoći i velikoj koncentraciji mineralnih tvari. No neki upozoravaju da pijenje mineralne vode treba izbjegavati s obzirom na sadržaj ugljikova dioksida i ugljične kiseline, koja “zakiseljuje” organizam. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iako ugljična kiselina snizuje pH ovim napicima, nisu dokazani štetni učinci mineralnih voda na organizam. Važno je istaknuti i da se u mineralnoj vodi nalaze hidrogenkarbonatni ioni, koji imaju puferski učinak, što bi značilo da pomažu u održavanju kiselobazne ravnoteže organizma i sprečavaju zakiseljenje organizma - kaže Ćerić. Osobe koje imaju visok krvni tlak te bubrežni bolesnici trebali bi obratiti pozornost na udio natrija u vodi koju piju. Svaka voda koja sadrži više od 200 mg/l natrija trebala bi na deklaraciji imati upozorenje na to.

Studenac: Malo je dobrih minerala

Pozitivno je što ima najmanje natrija od ovih pet voda, no i kalcija i magnezija je premalo. Ima i najniži udio hidrogenkarbonatnih iona, važnih za održavanje kiselo- bazne ravnoteže organizma. Cijena: 3,99 kn (0,5 l)

Jamnica: I kalcija i natrija

Najviše natrija, koje visokotlakaši i bubrežni bolesnici trebaju izbjegavati. Sadrži dobre koncentracije kalcija i magnezija, pa je ova voda dobar izvor. Ima najviše ukupnih mineralnih tvari. Cijena: 3,99 kn (0,5 l)

Kalnička: Nema dosta minerala

Visoka koncentracija natrija. Kalcija i magnezija ima malo. Ima više hidrogenkarbonata od Studenca, ali manje od ostalih. Nije naveden udio ugljikova dioksida, fluorida ni sulfata. Najmanje kalija. Cijena: 3,79 kn (0,5 l)

Kiseljak: Pun kalcija

Zadovoljavajući udio svih mineralnih tvari. Kiseljak ima najviše kalcija važnog za kosti, srce, mišiće i živčani sustav. Jedini ima navedenu pH vrijednost, koja pokazuje da je voda blago kisela. Cijena: 3,19 kn (0,5 l)

Radenska: Dobra je za zdravlje

Velik udio ukupnih mineralnih tvari, pa tako i hidrogenkarbonatnog iona. Najviše kalcija i magnezija, važnih za srce i kosti, ali i kalija, koji pogoduje srčanožilnim bolesnicima. Ima i malo natrija. Cijena: 3,69 kn (0,5 l)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje