Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

Najbolji WC papir: Skuplje je ujedno bolje i kvalitetnije?

Najbolji WC papir: Skuplje je ujedno bolje i kvalitetnije?
6

Kvaliteta toaletnog papira vidi se na prvi pogled, ali osjeti i pod prstima. Te procjene mogu biti subjektivne, no laserski mjerač dužine i digitalne vage su objektivni

VIDEO

Dosad smo u 24sata testirali svašta, no malo koji proizvod je toliko uzburkao duhove. O toaletnom papiru, otkrilo se, svatko ima mišljenje. Prvi sramežljivi komentari otkrivali su tek marku koju pojedinci preferiraju, no s vremenom su se sugovornici ohrabrili i otišli u detalje. - Jednom sam kupila papir s nacrtanim pingvinima. Pomislila sam: ‘Ajde, baš slatko’. No jedan pingvin mi se preslikao na školjku i nije odlazio! Ne znam koliko je ispiranja bilo potrebno da ode. Satima sam živjela s pingvinom u WC školjci, požalila se Zagrepčanka dok smo pripremali tekst. 

- Treba paziti da je mekan, a s druge strane i dovoljno čvrst. Mora biti kompaktan, ali ne previše. Znate, da se ne zadržava u školjci - zvuči teorija jednog ispitanika. Neki građani preferiraju reljefne papire “jer su efikasniji”, a glatki listići dobar su izbor za brisanje nosa. Drugima je pak najbitnije da fino mirišu. - Meni je najdraži onaj s mirisom kamilice - kazao je mladić iz okolice Zagreba, a kad smo ga pitali zašto je to tako, nije znao odgovor nego se i sam zamislio nad tom činjenicom. 

Mnogim građanima je debljina vrlo bitna jer, kažu, nema ništa gore od toga kad ti prsti prođu kroz papir pri brisanju. - Volim deblji papir jer ga ne moram pet puta omotati oko ruke da mi prsti ne provire s druge strane - kazala je domaćica koju smo zatekli na tržnici. WC papir jedan je od osnovnih proizvoda, a to je ujedno i industrija koja godišnje obrne nekoliko milijardi dolara. 

Povijest WC papira

Prvi su ga koristili Kinezi, oko 100. godine naše ere. Pravu revoluciju izazvao je kineski vladar iz 14. stoljeća kad je naručio posebne, mekane listiće. No Europljani su se dugo opirali, a za održavanje higijene koristili su vodu. Kad su je koristili...

Komercijalna proizvodnja na zapadu počela je sredinom 19. stoljeća u SAD-u. No Amerikanci su tada još koristili stare novine pa je domišljati proizvođač, ironično, u tisak pustio spin da tiskarska boja izaziva hemeroide. Potražnja za njegovim WC papirom naglo je porasla. Ostalo je povijest. S godinama je toaletni papir evoluirao pa danas biramo između više slojeva, mirisa, različitih tekstura. Vlada je nedavno objavila natječaj u kojem je u gram i u centimetar specificirala kakav papir je dobar za njihove guze. Stoga smo u 24sata odlučili pronaći najbolji na tržištu. 

Kupili smo deset troslojnih pakiranja i naoružali se preciznim instrumentima. Složena operacija WC papir mogla je početi...Nekoliko dana papir smo čupkali, opipavali, vagali, mjerili duljinu rola, istraživali dimenzije pojedinih listića... Rezultati su bili iznenađujući. Prvi test: natjecanje prsa o prsa. Po podu naše garaže razvukli smo po rolu iz svakog pakiranja i međusobno ih usporedili. Već na prvi pogled i prije nego što smo počeli mjeriti zapanjile su nas goleme razlike. Dok se jedna razvučena rola protegla duž gotovo cijele garaže, kod druge smo, čim smo se ‘zalaufali’ s odmotavanjem, naletjeli na kartonsku rolicu. Najduža rola ukupno je dugačka gotovo 27 metara, a najmanja tek 10,74 metara, što je dva i pol puta manje. 

Najduža rola WC papira je Floralys 

Naravno, ta dva pakiranja različite su cjenovne kategorije, no razlika u cijeni nije velika kao razlika u duljini. Papir s najdužom rolom stoji 22,99 kuna, a onaj s najkraćom kupili smo za 12,99 kuna. Rezultate mjerenja dobili smo preciznim laserskim instrumentom koji duljinu mjeri u nekoliko decimala. Slične rezultate dobili smo i vaganjem listića na također vrlo preciznoj vagi. 

Najteži listić ima Zewa

Najkompaktniji i najteži listić ima toaletni papir Zewa, a najlakši je Perfexov listić s mirisom kamilice. Najmukotrpniji dio testa svakako je bilo brojenje listića. Zanimalo nas je odgovara li stvarni broj u pojedinoj roli onom navedenom na deklaraciji. Ni jedna rola nema više nego što piše, ali zato ih neke imaju manje. Umjesto 150, kao što tvrde na omotu Palomina papira, i nakon nekoliko prebrojavanja došli smo do broja 148. Isti rezultat dobili smo i s papirom Regina. No većina ih ipak odgovara broju navedenom u deklaraciji. 

Kad u internetsku tražilicu utipkate “prosječna težina role WC papira”, izbacuje stranice na kojima stoji da je ona oko 227 grama. No ni jedna naša se toj brojci nije ni približila. Štoviše, najteža rola koju smo izvagali ima 130 grama. Riječ je o Floralysu iz Lidla. Mjerili smo i dužinu pojedinih listića. Najduži listić je Zewin, dugačak je 13,7 centimetara, a nekoliko njih je dugačko tek 11,7 centimetara, što je najmanji izmjereni rezultat. Sasvim neplanirano, papir smo podvrgnuli još jednom testu. Dok smo analizu privodili kraju, iz garaže je kolega morao isparkirati auto. Prešao je preko svih razvučenih papira i nijedan se nije uništio. Za kraj možemo zaključiti da toaletnog papira na hrvatskom tržištu postoji za svačiji džep. Naše istraživanje je pokazalo da niža cijena ne jamči da smo bolje prošli. Koliko traje pojedino pakiranje, ovisi o svim segmentima koje smo izmjerili. Koliko papira uistinu dobijemo za novac koji damo?

Detalje možete potražiti u galeriji iznad članka.

Gram Zewina toaletnog papira stoji 0,024 kune...

Preciznom vagom mjerili smo težinu listića. Najteži listić je Zewin. U roli ih ima 150, a u pakiranju 10 rola. Ukupna cijena Zewe je 23,99 kn. To znači da za gram papira morate izdvojiti 0,024 kn. Gram Perfexova papira stoji 0,032 kune.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode